Pentagon: 30 de miliarde de dolari pentru serviciile de securitate in razboaiele din Irak si Afganistan. O gestionare defectuoasa a contractelor incheiate de Pentagon cu firmele private de securitate, ca parte a conflictelor din Irak si Afganistan, a dus la pierderi de 30 de miliarde de dolari, a declarat o comisie de ancheta din Congresul american, potrivit AFP. In plus, aceste erori de gestionare au afectat imaginea Statelor Unite in strainatate si au incurajat coruptia din cele doua tari, a indicat aceeasi comisie de ancheta. "Zeci de miliarde de dolari s-au cheltuit din banii contribuabililor din cauza lipsei de planificare, a cererilor vagi si fluctuante, a lipsei de concurenta sau a criteriilor insuficiente de control si supraveghere", au afirmat copresedintii comisiei de ancheta. De asemenea, ei au discutat si despre problemele de coordonare dintre numeroasele agentii guvernamentale americane sau despre comportamentul neglijent al angajatilor federali in calitatea lor de contractori. In timpul ultimului deceniu, armata americana s-a bazat foarte mult pe tertii contractanti, in special pe companiile private de securitate. Comisia de ancheta a avertizat ca alte 30 de miliarde sau chiar mai mult ar putea fi irosite in cazul in care guvernele din Afganistan si Irak "nu pot sau nu doresc sa sprijine proiectele finantate de SUA de la sfarsitul interventiilor noastre". Printre exemplele mentionate de comisia de ancheta americana se afla si o inchisoare in valoare de 40 de milioane de dolari din Irak, pe care guvernul de la Bagdad "n-a vrut-o si pe care nu a terminat-o niciodata". In Afganistan, Statele Unite au cheltuit, de asemenea, 300 de milioane de dolari pentru construirea unei centrale elctrice, insa autoritatile afgane nu au dispus de mijloacele necesare pentru a o pune in functiune.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Secretarul general al ONU cere interzicerea testelor nucleare la nivel mondial. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut tarilor membre sa ratifice rezolutia care prevede interzicerea testarii de arme nucleare, transmite RIA Novosti. Un total de 154 de tari membre ale ONU din 195 au ratificat Tratatul de interzicere a testelor de arme nucleare, adoptat in 1996. Tratatul prevede ca fiecare tara se angajeaza sa nu testeze arme nucleare indiferent de mediu, scopuri militare sau civile. Statele Unite, China, Pakistan, India, Israel si Coreea de Nord se numara printre tarile care nu au ratificat inca tratatul. "Moratoriile voluntare curente privind testele nucleare sunt valoroase, insa ele nu reprezinta un substitut pentru o interzicere mondiala", a declarat Ban Ki-moon cu ocazia Zilei Internationale impotriva testelor nucleare. ONU a declarat Ziua Internationala impotriva testelor nucleare in 2009, la implinirea a 20 de ani de la inchiderea sitului de testare nucleara Semipalatinsk din Kazakhstan.

Membri ai familiei lui Muammar Gaddafi se afla in Algeria. Sotia lui Muammar Gaddafi, Safia, fiica acestuia, Aisha, precum si cei doi baieti ai dictatorului libian, Hannibal si Mohammed, au intrat pe teritoriul Algeriei luni dimineata, potrivit agentiei nationale de stiri algeriene, citata de Reuters. Sosirea familiei lui Gaddafi in Algeria a fost raportata la Organizatia Natiunilor Unite si autoritatilor libiene rebele. Gestul Algeriei, de a oferi adapost familiei lui Gaddafi, este un act de agresiune si se va incerca extradarea lor, a declarat un purtator de cuvant al Consiliului National de Tranzitie. "Am promis sa oferim un proces corect acelor criminali si, drept urmare, consideram acest gest un act de violenta. Transmitem un avertisment tuturor, sa nu-l adaposteasca pe Gaddafi sau pe fiii lui. Vom merge oriunde ca sa-i gasim si ca sa ii arestam", a afirmat Mahmoud Shamman. Un comandat rebel din Tripoli a confirmat pentru Reuters faptul ca unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Khamis, a fost ucis in timpul ciocnirilor din sudul Libiei. El a fost dus la un spital, insa a murit din cauza ranilor, fiind inmormantat in zona, a mai declarat Al-Mahdi Al-Haragi. Nici o alta sursa independenta nu a confirmat decesul fiului lui Gaddafi. Rebelii libieni sunt "aproape siguri" ca seful serviciilor secrete din Libia, Abdullah al-Senussi, a fost ucis sambata impreuna cu fiul lui Muammar Gaddafi, a declarat un purtator de cuvant militar pentru televiziunea Al Arabiya, potrivit Reuters.

Dominique Strauss-Kahn si-a cerut iertare in fata angajatilor FMI. Fostul director general al FMI, Strauss-Kahn, si-a prezentat luni dupa-amiaza scuzele in fata angajatilor FMI, cu ocazia unei reuniuni de ramas bun plene de emotie la sediul institutiei, a declarat un martor pentru AFP. Potrivit acestei surse, fostul director al FMI, care a fost concediat in urma unei acuzatii de hartuire sexuala, a repetat de trei ori: "Ma aflu aici ca sa-mi cer iertare fata de toti cei care s-au simtit raniti de aceasta poveste [...] a fost o greseala din partea mea [...] si regret impactul negativ asupra acestei institutii". Dominique Strauss-Kahn a adaugat ca vizita are ca scop incheierea activitatii sale la sefia Fondului si pentru a-si lua la revedere.

Rebelii libieni condamna Algeria pentru primirea pe teritoriul sau a familiei lui Gaddafi. "Algeria a anuntat ca a oferit accesul familiei lui Gaddafi pe teritoriul sau pentru a merge intr-o tara terta, nu putem confirma asta, insa autoritatile algeriene au spus ca i-au primit in tara din motive umanitare", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Mahmoud Chammam. Acesta a subliniat, referindu-se la tarile care ar putea adaposti familia fostului dictator libian, ca salvarea acesteia nu reprezinta un gest pe care Libia sa-l inteleaga, nici pe care sa-l salute. "Vrem acesti oameni inapoi. Vom garanta un proces echitabil, ei sunt acuzati de comiterea de crime, de diferite tipuri, noi le vom acorda prezumtia de nevinovatie", a concluzionat purtatorul de cuvant, potrivit AFP.