Cum sa-ti tii in frau pofta de dulciuri. Zaharul stimuleaza serotonina si dopamina, aceiasi hormoni "ai fericirii" activati si de droguri, arata studii complexe efectuate pentru intelegerea fenomenului. Fie ca vorbim de dependenta sau de o problema de control, privarea de la portia zilnica de zahar poate genera manifestari extreme precum stari de ameteala, anxietate si chiar frisoane. Zaharul activeaza toate celulele din creier. Consumul excesiv de dulciuri poate modifica receptorii de la nivelul creierului, care regleaza ceea ce mancam, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Stiai ce trebuie sa faci dupa potolul de Paste? Ai mancat mult de Paste si nu te simti foarte bine? Profita de salata verde ce se gaseste acum din belsug in piete. Este minunata pentru detoxifierea organismului. "In aceste zile este extraordinar de bine venita, avand in vedere ca de Paste am mancat mai mult si mai putin sanatos", ne explica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti. Continuarea in Libertatea.

Pastile pentru prevenirea HIV la homosexuali. Autoritatile americane propun o noua strategie pentru a tine sub control infectiile cu HIV in randul homosexualilor: administrarea de medicamente care trateaza boala celor care sunt la risc sa o contracteze. Un studiu facut in anul 2010 si publicat in New England Journal of Medicine a aratata ca administrarea unor medicamente pentru HIV in randul homosexualilor scade riscul de a lua infectia cu 44%, anunta EVZ.

Ce afectiuni ascunde salivatia in exces. Atunci cand glandele salivare secreta in exces, iar saliva se acumuleaza rapid in cavitatea bucala, apare hipersalivatia (sialoreea). O astfel de stare determina deglutitie (inghitire) repetata si modificari ale vocii. "Cauzele hipersalivatiei pot fi locale (iritatii la nivelul cavitatii bucale) sau generale (diverse afectiuni sistemice). Insa, cel mai frecvent, hipersalivatia are drept cauza o iritatia locala, oro-faringiana, care activeaza reflexul de salivatie, prin stimulare senzitiva, transmisa pe calea nervului trigemen", explica prof. dr. Alexandru Bucur de la Clinica de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala din Bucuresti. Integral in Adevarul.

Orezul negru calmeaza inflamatiile. Pigmentii continuti de acestea se numesc antocianine. Potrivit studiilor care au urmarit efectele antocianinelor asupra sanatatii, aceste substante pot reduce semnificativ riscul unei persoane de a dezvolta diabet, afectiuni cardiovasculare si chiar cancer. Afla care sunt vegetalele si cerealele negre cu cea mai mare concentratie de antioxidanti: Orezul negru. Consumarea unei portii de orez negru in fiecare zi ar putea conduce la intarirea sistemului osos si a celui muscular, la energizarea organismului si la prelungirea tineretii organismului, informeaza Libertatea.

La ce riscuri te expui cand porti blugi stramti. Sunt la moda, ne avantajeaza silueta, dar dauneaza sanatatii. Blugii stramti nu doar ca nu sunt confortabili, dar pot sa favorizeze celulita, pentru ca afecteaza circulatia sangelui. De asemenea, ei provoaca uneori senzatie de furnicaturi, de amorteala si de arsura la nivelul picioarelor - o afectiune denumita medical meralgie parestezica. Motivul aparitiei acestor neplaceri este compresia nervului cutanat femural lateral, aflat in exteriorul coapsei. Din fericire, amorteala si furnicaturile dispar de la sine dupa o perioada de la renuntarea la blugi, relateaza Adevarul.