​Grecia va sapa un "sant de aparare" lung de 120 km la granita cu Turcia. Grecia a inceput constructia unui "sant de aparare" lung de 120 de km in partea de nord-est, pe granita cu Turcia, pentru a opri fluxul de imigranti ilegali si pentru a bloca un posibil atac terestru din partea tarii vecine, informeaza ziarul elen Vima. Conform sursei citate, santul va avea o latime de 30 de metri si o adancime de 7 metri. Din cei 120 de km, cat va avea in total canalul de aparare sapat de-a lungul raului Evros, 14,5km au fost deja sapati, informeaza cotidianul grec. Guvernul de la Atena a acuzat de mai multe ori Turcia ca nu face suficiente eforturi pentru a stopa fluxul de imigranti ilegali catre Grecia si ca ignora un acord de reprimire a lor semnat intre cele doua tari. Grecia a anuntat de asemenea ca va construi un gard de protectie lung de 12,5km in aceeasi regiune, starnind criticile mai multor organizatii umanitare, printre care si Agentia pentru Refugiati din cadrul Natiunilor Unite, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Mexic: Politia dintr-o localitate si-a dat demisia dupa un atac armat. Toti cei 26 de politisti din localitatea Ascension din nordul Mexicului au demisionat dupa un atac armat in care au murit doi dintre colegii lor, au anuntat autoritatile locale. "Dupa atacul armat, politistii s-au speriat si au demisionat", a declarat primarul Dominguez Jaime Loya. Orasul este situat in statul Chihuahua, aproape de granita cu SUA. Aceeasi situatie a avut loc in anul 2009 in orasul Ahumada, dupa mai multe atacuri ale crimei organizate. De atunci, securitatea este asigurata de politia regionala si de autoritatile federale. Razboiul impotriva drogurilor s-a soldat cu peste 41.000 de victime in Mexic, incepand din decembrie 2006 cand guvernul a pornit operatiunea impotriva traficantilor de droguri, anunta AFP.

China ar putea limita consumul de energie pana in anul 2015. China ar putea impune o limitare a consumului de energie pana in anul 2015, intr-o incercare de a reduce emisiile de carbon in atmosfera. Conform cotidianului britanic, autoritatile de la Beijing vor adopta in acest an un nou plan economic cincinal, care prevede un consum maxim de energie echivalent cu 4,1 miliarde de tone de carbune pe an pana in 2015. O astfel de masura a fost asteptata de specialisti de mai mult timp, dar de aceasta data lucrurile par sa se fi pus in miscare dupa acordul unei comisii prezidate de liderul chinez Wen Jiabao. Limita pusa in discutie este cu 25% mai mare decat consumul total de energie de anul trecut, dar China spera ca pana in anul 2020 sa isi scada emisiile de carbon cu peste 40%, comparativ cu nivelul inregistrat in anul 2005. La ora actuala, China este cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera in atmosfera, cu aproape un sfert din emisiile globale. O astfel de miscare din partea autoritatilor ar putea pune tara pe o traiectorie sustenabila din punct de vedere al mediului si ar reduce corelatia dintre cresterea economica si cresterea emisiilor, informeaza The Guardian.

Cuba a respins declaratia ONU privind Siria. Cuba a respins joi declaratia adoptata de catre Consiliul de Securitate al ONU referitoare la Siria si a afirmat increderea in capacitatea poporului sirian si a guvernului de a rezolva probleme lor interne, a anuntat Ministrul Afacerilor Externe din Cuba. "Ne exprimam respingerea cu privire la orice incercare de a submina independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Siriei", a declarat ministrul Marcos Rodriguez. Consiliul de Securitate al ONU a emis miercuri o declaratie prin care condamna incalcarile masive ale drepturilor omului si utilizarea fortei impotriva civililor de catre autoritatile siriene, scrie AFP.

Germania contesta sistemul de recunoastere faciala implementat de Facebook. Reteaua de socializare Facebook este acuzata de incalcarea vietii private a utilizatorilor sai in Germania, dupa ce o comisie juridica a stabilit ca tehnologia folosita de compania americana pentru a identifica automat fetele utilizatorilor in fotografiile postate pe site colecteaza informatii biometrice fara consimtamant. Comisarul pentru protejarea vietii private din Hamburg, Johannes Caspar, a catalogat riscurile pe care le presupune o baza de date privata cu informatii biometrice drept "imense". Reteaua de socializare a respins acuzatiile la adresa serviciului lansat in urma cu o doua luni, care permite identificarea automata a persoanelor din lista de prieteni in fotografiile postate pe site. Daca se dovedeste ca Facebook a incalcat legile germane, comisarul ar putea impune o amenda de pana la 300 000 de euro. Aceasta nu este prima data cand Johannes Caspar acuza compania americana de incalcarea legii, dupa ce luna trecuta a inceput procedurile legale impotriva Facebook pentru utilizarea adreselor de email ale unor persoane care nu sunt membri ai retelei de socializare in cadrul serviciului de descoperire a cunostintelor implementat in cadrul site-ului, anunta BBC.

Israel: Liderul Hamas Hassan Yousef a fost eliberat, dupa sase ani de inchisoare. Seicul Hassan Yousef, unul dintre fondatorii organizatiei palestiniene islamiste Hamas si unul dintre liderii miscarii in Cisiordania, a fost eliberal joi, dupa aproape sase ani petrecuti intr-o inchisoare din Israel, a anuntat presa locala. Yousef, care a fost inchis in septembrie 2005 sub acuzatia de implicare in activitati teroriste, a fost eliberat de autoritatile israeliene impreuna cu alti circa 200 de detinuti palestinieni, ca gest de bunavointa facut in onoarea sarbatorii Ramadanului, potrivit ziarului israelian Haaretz. Hassan Yousef este considerat unul dintre cei mai proeminenti lideri Hamas in Cisiordania. El a fost arestat de autoritatile israeliene de mai multe ori incepand cu 1993. Ultima oara, el a fost eliberat conditionat in 2004, dupa ce a petrecut doi ani in inchisoare. Fiul sau, Mosab Hassan Yousef, a ajuns pe prima pagina a ziarelor anul trecut cand si-a publicat memoriile intr-o carte intitulata "Fiul Hamasul" si in care recunoaste ca a spionat pentru serviciile secrete interne din Israel, Shin Bet, informatiile oferite de acesta contribuind la arestarea mai multor lideri palestinieni. In urma destainuirilor sale, Mosab a fost renegat de tatal sau, informeaza Ria Novosti.