Reguli pe canicula: intre ce ore sa stati in casa, la ce interval beti apa, cum reglati aerul conditionat. Temperaturile extreme asteptate zilele acestea impun modificari importante in stitul de viata. Mai nou, Ministerul Sanatatii recomanda evitarea, pe cat posibil, a expunerii prelungite la soare intr-un interval mai extins: respectiv orele 11 si 18. In perioadele de canicula este recomandat consumul zilnic de lichide (intre 1,5 - 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. Este necesar un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. O doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar de apa, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Sase trucuri ca sa slabesti usor si repede. Acum, vara e mult mai usor sa dai jos kilogramele inestetice care te impiedica sa ai o silueta de vis. Profita de alimentele de sezon, ia suplimente anticelulita si vei arata asa cum iti doresti. Elimina alimentele bogate in grasimi: mezelurile, branzeturile, produsele de patiserie. Toate acestea favorizeaza stocarea grasimilor in adipocite, celulele care ingrasa si provoaca compresie asupra vaselor de sange. Circulatia sanguina si drenajul limfatic (eliminarea apei din tesuturi) sunt impiedicate si astfel deseurile se acumuleaza in corp. Rezultatul este celulita: pielea cu aspect de coaja de portocala. Redu cantitatea zilnica de sare. Aceasta favorizeaza retentia de apa si duce la umflarea picioarelor. Uita de solnita de sare si limiteaza branzeturile sarate, mancarea gata preparata din magazin, conservele, pestele afumat. Toate acestea contin cantitati foarte multa sare. Mananca multe vitamine. Multe dintre ele, cum ar fi vitamina C, continuta de kiwi, portocale, sau vitamina E (se afla in uleiurile vegetale), ca si flavonoidele (afine) sunt antioxidanti puternici impotriva radicalilor liberi. Acestea amelioreaza circulatia si deci contribuie la diminuarea celulitei, anunta Libertatea.

Cum ii afecteaza canicula pe bolnavii cronic. Caldura suprasolicita organismul, iar acest lucru, pe fondul unor vulnerabilitati, este resimtit mai acut de catre cei cu probleme de sanatate. In lipsa unor masuri de protectie, canicula care a cuprins Romania de cateva zile isi poate pune amprenta negativ asupra fiecarui organism, atentioneaza medicii. Exceptand copiii si batranii, care sunt cele mai vulnerabile categorii, bolnavii cronic sunt persoane in cazul carora expunerea la soare la ore nepotrivite (de exemplu, in miezul zilei) poate duce la inrautatirea starii lor si chiar la deces. In aceasta categorie intra persoanele cu boli cardiace, cele cu hipertensiune, cele cu afectiuni ale sistemului respirator (BPOC, bronsita etc.), cele cu diabet (cele mai multe prezinta o vulnerabilitate la nivelul inimii) si cele cu afectiuni endocrinologice. De asemenea, masuri de precautie se impun si in cazul persoanelor care au boli de rinichi si al celor cu tulburari la nivelul sistemului nervos central, asa cum sunt maladiile Alzheimer si Parkinson, informeaza Adevarul.

Sanzienele tin sub control peste 70 de boli. Cunoscute in popor sub denumirea de dragaica sau floarea Sfantului Ion, sanzienele sunt plante care infloresc in preajma zilei de 24 iunie, cand credinciosii ortodocsi sarbatoresc Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. In unele zone din tara, in traditia populara, gingasa floare de sanzieana poarta si numele de iarba care alunga diavolii si duhurile necurate. Pentru uz medicinal, se folosesc florile, iar preparatele principale sunt infuzia, maceratul la rece si tinctura. Valoarea medicinala a delicatelor flori galbene se datoreaza principalelor proprietati terapeutice: depurative, anticancerigene, diuretice, sedative, sudorifice si colagoge (favorizeaza secretia bilei). Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie si nutritie, a studiat indeaproape efectele terapeutice ale valoroasei plante medicinale; de aceea, terapeutul recomanda sanzienele (foto dreapta) in tratamentul a peste 70 de afectiuni grave: boli renale (cistite, calculi si nisip la rinichi si la vezica urinara), boli ale glandei tiroide si ale corzilor vocale, dereglari neuro-vegetative, cancer al limbii si al laringelui, scrie Click.

Barbatii care beau ceai, predispusi la cancer de prostata. Un studiu a analizat nu mai putin de 6.000 de barbati trecuti de varsta de 37 de ani. Si, chiar daca studii anterioare aratau ca ceaiul este benefic sanatatii, ultima cercetare arunca un semnal de alarma in directia celor care fac exces. Astfel, barbatii care consuma mult ceai negru sunt mult mai predispusi la cancer de prostata. In pericol sunt cei care beau mai mult de sapte cani pe zi. In cazul acestora, riscul unui astfel de diagnostic este de 50%, comparativ cu cei care se limiteaza la doar trei cani. Studiul a fost realizat, de-a lungul a 40 de ani, de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Glasgow. Doctorul Kashif Shafique a vrut sa studieze posibilele cauze ale cancerului la prostata, iar in 1970 a inceput sa analizeze si influenta teinei asupra organismului. Studiul a aratat ca din randul consumatorilor inraiti, 6,4% dintre acestia au dezvoltat, in ultimii 37 de ani, cancer la prostata. Profilul acestora indica un pasionat pentru un stil de viata sanatos, cu putine excese alimentare si vicii, anunta EVZ.

Alergia, mai agresiva ca niciodata! Ne aflam intr-un secol aflat sub amprenta poluarii, a stresului, a luptei cu timpul, a obsesiei igienice si a egocentrismului dus la limitele de sus ale materialismului. Toate aceste directii sfasie efectiv fiinta umana in toate felurile, motiv pentru care organismul biologic este si el afectat atat de tare, incat se contureaza din ce in ce mai mult o noua dominare a unor boli considerate neglijabile pana acum: alergiile, cancerul, depresiile si anxietatea, stresul informatic si bolile autoimune. In ceea ce priveste alergiile, omul modern este mai izolat ca niciodata si prins in plasele societatii moderne (serviciu, televizor, jocuri, socializare virtuala etc). Aceasta izolare expune repetat organismul la alergenii din cladiri (praf, mucegai, par de animale etc), informeaza Libertatea.