Consiliul Superior al Magistraturii, ultima zvacnire a Sistemului. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va lua astazi in discutie candidaturile depuse pentru cele 15 posturi vacante de judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). Proba va consta intr-un interviu in fata plenului Consiliului. In cazul candidatilor pentru Sectia Penala, proba orala va incepe de la ora 16.00. Laura Stefan, expert anticoruptie in cadrul Societatii Academice Romane (SAR), sustine ca nu exista nicio explicatie rezonabila pentru sustinerea acestor interviuri decat dorinta de a promova anumiti oameni: "CSM a continuat acesta procedura, desi ar fi putut sa faca un alt Regulament, daca primul a fost blocat de instanta. Consiliul este singurul vinovat in toata aceasta poveste. Atunci cand a ramas fara procedura, trebuia sa relanseze dezbaterile pentru un nou regulament de promovare a judecatorilor la instanta suprema", a declarat pentru, "Evenimentul Zilei", Laura Stefan, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Gandul va prezinta harta noua a Centrului Vechi al Capitalei: peste 140 de restaurante, baruri si locuri de distractie din cel mai nou pol de atractie al Bucurestilor. Centrul Vechi al Capitalei a devenit, in ultimii ani, polul de distractie al Bucurestiului. El atrage in fiecare seara mii de romani si nu numai. Nu exista expat sau turist strain care sa nu fi petrecut o macar o seara pe strazile Lipscani, Smardan, Blanari, Covaci ori pe Strada Franceza. In prezent, aici exista peste 140 de localuri pentru toate gusturile, de la baruri si restaurante, pana la pub-uri si bistrouri, in fiecare dintre ele proprietarii investind, in medie, intre 30.000 si 170.000 de euro. Banii s-au dus in renovari, amenajari si utilarea spatiilor care strang ca un magnet mii de petrecareti in fiecare seara. Zona valoreaza la o analiza rapida cel putin 4,2 milioane de euro, ca investitii, potrivit unor calcule gandul. Cei mai multi intreprinzatori aleg sa se asocieze in grupuri de doua sau trei persoane in vederea realizarii unei investitii in deschiderea unui local, indiferent de specificul acestuia. Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor provin, de cele mai multe ori, din surse proprii, nu din credite bancare, anunta Gandul.

Treburile lui Ceausescu la prima iesire "afara". In sirul de vizite externe ale lui Ceausescu, prima a fost la sud de Dunare, la tinerii comunisti bulgari. Astfel, la sfarsitul lunii martie 1945, Comitetul Central al UTC a avut de onorat primele invitatii in strainatate, cu ocazia unor manifestari ale tineretului din tarile ocupate de Armata Rosie. Frontul era departe de Estul Europei, iar comunistii locali cucereau pas cu pas puterea, ajutati de sovietici. Pe acest fond s-au desfasurat diverse actiuni ale tineretului. La Sofia, Uniunea Tineretului Muncitoresc din Bulgaria a organizat prima sa Conferinta de dupa razboi, iar la Belgrad avea loc Saptamana Tineretului Antifascist din Iugoslavia. In Comitetul Central al UTC a avut loc distribuirea sarcinilor de lucru, decizandu-se ca Nicolae Ceausescu sa conduca delegatia de la Sofia. La Belgrad a fost trimisa Ivanca Sarisky, desi era nascuta la Durostor, iar limba ei materna era bulgara, informeaza Adevarul.

Ce-au fost si ce-au ajuns. Au fost deasupra tuturor. Au avut imunitate in fata legii, miliarde din fonduri publice si masini cu girofar. Au condus guverne, au facut legi sau au jonglat cu dosare secrete. Au inspirat invidie, teama si respect. Acum insa, au disparut din viata publica. Adrian Severin este cel mai recent caz al politicianului care a cazut de pe un cal mare. Considerat unul dintre cei mai profesionisti europarlamentari romani, Severin a fost filmat recent de jurnalisti britanici cum lua bani in schimbul sustinerii unor legi. Lui Severin i s-au inchis in nas toate usile dupa incidentul "Euromitei": a fost dat afara si din PSD, si din grupul socialistilor europeni si i s-a ridicat si imunitatea. Candva ministru de externe, momentan, intreaga opinie publica spune ca "ne-a facut de ras", scrie Puterea.

In 1991, SUA incurajau unirea Romaniei cu Moldova. Profesorul Dan Dungaciu analizeaza in interviul pentru Romania libera tendinta politicienilor si elitelor moldovene de a ramane in zona de influenta a Moscovei, chiar si dupa 20 de ani de independenta a tarii. In acelasi timp, fostul consilier al presedintelui moldovean aminteste despre o rezolutie a Senatului SUA din 28 iunie 1991 prin care administratia de la Washington era indemnata "sa sprijine eforturile viitoare ale guvernului Moldovei de a negocia pasnic daca o doreste reunificarea Moldovei si Nordului Bucovinei cu Romania". Dan Dungaciu crede ca, desi acest tren a fost pierdut, lucrurile nu vor ramane asa, anunta Romania Libera.

Ion Diaconescu, un taranist la Intreprinderea "Ascensorul". In anul 1964, dupa 17 ani de puscarie, Ion Diaconescu a fost deportat in Baragan. Printr-un noroc a reusit sa-si gaseasca un loc de munca in Bucuresti, de unde a si iesit la pensie. Un interviu in exclusivitate cu Ion Diaconescu, care a implinit 94 de ani. Liderul taranist povesteste cum Monarhia, din Romania a ratat preluarea tronului si cat de usor s-a angajat la Intreprinderea "Ascensorul". El ii evoca pe Corneliu Coposu, Maniu si pe unchiul sau Ion Mihalache. Cand ati iesit din puscarie ce s-a intamplat? Intai am fost trimisi pe Baragan. Domiciliu obligatoriu. Aia a fost o tranzitie. Pe urma am sosit in Bucuresti. Ei, pe Baragan, cand ne-au pornit acolo, ne-au dat un buletin de populatie (de identitate - n.r.). Cand am venit aici in Bucuresti si vedeau buletinul ziceau: pai cum, domnule, veniti din fundul Baraganului sa va dam serviciu? Ne-au primit cu dispret, cu ura, ca sa nu cream prin prezenta noastra un capital politic. Integral in EVZ.

Sesiunea din toamna BAC 2011: Subiectele la probele scrise la romana, matematica, istorie si proba la alegere, la fel de grele ca in vara. Peste 62.000 de elevi sustin luni, 29 august, proba la limba si literatura romana, in a doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2011. Proba scrisa obligatorie a profilului este programata pentru miercuri, 29 august. Cei mai multi elevi dintre cei 78.082 care se vor prezenta din nou la examen, vor sustine proba la matematica, iar restul la istorie. Proba la alegere din aria curriculara a profilului este programata pentru vineri, 2 septembrie. Peste 60.000 de elevi s-au inscris pentru a sustine acesta ultima proba.Rezultatele vor fi afisate duminica, 4 septembrie, iar cele finale, dupa solutionarea contestatiilor, pe 7 septembrie. Rata de promovare la prima sesiune de bacalaureat din 2011 a fost de 45,72%, cea mai mica din istorie, scrie Gandul.

CFR Marfa, folosita la acoperirea gaurilor bugetare. Dupa ce a ajuns aproape falita in urma sifonarii sale continue, CFR Marfa va fi scoasa la mezat, iar banii obtinuti vor fi folositi la peticirea bugetului. Ministerul Transporturilor a solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) avizul pentru doua proiecte de hotarari de guvern privind strategia de privatizare a CFR Marfa si a Tarom. Potrivit Mediafax, care citeaza surse guvernamentale, Ministerul Transporturilor a fost informat ca, in privinta privatizarii Tarom, CSAT nu este abilitat sa avizeze strategia de privatizare deoarece procesul nu are legatura cu apararea si securitatea nationala, in schimb, in privinta vanzarii CFR Marfa trebuie analizate riscurile pentru siguranta nationala, anunta Romania Libera.