Prin ce metode putem preveni migrenele. Alimentatia corecta si la ore fixe, renuntarea la fumat, precum si odihna suficienta ne ajuta sa evitam durerile puternice de cap. Durerea de cap specifica migrenei incepe treptat si se intensifica in numai cateva minute. Specialistii spun ca dilatarea vaselor de sange cerebrale este de vina pentru manifestarile suparatoare ale migrenei. "Vasodilatatia cauzata de eliberarea de serotonina (n.r. - neurotransmitator cunoscut si sub numele de hormonul fericirii, implicat inclusiv in procesele de dilatatie vasculara) este cea care conduce la durerea de cap severa, pulsatila, care poate fi insotita de senzatia de greata si de voma, de tulburari de vedere, fotofobie, ameteala, stare de epuizare, astenie, transpiratii si de anxietate", explica medicul de familie Ruxandra Constantina de la centrul medical Med-As din Capitala. Potrivit specialistei, crizele sunt episodice, repetitive si pot dura de la una-doua ore pana la trei zile, scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Sucul de pere reduce pofta de mancare. Marul e un adevarat izvor de fitonutrienti, ca de exemplu quercetina, care combate ateroscleroza si trombozele, prin scaderea oxidarii colesterolului. Fibrele solubile din mar se numesc pectine si reduc nivelul colesterolului din sange. Pectinele au consistenta de gel si determina absorbtia lenta a zaharului din mar, indicele glicemic e scazut, iar glicemia nu creste brusc, fapt ce le recomanda in alimentatia diabeticilor. Para are cel mai scazut indice glicemic dintre toate fructele, fiind recomandata diabeticilor si persoanelor care tin cura de slabire. In plus, fibrele solubile din compozitia acesteia previn pofta de dulce, reduc nivelul colesterolului si pofta de mancare. Sucul de pere este recomandat si in alimentatia sugarilor, pentru ca are un gust neutru si nu da niciodata alergii, anunta Libertatea.

Dintii curati scad riscul de pneumonie. Curatarea corespunzatoare a dintilor nu doar previne cariile si afectiunile gingivale, ci poate reduce chiar riscul de pneumonie, arata un studiu recent al cercetatorilor americani. Oamenii de stiinta de la Yale University School of Medicine au descoperit ca anumite modificari ale unei bacterii care traieste in cavitatea bucala preceda dezvoltarea pneumoniei la pacientii spitalizati. Echipa de cercetatori a urmarit 37 de persoane pe parcursul unei luni. S-a descoperit ca pacientii cu penumonie prezentau modificari semnificative ale compozitiei bacteriene din cavitatea bucala inainte de debutul bolii. "Descoperirile noastre ar putea imbunatati modalitatile de prevenire a pneumoniei prin mentinerea florei bacteriene din cavitatea bucala", a declarat Samit Joshi, coordonatorul studiului, informeaza EVZ.

Cum poti scapa de cinci centimetri din talie in opt saptamani. Cei care au exagerat cu mancarea in aceasta perioada nu trebuie sa isi faca griji, deoarece exista o dieta care te scapa de cinci centimetri din talie in doar opt saptamani. Cura de slabire nu este una draconica, astfel ca organismul nu va avea de suferit. Potrivit oamenilor de stiinta, persoanele care doresc sa slabesca rapid si sanatos trebuie sa mareasca cantitatea de proteine pe care o mananca zilnic si sa reduca substantial carbohidratii si grasimile. In cazul unei diete restrictive, organismul ar putea pierde pana la 4,7 kilograme, dupa cum a demonstrat un studiu realizat pe un esantion de 45 de voluntari, care au fost monitorizati timp de patru saptamani. In aceasta perioada, subiectii au avut un meniu bazat pe 1.000 de kilocalorii pe zi. Studiul recent realizat de expertii de la Aberdeen University, realizat pe 12 subiecti, arata ca se poate slabi pana la 6,5 kilograme in opt saptamani. La inceputul dietei participantii aveau in talie peste 90 de centimetri, iar la sfarsitul dietei au reusit sa slabeasca 36,8% din greutatea initiala. De asemenea, pe langa scaderea in greutate s-a mai constatat ca o dieta bogata in proteine ajuta si la scaderea nivelului de colesterol, scrie Gandul.

Marimea creierului indica riscul de dementa. Persoanele care au o scoarta cerebrala mai subtire decat ar fi normal sunt mai predispuse la Alzheimer si la alte forme de dementa, potrivit unui studiu publicat recent. In acest moment, diagnosticul maladiei Alzheimer, care afecteaza memoria, nu se poate pune inainte ca simptomele sa-si faca aparitia. Insa o descoperire facuta de specialistii Institutului National de Geriatrie din Baltimore, SUA, ar putea face posibil un diagnostic timpuriu al acestei boli. Ei sustin ca dimensiunea creierului poate fi un indiciu in acest sens. Mai exact, este vorba despre grosimea cortexului cerebral, scoarta care se afla la exteriorul creierului. Folosind investigatia imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), cercetatorii americani au observat ca un cortex cerebral mai subtire "anunta" maladia Alzheimer cu multi ani inainte de aparitia simptomelor. Desi la ora actuala medicina nu dispune un tratament pentru aceasta boala, exista medicamente care pot sa-i incetineasca evolutia, iar eficienta lor este maxima atunci cand se administreaza timpuriu. Pe viitor, imagistica prin rezonanta magnetica ar putea fi folosita ca metoda de evaluare a riscului de dementa, anunta Adevarul.

Ardeiul iute stimuleaza circulatia. Stimuleaza circulatia, transpiratia si sistemul nervos. Capsaicina, substanta responsabila pentru gustul iute, are efect protector pe mucoasa stomacului, fiind recomandata in ulcer si gastrita, deoarece imbunatateste irigatia peretelui gastric, produce sucuri protectoare si acizi care ataca bacteriile. Ardeiul iute este folosit impotriva bolilor infectioase, dar are si efecte pozitive cardiovasculare, scazand nivelul colesterolului. Semintele ardeiului iute pot fi toxice si nu trebuie consumate. Iuteala ardeiului si puterea aromelor depind de cantitatea de capsaicina continuta, informeaza Libertatea.