Sange artificial pentru transfuzii. Descoperire. Vesti bune pentru bolnavii care necesita transfuzii de sange! Peste doi ani, medicii ar putea realiza interventiile chirurgicale cu sange artificial. Sansa vine din partea specialistilor din Marea Britanie, care au creat sangele artificial. Potrivit medicilor, produsul a fost obtinut din celule stem din maduva osoasa si din cordonul ombilical si poate fi folosit pentru toate grupele de sange. Deocamdata, doctorii continua studiile care pot face posibila aprobarea folosirii noilor transfuzii, anunta Cancan.

UtileFoto: Colaj foto

Scapati de migrene cu menta. Durerea de cap violenta afecteaza, de regula, femeile cu varste cuprinse intre 25 si 50 de ani, dar nu sunt scutiti nici copiii, in special baietii. Migrenele se pot ameliora si cu ulei de menta. Simptomele cel mai des intalnite sunt dureri puternice de cap, tulburari de vedere, epuizare, fotofobie (aversiunea fata de lumina puternica), stari de nervozitate, momente de pierdere a auzului si a vazului pentru o perioada. Cauzele migrenelor pot fi factorul genetic, alergii, alimente pe care organismul nu le poate tolera. Migrenele pot provoca spasme la nivelul vaselor sangvine cerebrale. Daca va confruntati des cu acestea, in primul rand trebuie sa mergeti la un control la medicul curant. In plus, este indicata o alimentatie bogata in vitamine si fibre. Evitati alcoolul, cafeaua, ciocolata si ceaiul negru. Faceti multa miscare in aer liber, limitati timpul petrecut in fata televizorului si a calculatorului si dormiti 8 ore pe noapte. Integral in Libertatea.

Vinul rosu tine la distanta cancerul mamar, bolile de inima si diabetul. Cate pahare trebuie sa bei pe zi. Vinul rosu reduce cu 50% riscul aparitiei cancerului mamar si previne aparitia bolilor cardiovasculare si a diabetului. La aceste concluzii au ajuns oamenii de stiinta de la mai multe universitati. Savantii de la Maastricht University, din Tarile de Jos, au descoperit ca strugurii rosii contin anumiti antioxidanti, scad nivelul de zahar din sange si diminueaza tensiunea arteriala, fapt ce duce la prevenirea bolilor de inima. Cercetatorii au analizat ce efecte biologice are resveratrolul, antioxidant gasit din plin in vinul rosu, asupra a 11 voluntari obezi. Obezitatea este responsabila de dezvoltarea sindromului metabolic, care duce la aparitia bolilor de inima, a infarctului si a diabetului de tip 2, informeaza Daily Mail. Participantii la acest studiu au fost rugati ca, timp de 30 de zile, sa urmeze un tratament cu suplimente pe baza de resveratrol, relateaza Gandul.

Conservele de iarna ne feresc de infectii. Conservate corect, legumele isi pastreaza suficiente proprietati nutritive. In plus, mirodeniile folosite contin antioxidanti, care scad riscul de cancer. Nu te grabi sa cumperi prima conserva din magazin! Reteta bunicii este cea mai sanatoasa. Prin fermentare, muraturile au un continut ridicat de acid lactic, foarte sanatos pentru organism. Acest acid ajuta la dezvoltarea bacteriilor "bune" din intestine, fortificand astfel sistemul imunitar, diminuand nivelul colesterolului "rau" si imbunatatind circulatia. Unele studii au aratat ca muraturile obtinute prin fermentare sunt benefice in astm, in unele afectiuni ale pielii si in cancer de colon. De asemenea, otetul folosit la conservare are proprietati antibacteriene, fiind benefic pentru infectiile urinare si pentru inhibarea bacteriei E.coli, care poate cauza infectii serioase, informeaza Click.

Dimineata sunt sansele cele mai mari sa faci infarct. Un studiu publicat in American Journal of Hypertension arata ca in cursul diminetii riscul aparitiei unui infarct sau a unui atac de cord sau cerebral este mult mai mare decat in restul zilei. Cercetarea arata ca riscul aparitiei unui infarct sau a unui atac de cord sau cerebral este de 40% mai mare sa apara la ora 6 dimineata si urca pana la 49% pana la ora 10. Mai mult, sansele ca un pacient care are un infarct dimneata sa traiasca sunt mult mai mici decat unul care face infarct seara. In ceea ce privelste banala raceala, lucrurile stau altfel. Specialistii au observat ca primele semne ale racelii apar in jurul orei 16 pentru ca hormonii din organism care sunt implicati in producerea de anticorpi sunt mai putin activi dupa-amiaza, scrie Libertatea.