Nu e de vina varsta, ci creierul. De ce sunt adolescentii atrasi de riscuri. Inclinatia adolescentilor de a intra in situatii periculoase nu mai poate fi pusa numai pe seama varstei, arata un nou studiu efectuat de cercetatori din Statele Unite. Atractia tinerilor catre activitatile carora nu le pot evalua corect riscurile tine chiar de structura creierului lor. Adolescentii sunt de doua ori mai predispusi sa moara decat copiii mai mici de 10 ani, din cauza ca sunt mai interesati de activitatile ale caror riscuri nu le cunosc, arata un studiu efectuat de o doctoranda a Universitatii din New York, conform publicatiei americane "Time". Cercetarile arata ca adolescentii au tendinta sa supraestimeze anumite riscuri ale unor activitati precum sexul neprotejat si drogurile, in loc sa le subestimeze, asa cum se credea pana acum. Deci angajarea in activitati periculoase a tinerilor tine mai degraba de gradul ridicat de toleranta la incertitudini si ambiguitate, adica la riscurile necunoscute, se arata in studiul publicat in revista stiintifica "Proceedings of the National Academy of Sciences", scrie Romania Libera.

UTILEFoto: Colaj foto

Mentine-ti creierul sanatos cu cereale. Pe masura ce inaintam in varsta, in special dupa 60 de ani, pe langa batranete exista si un alt pericol ce ne poate pandi, si anume boala Alzheimer (dementa senila). Liliana Simidon, specialistul Libertatii, iti spune cum poti preveni aceasta maladie. Boala Alzheimer e o afectiune degenerativa progresiva a creierului, cand incepi sa-ti pierzi din memorie, eficienta intelectuala scade si ea vizibil, iti schimbi comportamentul, personalitatea. Acest lucru se petrece datorita faptului ca se distrug ireversibil neuronii. Exista doua tipuri de Alzheimer: unul comun, care reprezinta 90% din cazuri si altul la persoanele sub 50 de ani, acesta transmitandu- se genetic, anunta Libertatea.

Topeste kilogramele si te scapa de foame. Vezi cum functioneaza origami-ul stomacal. Extrem de putin invaziva, procedura, numita si "pliere gastrica" presupune "impaturirea" stomacului, astfel incat sa-si reduca semnificativ volumul. Metoda ar putea trata obezitatea morbida, una dintre cele mai acute probleme ale umanitatii la ora actuala. Cel care a facut incredibila descoperire este doctorul Santiago Horgan, directorul Institutului Metabolic din San Diego, un pionier al chirurgiei folosite pentru a trata obezitatea morbida. Acesta a explicat ca procedura este o alternativa sigura la operatiile "de slabit" de genul bypass-ului gastric, cu o rata a mortalitatii de pana la 15% si complicatii grave precum hemoragii, infectii si ulcere. "Impaturind stomacul in stil origami, ii putem reduce capacitatea chiar si cu 70%. Pacientii vor slabi, asadar, circa 1-2 kilograme pe saptamana, cu efort minim", a explicat Horgan. In timpul interventiei laparoscopice, nu mai lunga de o ora, pacientului i se fac cateva incizii prin care doctorul poate patrunde sa manevreze stomacul. In functie de marimea organului, chirurgul poate face una sau doua pliuri, iar cicatricile dispar in cateva saptamani, informeaza EVZ.

Bucataria germana, un deliciu pentru gurmanzi. Cartofi, varza, sparanghel, carnati, carne de porc si bere, multa bere, asa poate fi descrisa in cateva cuvinte bucataria germana, una dintre cele mai consistente si bogate bucatarii din lume. Asadar daca vreti sa tineti cura de slabire, nu este indicat sa va apropiati de mancarea germana, insa daca vreti sa savurati o mancare gustoasa si satioasa atunci ati facut algerea potrivita. Bucataria germana are o istorie bogata si interesanta, traditia culinara fiind unitara pe teritoriul Germaniei de abia in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, odata cu unificarea teritoriilor germane intr-un singur stat. Insa chiar si asa regiunile si-au pastrat individualitatea culinara, astfel ca in partea de vest a Germaniei, in Schwarwald si Baden-Wittemberg, s-a pastrat puternica influenta a Frantei si Elvetiei, unde un rol important il joaca legumele, in timp ce la sud, in Bavaria, se mananca mai multe grasimi si mancaruri mai consistente, pe baza de carne. O alta deosebire importanta intre regiuni este diferenta dintre bucataria din fosta Germanie de Vest si cea din fosta Germanie de Est, est-germanii primind foarte multe influente din partea bucatariilor din Ungaria, Rusia sau alte tari foste comuniste, printre care si Romania, astfel nu este de mirare daca observati ca exista asemanari mari intre bucataria romaneasca si cea germana, scrie Romania Libera.

Trei sfaturi pentru a nu te ingrasa toamna. Vara a trecut, iar tendinta de a manca mai mult, avand in vedere ca poti lua pe tine mai multe haine care sa ascunda eventualele rotunjimi este destul de mare. Invata sa rezisti tentattilor si sa nu treci in sezonul rece cu kilograme in plus. Medicii recomanda consumul lor zilnic, deoarece sunt fructe bogate in antioxidanti, au proprietati anti-inflamatorii, ajuta digestia si combat alergiile. Sunt ideale pentru gustari rapide sau le poti prepara in numeroase feluri. Cel mai indicat ar fi sa servesti zilnic o supa calda de legume - este sanatoasa si recomandata pentru mentinerea siluetei. Incearca si pilaful de orez cu legume, tocanite delicioase si chiar fructe de sezon taiate marunt si incalzite in putina miere, ca desert. Nu uita de bauturile calde: ceai, lapte sau cacao cu lapte, anunta Libertatea.