Insomnia imbolnaveste inima. Insomnia, o afectiune de care sufera peste o treime din populatia lumii, creste riscul de declansare a crizelor cardiace, afirma autorii norvegieni ai unui studiu publicat in Statele Unite ale Americii, conform Mediafax. Acest studiu tinde sa confirme cercetarile precedente, mai putin ample, care asociau insomnia cu hipertensiunea arteriala. Savantii norvegieni sustin ca riscul de declansare a crizelor cardiace creste cu un procent cuprins in intervalul 27% - 45%, in functie de cat de grava este insomnia de care sufera o persoana. Pentru studiul lor, cercetatorii au stabilit trei mari simptome ale insomniei cu o evaluare corespunzatoare a riscului cardiac, scrie Click.

UtileFoto: Colaj foto

Cel mai bun antibiotic natural. De mii de ani, vinul e considerat de oameni drept cea mai delicioasa bautura, apreciata pentru gustul aparte, dar si pentru efectele benefice pe care le are pentru sanatate. Vinul rosu contine, la fel ca si strugurii, substante cu efect antibacterian. Un pahar cu vin pe zi poate scurta durata de viata a unei viroze si, totodata combate infectiile virale. Amestecat cu miere de albine, vinul poate vindeca ulceratii si plagi exerne, avand o puternica actiune cicatrizanta. Tocmai de aceea e considerat unul din cele mai vechi si mai bune antibiotice naturale. Printr-un component important - resveratrol - vinul rosu, natural, netratat, preparat in gospodarie ajuta la reducerea inflamatiilor si a riscului de boli cronice ale plamanilor, anunta Libertatea.

Busuiocul te scapa de dependenta de cafea. Persoanele dependente de cafea devin cu timpul blazate si indiferente, pentru ca, pe termen lung, cafeaua scade randamentul intelectual, afectand memoria si atentia. Chiar daca, pe moment, avem impresia ca ne ajuta, de fapt, cafeaua nu ne ofera energie. Mai mult, o ceasca de cafea nu face decat sa mascheze oboseala si sa suprastimuleze sistemul nervos tocmai cand acesta ar trebui sa se odihneasca. Acestea nu sunt insa singurele inconveniente ale consumului regulat de cafea. Cafeaua creste nivelul de colesterol in sange, favorizand instalarea bolilor cardio-vasculare, informeaza Click.

S-a inventat vaccinul impotriva... cariilor. Potrivit Harvard Gazette, vaccinul care lupta impotriva cariilor dentare a fost produs de echipa condusa de Martin Taubman si Daniel Smith si a fost incercat deja atat pe sobolani, cat si pe oameni. Preparatul biologic nu a fost produs sub forma unei injectii, ci a unui spray care se pulverizeaza in nas. Dupa ce este pulverizat, acesta omoara bacteria responsabila de cauzarea cariilor dentare si previne formarea lor, relateaza Libertatea.

Dovedit stiintific: Aspirina previne aparitia cancerului. Oamenii de stiinta de la Universitatea Newcastle (Anglia) au descoperit ca medicamentul poate reduce cu pana la 60% riscul de aparitie a cancerului la persoanele care au avut cazuri de cancer in familie, informeaza dailymail.co.uk. Cercetarea a cuprins 861 de pacienti din 16 tari, care sufereau de sindromul Lynch, o deficienta genetica ce creste riscul de aparitie la o varsta frageda a cancerului de colon sau altor tipuri de cancer. Voluntarii au fost impartiti in doua grupuri. Cei din primul grup au fost tratati cu doua aspirine pe zi (600 de miligrame de medicament in total) timp de doi ani, iar celorlalti le-au fost administrate pastile placebo. Integral in EVZ.