Colesterolul trebuie monitorizat incepand de la noua ani. Intr-un nou ghid american pentru prevenirea bolilor cardiovasculare se precizeaza ca nivelul colesterolului trebuie masurat de la varsta de noua ani. Aceasta recomandare se adreseaza indeosebi familiilor in care exista istoric de boli cardiovasculare. Nivelul crescut al colesterolului este unul dintre factorii de risc cardiovascular, deoarece favorizeaza ingustarea vaselor de sange. "Trebuie sa constientizam faptul ca riscul de boli cardiovasculare se creioneaza in copilarie si progreseaza lent. De aceea, monitorizarea colesterolului este vitala", explica dr. Stephan R. Daniels, unul dintre autorii ghidului. Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Celulele stem ar putea fi recoltate din laptele matern. Laptele matern contine celule stem care ar putea preveni aparitia mai multor boli: de la Alzheimer la cancer, potrivit unui studiu recent. Oamenii de stiinta de la University of Western Australia, coordonati de Foteini Hassiotou, sustin ca aceasta descoperire este una revolutionara, deoarece prin recoltarea celulelor din laptele de mama embrionii umani nu vor mai fi distrusi. Descoperirea celulelor stem in laptele uman a fost anuntata inca din anul 2008, dar cercetatorii au continuat pana in prezent studiile. Deocamdata, savantii australieni au cultivat celulele in conditii de laborator si au reusit sa le transforme in cele trei tipuri de straturi embrionice, respectiv endodermul, mesodermul si ectodermul, anunta Gandul.

Dieta de fertilitate pentru barbati: multe fructe si fara carne rosie. Reducerea consumului de carne rosie, cafea si alcool poate stimula fertilitatea barbatiilor, spun oamenii de stiinta. Un studiu a descoperit ca o dieta cu putini nutrienti si obezitatea pot reduce concentratia spermei si pot afecta capacitatea acestora de a inota spre ovul. Specialistii incurajeaza barbatii sa adopte o dieta bogata in fructe si cereale pentru a creste sansele de succes ale tratamentului de fertilizare in vitro. In trecut, problemele feminine de fertilitate au fost legate de obezitate, precum si de fumat si de excesul de alcool, dar nu a fost clar daca acelasi lucru este valabil pentru barbati. Dar un studiu recent pe barbatii cu partenere care urmau un tratament de fertilitate, a dezvaluit faptul ca cei care au baut alcool in mod regulat si au mancat prost au fost mai lenti pe frontul fertilitatii, informeaza Romania Libera.

Top 7 leacuri din plante pentru sinuzita. Cand sinuzita, cu toata paleta ei de simptome: nas infundat, secretii nazale urat mirositoare, dureri faciale sau dureri persistente de cap si o stare generala proasta, iti creaza necazuri si acum, la inceputul iernii, poti sa scapi de disconfort si sa-ti recapeti respiratia normala cu ajutorul unor remedii, precum infuziile, inhalatiile si cataplasme preparate din plante. "Astfel de leacuri vechi au un efect antiinflamator, calmant si reduc congestia nazala. Cand sinuzita se manifesta sub forma cronica sau sub forma acuta, boala trebuie tratata la timp, respectand recomandarile specialistului, pentru a preveni efectele secundare nedorite", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, scrie Click.

Guma cu hormoni ne va ajuta sa slabim. O guma de mestecat pe baza de hormoni ar putea ajuta persoanele supraponderale sa piarda kilogramele in plus,sustin cercetatori de la universitatile Washington si Syracusa. Guma ar trebui sa contina un hormon denumit Pyy, care face parte din categoria acelora ce regleaza apetitul. Prin intermediul gumei de mestecat hormonul ar ajunge in circulatia sanguina si acolo a induce senzatia de satietate. Mai mult decat atat, in cazul persoanelor obeze s-a observat faptul ca nivelul de hormon Pyy din organism este mai redus decat la cei cu o greutate normala. Prin urmare, suplimentarea lui ar conduce si la controlul obezitatii. Totusi, specialistii sustin ca acest hormon este distrus de stomac. De aceea, modalitatea ideala de administrare ar fi prin intermediul gumei de mestecat fiindca substantele din acest produs pot fi asimilate la nivelul gurii, direct in circulatia sangvina. Cercetatorii lucreaza in acest moment la realizarea gume de mestecat care sa ajute la livrarea acestui tip de hormon in organism, anunta Adevarul.

Cascatul ajuta la "racirea" creierului. Un studiu recent, publicat in jurnalul Medical Hypotheses, arata ca oamenii nu casca atunci cand sunt plictisiti, obositi sau trebuie sa isi oxigeneze creierul, ci atunci cand temperatura creierului este una destul de ridicata. Cercetatorii sunt de parere ca acest gest are rolul de a controla temperatura creierului. Oamenii de stiinta de la Universitatea Yale, impreuna cu specialistii de la Universiteatea din Maryland, au observat ca actul cascatului are ca rol principal racorirea si scaderea temperaturii creierului. Potrivit specialistilor, cascatul deschide sinusurile situate la stanga si dreapta nasului, situatie ce duce la scaderea temperaturii creierului. Concluziile arata ca atunci cand incepem sa cascam temperatura creierului este una ridicata. Cu toate acestea, cascatul excesiv poate fi un simptom al unei boli a sistemului nervos, informeaza Gandul.