Patru metode de scoatere a chimicalelor de pe fructe. Legumele si fructele sunt "agresate" in fel si chip pana ajung in casele noastre: sunt stropite din belsug pentru a se pastra cat mai bine, iar culegatorii, masinile de transport sau tarabele din piete le pot contamina cu bacterii precum listeria, salmonella, E.coli. "Multi poluanti si pesticide care raman pe suprafata alimentelor sunt lipofile. Simpla spalare cu apa nu le va indeparta", explica specialistul in igiena alimentara Corina Zugravu. Expertii detaliaza cateva metode de a elimina din pericolele de pe aceste alimente. Integral in EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Calatoresti in tari exotice? Uite ce vaccinuri trebuie sa-ti faci. Cu 4-6 saptamani inaintea calatoriei, mergi la medicul epidemiolog, penru ca majoritatea vaccinurilor au nevoie de timp pentru a atinge eficienta (circa 2 saptamani). La medic vei afla cu certitudine care sunt riscurile pentru sanatatea ta, posibile in timpul calatoriei. Ideal, programarea la medicul epidemiolog trebuie realizata cu minim 4-6 saptamani inaintea calatoriei, deoarece majoritatea vaccinurilor au nevoie de timp pentru a atinge eficienta crescuta (2 saptamani). Integral in Libertatea.

Secretele inghetatei. Ce boli provoaca si ce ingredient secret contine. Inghetata este unul dintre cele mai nutritive deserturi pe perioada de vara: este hidratanta si racoroasa. In plus, majoriatatea sortimenetelor de inghetata sunt pe baza de lapte si derivate din lapte, un ajutor util in aportul nostru de calciu. Acele inghetate din fructe, sorbeturile, daca sunt facute cu suc natural de fructe, aduc aport de vitamine. Sorbetul are si mult mai putine calorii", explica Corina Zugravu, medic primar specialist in igiena alimentatiei si nutritie, informeaza EVZ.

Cele mai bune alimente care reduc stresul. Fie ca este vorba despre anxietate, depresie sau doar iritabilitate, alimentele pot face uneori minuni. O dieta sanatoasa este esentiala pentru pastrarea memoriei si a intelectului, dar si pentru a avea o buna dispozitie. Alimentele bogate in litiu, magneziu si vitamina B te pot ajuta sa controlezi stresul cotidian si sa iti imbunatatesti starea de spirit. Cateva migdale, o portocala sau un pahar de lapte sunt solutii simple pentru a te inveseli rapid daca ai avut o zi stresanta. Continuarea in Romania Libera.

Miscarea chiar te face mai destept. Vezi in ce mod! Daca practici exercitii fizice in mod regulat vei fi mai sanatos, vezi avea un fizic bine conturat, vei avea o stare de spirit mai buna si, in plus, vei fi mai inteligent, arata un studiu recent. Se pare ca miscarea iti antreneaza nu doar musculatura, ci si neuronii. Cel putin aceasta este concluzia unei cercetari realizate de oamenii de stiinta de la Colegiul Dartmouth din SUA. Mai exact, prin exercitiu fizic, se activeaza o gena responsabila de ''irigarea" celulelor nervoase cu o proteina ce stimuleaza capacitatea de invatare, memoria si ascutimea mintii. Aceasta se numeste factor neurotrofic (brain derived neurotrophic factor - BDNF), relateaza Adevarul.

Mirosul corporal si varsta. O noua cercetare a scos la iveala faptul ca varsta unui individ poate fi recunoscuta dupa mirosul acestuia, informeaza CBS news. La acest studiu au participat persoane cu varste cuprinse intre 20 si 95 de ani. Cercetatorii participanti la studiu au clasificat mirosurile in conformitate cu varsta oamenilor de la care proveneau. Nu numai ca mirosurile corporale s-au dovedit a fi extrem de diferite in functie de varsta, dar un alt aspect interesant a fost acela ca tinerii simt mirosul celor batrani ca dezagreabil, anunta Cancan.