Hamas solicita presedintelui Abbas o pozitie oficiala in vederea reconcilierii. Cu doua zile inaintea unei importante intalniri intre gruparile palestiniene, Hamas ii cere presedintelui Mahmoud Abbas sa isi precizeze pozitia. Liderul Hamas Khalil al-Haya vrea sa stie daca presedintele isi doreste incheierea conflictului cu Hamas sau cauta numai avantaje personale. Potrivit lui al-Haya, succesul intalnirii de duminica depinde de seriozitatea si de nivelul de responsabilitate asumat de ambele parti, in special de Fatah. Hamas si Fatah au semnat o hotarare de reconciliere in data de 4 mai la Cairo incheind o perioada de patru ani de ruptura intre cele doua parti. Tensiunile au inceput in 2007 dupa ce Hamas a ocupat Fasia Gaza pe care de atunci o controleaza, iar autoritatea Fatah se limiteaza la West Bank. Cele doua grupari au decis organizarea de alegeri si formarea unui guvern de unitate nationala. Cu toate acestea, Hamas l-a acuzat de mai multe ori pe Mahmoud Abbas de incalcare a intelegerii si de obstructionarea reconcilieii. Acesta nu doreste sa renunte la actualul premier, conditionand intelegerea dintre parti de ramanerea acestuia in functie chiar si dupa alegeri, scrie Ria Novosti.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Chile: Proteste violente in capitala Santiago de Chile. In capitala statului Chile au avut loc ciocniri violente intre politisti si protestatarii care condamna politica dusa de presedintele Sebastian Pinera. Studentii care se afla in funtea demonstratiilor solicitand dreptul la o educatie mai buna si mai ieftina, au blocat drumurile si au pornit incendii in timp ce politistii au folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apa, anunta The Guardian.

Raport ONU: Pigmeii din Congo sunt pe cale de disparitie. Potrivit unei declaratii emise de Fondul Activitatilor Populatiei al ONU, nativii din Congo cunoscuti sub numele de pigmei sunt pe cale de disparitie. Conform recensamantului din anul 2007, din totalul populatiei congoleze de 3,6 milioane locuitori doar 43.500 sunt pigmei. Din estimarile facute inaintea recensamantului acestia ar fi totalizat 10% din totalul populatiei si nu sub 2% cat a reiesit din recensamant. Oameni ai padurii, locuind cateodata si la marginea satelor, pigmeii sunt deseori marginalizati si discriminati de vecinii lor numiti bantu. Potrivit raportorului special al ONU James Anaya, majoritatea pigmeilor nu au acces la servicii sociale, sistem de sanatate si educatie si locuiesc in conditii neadecvate. In 2010 Parlamentul din Congo a adoptat o lege de protectie a pigmeilor prin care spera sa remedieze din nedreptatile si discriminarile pe care acestia au fost nevoiti sa le indure, informeaza AFP.

Polonia vinde trei avioane ca urmare a accidentului in care si-a pierdut viata Lech Kaczynski. Polonia vinde aeronavele de tipul Tu-154 si Yak-40 fabricate in Rusia si aflate in proprietatea guvernului, ca urmare a unei recomandari a raportului privind prabusirea avionului care ii avea la bord pe presedintele Lech Kaczynski si pe ceilalti inalti demnitari. Anuntul a venit din partea Ministrului Apararii, Czeslaw Mroczek. Premierul polonez a declarat joi ca au fost concediati 13 militari importanti in urma raportului emis de Polonia in urma analizarii tragediei. Acest raport sugera faptul ca vina este impartia intre Rusia si Polonia, scrie Ria Novosti.

Hillary Clinton: Oamenii lui Bashar al-Assad au ucis peste 2.000 de protestatari sirieni. Secretarul de stat american Hillary Clinton considera ca actuala guvernare siriana si-a pierdut legitimitatea prin omorarea a peste 2.000 de protestatari in incercarea de a ramane la putere. Intr-o conferinta de presa Clinton a declarat ca SUA va extinde sanctiunile asupra mai multor oameni de afaceri apropiati ai presedintelui Bashar al-Assad si a familiei acestuia. Sanctiunile privesc interzicerea tranzactiilor cu Statele Unite si incercarea de inghetare a tuturor bunurilor care se afla sub jurisdictie americana. Potrivit secretarului de stat, SUA incearca sa obtina sprijin international pentru demararea unei actiuni puternice impotriva regimului sirian. Assad trebuie sa inteleaga ca exista un pret pe care trebuie sa il plateasca pentru abuzurile comise si pentru actele de violenta indreptate impotriva cetatenilor, anunta The Guardian.

Berlusconi si Sarkozy se vor intalni inainte de inceperea summitului G7. Silvio Berlusconi si Nicolas Sarkozy au anuntat vineri ca se vor intalni cu cateva zile inaintea inceperii discutiilor dintre ministrii de finante ai G7. In prezent, Franta detine presedintiile G7, G8 si G20. Potrivit lui Berlusconi, situatia este destul de dificila si lumea a intrat intr-o criza financiara globala care implica toate statele. Premierul Italian a mentionat ca a discutat si cu alti lideri europeni intre care cei din Spania si Germania. Berlusconi crede ca intalnirea G7 ar putea netezi calea summitului G8 daca ministrii de finante vor putea agrea un plan comun de actiune, informeaza AFP.