Japonia: Cutremur de 6.0 grade la Fukushima. Nu s-a emis avertizare de tsunami. Un curemur cu magnitudinea de 6.0 grade cu epicentrul in zona de coasta a Fukushimei la o adancime de 50 km a zguduit nord-estul Japoniei in noaptea de joi spre vineri. Pana in acest moment nu s-a emis averizare de tsunami si nici nu s-au detectat probleme la centrala nucleara. Seismul s-a simtit destul de puternic si in Tokio. Autoritatile nu au constat pagube materiale imediate dar au avertizat populatia ca exista inca un risc puternic din cauza posibilelor replici, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Israelul construieste 1.600 de locuinte in Ierusalimul de Est. Ministrul de Interne al Israelului a dat aprobarea finala pentru construirea a 1.600 de locuinte in Ierusalimul de Est. Potrivit autoritatilor, ministrul intentioneaza sa aprobe in curand construirea a inca 2.700 de locuinte tot in aceasta zona. Vestea a starnit criticile oficialilor palestinieni care incearca sa obtina din partea ONU recunoasterea statului Palestina. Israelienii sustin ca decizia construirii de locuinte este una economica si nu politica. Israelul se confrunta in prezent cu proteste pe tot cuprinsul sau. Israelienii proteteaza impotriva costului ridicat al traiului. In aceasta problema un rol central il joaca lipsa locuintelor accesibile, anunta BBC.

Un fost comandant nazist in varsta de 93 de ani a fost scutit de inchisoare. Josef Scheungraber, un fost comandant nazist condamnat in anul 2009 la inchisoare pe viata, nu poate executa pedeapa din cauza starii de sanatate. Procurorii au ajuns la aceasta concluzie dupa efectuarea expertizei medicale. Scheungraber a fost declarat vinovat in 2009 de asasinarea a zece italieni in Falzano di Cortona si de incercarea de asasinare a altora ca represalii asupra atacurilor partizanilor impotriva trupelor naziste. De la anuntarea sentintei avocatul sau a facut mai multe apeluri. Desi apelul din 2010 a fost respins, cel din 2011 a avut succes pentru ca batranul in varsta de 93 de ani are o stare a sanatatii precara. Scheungraber a negat intotdeauna acuzatiile de asasinat el declarand ca i-a predat pe cei zece italieni politiei militare si ca la acel moment se aflau in viata. Dupa razboi fostul comandant si-a petrecut viata in Bavaria unde a detinut un magazin de mobila, informeaza Reuters.

Obama si Erdogan cer o tranzitie spre democratie pentru Siria. SUA si Turcia fac front comun in fata situatiei din Siria. Potrivit lui Obama si lui Erdogan, Siria are nevoie de o tranzitie democratica si trebuie sa inceteze imediat varsarea de sange. Cei doi au decis sa monitorizeze atent evolutia crizei siriene si sa se consulte in permanenta, in special in zilele urmatoare. Intre timp, presedintele Assad continua represiunea. Trupele sale au intrat marti cu zeci de tancuri in Qousseir si au omorat cel putin 11 civili. Miercuri 17 protestatari au fost ucisi in Homs, scrie AFP.

Belarus: Lukasenko a gratiat adversarii politici retinuti in urma demonstratiilor. Presedintele Belarusului Alexandr Lukasenko a acordat clementa pentru noua persoane condamnate pentru participarea la demonstratiile anti-guvernamentale din decembrie 2010. Intre cei gratiati se afla si sase fosti candidati la presedintie. Acestia au fost condamnati la executarea unor pedepse intre 2 si 5 ani de inchisoare. In timpul protestului, politia a batut si arestat sute de persoane care au incercat sa ia cu asalt cladirea guvernului, indignati de realegerea in functie a lui Lukasenko. SUA si UE au condamnat modalitatea in care Belarusul a reprimat demonstratiile si au impus sanctiuni impotriva lui Lukasenko, care se afla la conducerea tarii din anul 1994. Organizatia Human Rights Watch a facut public un raport in luna martie din care reiese ca sutele de persoane arestate au fost supuse torturii si tratamentelor inumane, anunta Ria Novosti.

Statuia Libertatii va intra in renovare pentru un an. Insula Ellis si Statuia Libertatii vor intra in renovare incepand cu luna octombrie 2011, dupa comemorarea a 125 de ani de la amplasare. Costurile renovarii ajung la suma de 27 milioane de dolari. Desi proiectul va dura 1 an, Insula Ellis nu va fi inchisa pentru turisti, acestia putandu-se bucura de privelisti catre Statuie care va fi refacuta pe segmente astfel incat vizibilitatea ei sa nu fie afectata in totalitate, informeaza CNN.