Cele mai rele variante de incaltaminte. Pantofii sport nu ar trebui purtati decat atunci cand facem sport pentru ca favorizeaza micozele, balerinii impiedica mersul normal pentru ca nu ofera deloc suport piciorului, iar slapii pot fi responsabili de probleme cu genunchii, soldurile sau cu spatele, potrivit medicului Hillary Brenner, purtator de cuvant al Asociatiei Americane de Podiatrie (care se ocupa de bolile piciorului), citat de portalul webmd.com. Medici romani specializati in ortopedie sunt mai rezervati si spun ca tipul de incaltaminte cel mai potrivit nu poate fi stabilit dupa reguli foarte stricte. "Daca balerinii sunt bine tolerati si nu determina dureri, pot fi purtati. La fel si pantofii cu toc. In ceea ce priveste slapii, riscul mare sunt cupercile, insa, in acelasi timp, lasa piciorul sa respire, fiind utili celor care au unghii incarnate si nu pot sa poarte pantof inchis", spune ortopedul Marius Uscatu, specializat in chirurgia piciorului, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Ce trebuie sa platim in cazul unei operatii la stat. In principiu, o interventie chirurgicala realizata intr-un spital de stat este gratuita, costurile ei fiind acoperite de asigurarea sociala de sanatate. Insa, in unele cazuri, materialele folosite (de exemplu, stenturile) sunt decontate doar partial sau chiar nu sunt deloc acoperite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Persoanele care au nevoie de proteze de sold, de genunchi, de implanturi segmentare de coloana sau de alte tipuri de implant pot beneficia gratuit de ele prin intermediul Programului National de Endoprotezare. Sumele alocate acestui program sunt insa mai mici decat cererea de proteze, asa incat in fiecare an se formeaza liste de asteptare. "Perioada de asteptare poate sa varieze intre doua luni si cinci-sase luni, in functie de numarul de solicitari. Daca lista de asteptare este prea lunga la un spital, te poti adresa altuia", spune dr. Gheorghe Popescu, seful sectiei de ortopedie-traumatologie 1 de la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, anunta Adevarul.

Efectul pervers al berii asupra siluetei. Berea nu este dusmanul numai al burtii, ci al siluetei in general. Fie alba, blonda, roscata sau bruna, nu berea ar fi vinovata de aparitia burtii, caracteristica marilor consumatori - dar nu abuzivi - ai bauturii cu spuma, arata un studiu publicat in European Journal of Clinical Nutrition, mentionat de Le Point si citat de Agerpres. Chiar daca o jumatate de bere inseamna cantitati de alcool variabile (continutul de alcool este intre 4,5 si 7%), studii recente afirma ca cine bea sub 500 ml pe zi nu-si modifica aspectul, cu conditia sa aiba un regim alimentar echilibrat. In schimb, berea pare sa favorizeze depunerea grasimilor pe tot corpul. Cercetatori suedezi de la Universitatea din Goteborg au vrut sa evalueze efectele consumului regulat de bere din tara lor. Au desfasurat un studiu pe 20.000 de voluntari - aproape 7.900 de barbati si peste 12.700 de femei -, care au fost observati timp de opt ani si jumatate si impartiti in mai multe categorii, in functie de cata bere beau. Li s-au masurat regulat curba de greutate, circumferinta taliei si a soldurilor, ceea ce a dus la constatarea ca, aparent, nu exista nicio legatura intre proeminenta abdomenului si consumul de bere, informeaza Romania Libera.

Ochelarii pentru dieta! Inventia care transforma biscuitii fara gust in prajitura delicioasa cu ciocolata. Veste buna pentru persoanele care vor sa tina regim de slabire si nu se pot abtine de la dulciuri! Cercetatorii japonezi au fabricat o pereche de ochelari care transforma biscuitii fazi in prajituri delicioase cu ciocolata. Noile tipuri de rame realizate de cercetatorii de la Universitatea din Tokyo sunt echipate cu numeroase softuri informatice si sisteme de realitate augmentata, cu scopul de a insela simturile purtatorului. Cu ajutorul acestora, o prajitura tinuta in palma poate sa ii apara utilizatorului ca fiind cu 50%mai mare decat este in realitate. In cadrul testelor, cobaii au mancat, in medie, cu 10% mai putini biscuiti, scrie Libertatea.

Cafeaua te protejeaza de Alzheimer. Ultimele studii medicale arata ca un nivel ridicat de cofeina in organismul persoanelor in varsta coincide cu mai putine cazuri de Alzheimer. Cana de cafea pe care o consumi in fiecare zi, pentru a fi mai dinamic, este mai sanatoasa decat ai crede, in special in randul persoanelor in varsta. Un studiu recent, care a monitorizat memoria si procesul de gandire in randul celor care aveau peste 65 de ani, arata ca toti subiectii care au avut cantitati mai mari de cofeina in organism au putut evita sau amana declansarea Alzheimer-ului cu 2-4 ani dupa finalizarea cercetarii. Iar cafeaua a fost, pentru majoritatea dintre subiecti, singura sursa de cofeina. O echipa de cercetatori de la Universitatea South Florida, impreuna cu colegi de la Universitatea din Miami, sustin, cu incredere, ca aceasta concluzie a studiului lor este prima dovada clara legata de beneficiile cafelei si ale cofeinei in intarzierea dementei, anunta EVZ.

Exercitii usoare impotriva senzatiei de balonare. Sanatatea se mentine cu un tranzit intestinal bun, ce poate fi mentinut prin exercitii fizice usoare. Iata ce iti recomanda specalistul nostru! 1. Stand pe spate, executa bicicleta pe loc, de 15 ori pe fiecare picior. Miscarea trebuie sa fie cat mai ampla. 2. Sari coarda cel putin 20 de minute pe zi. Ajuta la cresterea fluxului de sange, inclusiv a celui din intestine. Persoanele supraponderale pot opta pentru saritul usor, fara coarda. 3. Cu picioarele departate, in aceeasi linie cu umerii, cu palmele pe talie, indoaie alternativ cate un genunchi pana la nivelul coapsei. Repeta exercitiul de 20 de ori, in trei serii, informeaza Adevarul.