A fost descoperita leguma-medicament impotriva cancerului la san. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exista o speranta pentru femeile care sufera de cancer la san. Ei au facut un medicament dintr-o leguma aparent banala. Cercetatorii au oferit femeilor care au cancer la san un medicament facut din broccoli si au incercat sa determine daca elementele componente ale acestei legume pot opri extinderea bolii. Studiile anterioare au indicat faptul ca substantele pe care le secretam dupa consumul legumei broccoli ar putea stimula producerea unor enzime de protectie in tesutul mamar. Acum, oamenii de stiinta au reusit sa separe molecula sulforafan, pe care organismul o secreta atunci cand consumam broccoli si au administrat-o pacientelor care au fost diagnosticate recent cu aceasta maladie. Expertii cred ca sulforafanul poate transforma corpul intr-o "arma" impotriva cancerului la san, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Ridica-ti moralul mancand! Fara sa te ingrasi! Pentru a scapa de kilogramele in plus, trebuie sa-ti hranesti atat corpul, cat si mintea. Include in dieta ta surse de nutrienti care-ti asigura buna dispozitie si, in acelasi timp, buna functionare a organismului. Atunci cand ai moralul la pamant, se intampla sa-ti "topesti amarul" in dulciuri rafinate. In locul lor ar fi mai bine sa mananci peste sau spanac. Contin exact elementele nutritive de care ai nevoie pentru a iesi din gaura neagra a tristetii si a plangerii de mila. Neurotransmitator al starii de bine, triptofanul este unul dintre aminoacizii esentiali folositi de creier pentru a produce serotonina. In plus, triptofanul iti scade pofta de mancare si de dulce. Este mai bine asimilat de creier in prezenta glucidelor. Lintea, nautul, fasolea uscata iti confera totodata triptofan si glucide, anunta Adevarul.

Sase produse care provoaca oboseala si somnolenta. Produsele achizitionate in supermarketuri sunt adeseori responsabile de lipsa de putere si de oboseala pe care le resimte omul, afirma cercetatori americani, in urma unui amplu studiu pe aceasta tema. Astfel, concluzioneaza ei, consumul unor produse alimentare populare poate avea un impact negativ semnificativ asupra performantei de zi cu zi. In finalul acestui studiu, citat de Agerpres, cercetatorii americani au intocmit o lista cu astfel de produse, in care au inclus alimentele cele mai frecvent cumparate din supermarketuri. Pe primul loc se situeaza bauturile alcoolice, care provoaca somnolenta si impiedica organismul sa se relaxeze. Urmeaza dulciurile, responsabile de modificari ale nivelului de glucoza in sange si care favorizeaza astfel o stare puternica de oboseala organismului uman. Pe locul trei se situeaza carnea de curcan: proteinele din componenta sa provoaca o scadere a eficientei din cauza efectului lor de relaxare, informeaza Libertatea.

Bauturile energizante distrug dintii! Vezi cum poti combate efectele nocive. Bauturile energizante, cosumate mai ales de tineri, ataca grav smaltul dintilor. Nu este prima data cand se lanseaza o astfel de avertizare, efectele negative ale bauturilor energizante asupra sanatatii buco-dentare au fost identificate de cativa ani. Insa rezultatele unui nou studiu trag un puternic semnal de alarma. Cercetatorii americani au asezat timp de 15 minute esantioane de smalt dentar uman in eprubete cu bauturi energizante din comert si apoi, timp de doua ore, in saliva artificiala. Procedeul s-a repetat de patru ori pe zi, timp de o saptamana. S-a constatat atacarea severa a smaltului, cu risc crescut de carii. Nivelul aciditatii este de vina si nu zaharul, asa cum se credea initial. Cercetatorii recomanda reducerea sau chiar eliminarea din alimentatie a acestor bauturi. In cazul in care se beau totusi bauturi energizante, consumatorii trebuie sa astepte cel putin o ora inainte sa se spele pe dinti, pentru ca periajul sa nu accentueze actiunea coroziva a acidului. De asemenea, se mai recomanda clatirea gurii cu apa dupa consumul de bauturi energizante ca mijloc potrivit pentru restabilirea unui nivel acceptabil al aciditatii. Rezultatele studiului au fost publicate in revista "General Dentistry", scrie EVZ.

Zece alimente care tin de sete. Pe parcursul zilelor de vara, cand mercurul urca in termometre, riscam sa ne deshidratam. Stiai ca-ti poti potoli setea si cu alimente, nu doar cu apa? Castravetele. Asemenea pepenelui rosu, castravetele este compus mare parte din apa (95-96%), fiind un bun ajutor pentru a-ti potoli setea. Consumati proaspeti, in salate sau supe reci, castravetii pastreaza pentru mai mult timp organismul hidratat. O alta modalitate buna de a te hidrata este sa adaugi intr-un pahar cu apa cateva felii de castravete. Varza. Cu un continut bogat in vitamine (A si C), varza nu numai ca ajuta la hidratarea organismului (are 91% apa), dar poate reduce nivelul colesterolului ,,rau" si este un bun aliat in curele de slabire. Sub forma de salata, varza ofera organismului importante cantitati de antioxidanti si de minerale, anunta Adevarul.