Iranul ii cere presedintelui francez Nicolas Sarkozy sa se abtina de la declaratii false. Hassan Tajik, directorul general pentru afaceri straine din Iran, i-a cerut joi presedintelui francez Nicolas Sarkozy sa se abtina de la comentarii bazate pe informatii false, pentru ca acestea pot periclita stabilitatea din regiune. Tajik a reafirmat totodata pozitia clasica a Iranului privind activitatea nucleara pasnica. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat miercuri ca un posibil atac asupra Iranului ar conduce la o criza majora in regiune si a indemnat marile puteri ale lumii sa inaspreasca sanctiunile asupra Teheranului. "Ambitiile militare si nucleare ale Iranului reprezinta o amenintare continua, care ar putea duce la un atac asupra unitatilor iraniene si provoca o criza grava, criza pe care Franta vrea s-o evite cu orice mijloace", a declarat presedintele francez in cadrul unei reunini anuale a ambasadorilor, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Socialistii francezi nu mai au incredere in Dominique Strauss-Kahn. Socialistii francezi se distanteaza de Dominique Strauss-Kahn, care se pregateste sa se intoarca acasa dupa lunga perioada petrecuta in SUA. Desi Strauss-Kahn era pana nu demult candidatul perfect pentru prezidentiale, partidul sau oscileaza acum intre loialitate si repingere. Alegerile prezidentiale vor avea loc peste opt luni, iar sondajele indica faptul ca doua treimi dintre francezii cu drept de vot nu il doresc pe Dominique Strauss-Kahn la conducerea tarii. Desi procurorii americani au retras acuzatia de viol asupra unei cameriste din New York, Strauss-Kahn va avea de infuntat un proces civil si acuzatiile de incercare de viol asupra unei femei din Franta. Fostul sef al FMI a promis ca va da o explicatie francezilor de indata ce va sosi acasa. Dupa arestare, aliatii au inceput sa-l paraseasca trecand in tabara lui Hollande sau a lui Aubry. Sondajele efectuate intre sustinatorii socialistilor indica 40% pentru Hollande si 30% pentru Aubry, anunta Reuters.

Berlusconi vrea sa paraseasca Italia pe care o numeste "o tara de rahat". Presa italiana a facut publica o conversatie telefonica din luna iulie 2011 dintre Silvio Berlusconi si Valter Lavitola. In cadrul acestei discutii Berlusconi, suparat de investigatiile lansate impotriva sa si acuzatiile care i se pun in spate, spunea ca va parasi in curand Italia care este o "tara de rahat". Inregistrarea a fost facuta in secret de politie care investiga posibilul santaj facut de Lavitola asupra lui Berlusconi. Giampaolo Tarantini si sotia sa Angela Devenuto, figurile centrale ale scandalului care ameninta sa il doboare pe Silvio Berlusconi acum doi ani, au fost arestati joi. Tarantini declarase atunci ca a furnizat premierului italian, in schimbul unor sume de bani, 30 de femei dintre care cel putin sase si-ar fi petrecut noaptea alaturi de seful guvernului. O a treia persoana este cautata de politie, Valter Lavitola, editorul unui ziar italian care l-ar fi santajat pe Berlusconi, de la care primea lunar sume de bani prin secretara personala a premierului. Berlusconi neaga faptul ca ar fi fost santajat si declara ca sumele de bani platite catre famlia Tarantini si catre Lavitola erau ajutoare umanitare pentru niste oameni aflati in dificultate, informeaza The Guardian.

Rusia, Afganistan, Pakistan si Tajikistan participa la summitul celor patru natiuni. Vineri va avea loc al treilea summit al celor patru natiuni - Rusia, Afganistan, Pakistan si Tajikistan - subiectul principal va fi procesul de pace din Afganistan. Cei patru lideri vor discuta despre cooperarea regionala menita sa aduca stabilitate in Afganistan si la granita afgano-pakistaneza. Se va lua in calcul si implicarea unor organizarii internationale precum Shanghai Cooperation Organization si Collective Security Treaty Organization. Se va incerca gasirea unor solutii si pentru stoparea traficului cu droguri, intarirea legaturilor comerciale si economice si crearea unor proiecte comune pentru dezvoltarea transporturilor si infrastructurii. scrie Ria Novosti.

Gaddafi vrea sa lanseze un razboi de gherila impotriva rebelilor. Fostul lider libian Muammar Gaddafi a declarat joi intr-un mesaj audio intentia sa de a lansa un razboi de gherila pentru a lupta impotriva rebelilor si a "celorlalti dusmani ai sai". Mesajul, al doilea in cateva ore, a fost difuzat de televiziunea Arrai. "Pregatiti-va pentru un razboi de gherila cu lupte urbane si rezistenta populara in fiecare oras pentru a invinge dusmanul de pretutindeni. Obiectivul este de a ucide inamicul oriunde ar fi, in Libia sau in strainatate", a anuntat Gaddafi. Intr-un mesaj difuzat anterior in dupa-amiaza de joi, Gaddafi a sustinut ca nu se va preda si ca ar putea urma o batalie lunga impotriva rebelilor si a NATO. Aceste doua inregistrari au fost difuzate cu ocazia aniversarii loviturii de stat care l-a adus pe Gaddafi la putere la 1 septembrie 1969. Membrii Consiliului National de Tranzitie al Libiei nu vor candida timp pentru functii politice de patru ani, potrivit purtatorului de cuvant Mahmoud Shammam. Declaratia a fost facuta joi dupa o intalire internationala in care s-a discutat despre tranzitia Libiei catre democratie, anunta AFP.

Nigeria: 102 persoane au decedat dupa ruperea unui baraj. Barajul Eleyele din Nigeria a cedat miercuri din cauza inundatiiilor, revarsandu-se asupra orasului Ibadan. 102 persoane si-au prierdut viata si foarte multe case au fost luate de ape. Au fost instalate tabere provizorii pentru miile de oameni ramasi fara adapost. Peste 1.500 de persoane sunt date disparute si cautate cu disparare de familii in taberele de refugiati. Crucea Rosie, care incearca sa ajute victimele, considera ca numarul mortilor este in realitate mai mare intrucat echipele de salvare nu au putut ajunge in unele zone izolate de ape, informeaza CNN.