Arheologii au descoperit un amfiteatru roman langa Viena. Arheologii de la Carnuntum considera ca au descoperit in estul Vienei ruinele unui amfiteatru imens folosit pentru antrenarea gladiatorilor romani. Descoperirea, catalogata drept senzationala, a fost facuta cu ajutorul masuratoilor radar la sol si are o structura similara Colosseumului sau amfiteatrului Ludus Magnus din Roma. Ludus Magnus este cea mai mare arena destinata luptei intre gladiatori descoperita la Roma, iar Colosseumul este cel mai mare amfiteatru construit vreodata in Imperiul Roman. In declaratia acordata presei nu s-au dat detalii privind data la care structura a fost localizata si nici nu s-a vorbit despre posibilitatile de excavare, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

China a anuntat noile planuri de securitate si detentie. Un proiect de lege chinez prevede acordarea unor puteri sporite fortelor de securitate. Politia ar putea retine pe dizidenti si pe alti suspecti in locatii secrete fara ca familiile acestora sa fie anuntate. Detinerea in locatii secrete ar fi aplicata in cazuri exceptionale numai suspectilor de crime, care pot afecta sfera politica - crime privind siguranta statului, terorism sau coruptie la nivel inalt.Potrivit aceluiasi proiect de lege, persoanele suspectate de activitate criminala sau inculpatii care ar necesita supraveghere permanenta ar putea fi arestati la domiciliu sau in spatiile de detentie clasice. Familiile acestora ar trebui anuntate in maxim 24 de ore de la retinerea persoanelor. Parlamentul chinez a declarat ca societatea civila isi poate exprima parerea legata de noile amendamente pana la finele lunii septembrie cand proiectul de lege va intra la vot, anunta Reuters.

Peste 50.000 de oameni au fost ucisi in luptele din Libia. Colonelul Hisham Buhagiar, comandantul trupelor anti-regim care au preluat saptamana trecuta controlul asupra orasului Tripoli, a declarat marti ca in rascoala indreptata impotriva lui Muammar Gaddafi au murit aproximativ 50.000 de oameni. Buhagiar a anuntat ca in orasele Misrata si Zlitan au fost ucisi intre 15.000 si 17.000 de oameni. Un alt numar mare de morti s-a inregistrat si in orasele Jebel Nafusa, Ajdabiyah si Brega. Pana in acest moment rebelii au eliberat 28.000 de prizonieri. Toti cei dati disparuti sunt consderati morti. Rebelii au cucerit Tripoli pe 22 august si acum controleaza cea mai mare parte a tarii. Colonelul Gaddafi este inca de negasit cu toate ca s-a anuntat o recompensa de 1,7 milioane de dolari pentru capturarea sa. Peste 30 de tari intre care si SUA au recunoscut deja legitimitatea Consiliului National de Tranzitie din Libia, informeaza Ria Novosti.

Casa Alba a emis un ghid pentru comemorarea de la 11 septembrie. Casa Alba a transmis oficialilor americani orientari privind pozitia de pe care trebuie sa o adopte in jurul celei de-a 10-a comemorari a atacurilor de la 11 septembrie 2001. Casa Alba considera ca mesajul acestei comemorari trebuie sa fie unul pozitiv si prospectiv cu referiri minime la reteaua al-Qaeda. Comemorarea trebuie sa aduca cinstire victimelor terorismului global, intrucat cele 3.000 de victime de la 11 septembrie proveneau din peste 90 de tari, scrie BBC.

Bulgaria incepe contructia unui tronson cheie din drumul care va lega Romania de Grecia. Guvernul bulgar va incepe la 1 septembrie 2011 contructia unui tronson al drumului care va lega orasul Ruse, aflat la granita cu Romania, de orasul Makaza, aflat la granita cu Grecia. Tronsonul in cauza este localizat la sud de orasul Kardzhalidin in Muntii Rodopi si va ajunge pana in satul Podkova aflat de 15 km de Makaza. Podkova este cea mai sudica gara din Bulgaria si punctul terminare al caii ferate bulgare, care in ciuda multor proiecte vechi chiar si de 100 de ani nu a fost extinsa catre Grecia din ratiuni politice. Tronsonul cel nou Kardzhali-Podkova va avea o lungime de 24 km si va fi legat de tronsonul deja existent dintre Podkova si Makaza. Drumul Ruse-Makaza, ce va lega Romania de Grecia traversand Bulgaria face parte din coridorul de transport pan-european numarul 9, care porneste din Helsinki si trece prin statele baltice, Moscova, Kiev, Bucuresti, terioriul bulgar sfarsind in portul grecesc Alexandroupolis. Momentan acest coridor nu poate functiona intrucat punctul de frontinera Makaza este inchis, in ciuda promisiunilor facute de politicienii greci si bulgari care amana deshiderea frontierei an dupa an, anunta Novinite.

Nigeria: 20 de persoane au fost ucise intr-un conflict religios. In timpul sarbatorii musulmane Eid, tensiunile cu tabara crestina s-au soldat cu 20 de morti in orasul Nigerian Jos. Luni, tinerii crestini i-au atacat pe musulmanii aflati intr-o moschee. Armata a fost chemata pentru stingerea violentelor dar aceasta a tras in multime. Majoritatea victimelor au fost ucise de armata. Marti orasul a fost mai linistit dar totusi sub tensiune intrucat armata a continuat sa patruleze. Violentele dintre crestini si musulmani au izbucnit in 2010 in seara de Craciun cand doua bombe au explodat in interiorul unor counitati crestine din Jos, oras aflat la "granita" dintre nordul tarii dominat de musulmani si sudul predominant crestin. De atunci violentele continua si fac mereu victime, informeaza CNN.