OPERATIA PERSONALIZATA a ajuns in Romania. O batranica a primit o proteza unicat de genunchi. Pentru prima data in Romania, dar si in Europa Centrala si de Vest un pacient a primit o proteza personalizaza pentru genunchi. Interventia chirurgicala a avut loc ieri la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si a fost realizata de conf. univ. dr. Catalin Cirstoiu unei unei paciente in varsta de 59 de ani care suferea de gonartroza, o boala care afecteaza calitatea articulatiilor de la nivelul genunchilor. Protezarea de genunchi personalizata este cea mai moderna metoda de tratare a afectiunilor ortopedice, iar Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este primul centru din Romania si printre primele doua centre din Europa care au fost acreditate pentru acest tip de procedura, anunta EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

4 boli ale mainilor murdare. Banalul gest al spalarii mainilor este extrem de important: daca uitam de el, ne putem pricopsi cu boli greu de tratat. Specialistii revistei Libertatea pentru femei ni le prezinta pe cele mai frecvente. Hepatita A. Febra, durerile musculare, ingalbenirea pielii si a albului ochilor sunt semnele care o anunta. Dar unele persoane nu prezinta nici un simptom, deci nu stiu ca sunt bolnave, nu iau masuri de preventie si astfel transmit virusul mai departe. Meningita. Este cauzata de bacterii care duc la inflamarea meningelui si care se transmit prin saliva si prin secretiile nazale. Continuarea in Libertatea.

Zece mituri despre homeopatie: Medicamentele sunt un placebo sau nu? Medicamentele homeopatice sunt din ce in ce mai populare in randul romanilor care vor isi ingrijeasca sanatatea in mod natural. Cu toate acestea, homeopatia este inca putin cunoscuta in Romania, iar in randul populatiei circula multe mituri si idei preconcepute despre aceasta ramura a medicinei. De exemplu, nu trebuie sa renuntati la pasta de dinti cu menta in perioada tratamentului cu medicamente homeopatice. Acesta este doar unul din miturile care circula in tara noastra despre homeopatie. Dr. Anca Mihalcea, specialist in homeopatie si acupunctura in cadrul centrului Terapia, demonteaza cateva dintre cele mai raspandite mituri despre medicamente homeopatice: Pasta de dinti cu menta anuleaza efectul medicamentelor homeopatice. Medicamentele homeopate se administreaza, de obicei, la distanta de mese - 30 minute inainte sau 1 ora dupa - pentru a evita interactiunea cu arome puternice (ex: menta, cuisoare, scortisoara, ghimbir, usturoi, eucalipt, cafea), care scad le absorbtia. Este mult spus ca nu mai functioneaza. Aceste arome pot diminua efectele. Rar apar cazuri cand mentolul (prezent in ceai de menta, guma de mestecat, ciocolata cu menta, pasta de dinti, apa de gura cu menta) sau alte arome inactiveaza medicamentul homeopat. Continuarea articolului in Romania Libera.

Mananca la micul dejun cereale integrale pentru a preveni aparitia cancerului. Daca sarim peste micul dejun sau daca nu avem un meniu corespunzator la micul dejun, ne supunem riscului imbolnavirii. In schimb, conform unui stuidiu, daca mancam la micul dejun cereale integrale, reducem riscul aparitiei mai multor boli, printre care si a cancerului. Potrivit unui studiu IMAS, doar 3% din romani mananca cereale integrale la micul dejun, iar peste 70% din populatia Romaniei nu mananca deloc cereale. Aceste date plaseaza Romania pe un loc rusinos comparativ cu restul europenilor, care consuma pana la 8 kg de cereale pe an, pe cap de locuitor. "Acest lucru trebuie sa se schimbe, pentru ca cerealele integrale combinate cu lapte sau iaurt ofera 20-30% din necesarul energetic zilnic, contin o cantitate mare de fibre, fier, vitamine din complexul B, calciu si seleniu si previn aparitia multor boli, printre care si a cancerului', a declarat conf. dr. Gabriela Radulian, de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice 'Nicolae Paulescu', scrie Libertatea.

Hreanul si anghinarea, solutii blande pentru inimi slabe. Hreanul, un excelent cardiotonic. Insuficienta cardiaca se numara printre cele mai frecvente boli ale inimii si se manifesta prin incapacitatea inimii de a iriga corpul cu sange. De ajutor sunt plantele cu rol cardiotonic, precum hreanul. Decoctul de hrean se face din 50 g frunze si flori de hrean proaspete sau 25 g uscate, la care se adauga 200 ml apa si se fierb 5 minute. Se raceste, se strecoara si se adauga miere, 40 g la 100 g ceai. Se pastreaza intr-o sticla, la temperaturi joase, si se consuma trei linguri pe zi, dupa fiecare masa, timp de doua saptamani pe luna. Urmeaza cura timp de trei luni, anunta Adevarul.

EFECTELE NESTIUTE ale bauturilor ENERGIZANTE. Te vor INGROZI. Bauturile energizante reprezinta un pericol iminent pentru sanatatea consumatorilor, acestea avand in compozitie o cantitate foarte mare de zahar si cofeina. Consumate in mod regulat, energizantele pot duce la afectiuni grave ale sanatatii si chiar si la deces. Medicul Hans-Peter Kubis, expert in nutritie, atrage atentia asupra efectelor pe care consumul excesiv de bauturi cu efect energizant le are asupra sanatatii. Acesta sustine ca o cutie mare de energizant de circa 437 mililitri are in componenta aproximativ 13 lingurite de zahar si 150 de miligrame de cofeina, adica echivalentul a patru cesti de cafea instant, scrie Daily Mail. Efectul asupra sanatatii celor care consuma in mod regulat energizante este unul devastator, medicul spunand ca bauturile de acest tip pot cauza accelerarea ritmului cardiac, presiune arteriala ridicata, probleme cu somnul, cresterea in greutate, spasme musculare, ameteli si senzatie de voma. Consumul acestui tip de bauturi in mod regulat poate cauza chiar moartea subita, anunta Libertatea.