CUM PREVENIM GRIPA? Diferentele de temperatura pot favoriza debutul sezonului gripal. Frisoane, febra, dureri musculare si articulare... toate pot fi evitate daca identificam din timp simptomele si luam in calcul metodele de preventie. Sunt importante pentru sanatatea intregii familii si mai ales pentru copii. Metodele clasice de preventie sunt cele care intaresc imunitatea organismului si a rezistentei acestuia prin alimentatie corespunzatoare, imbracaminte adecvata si evitarea expunerii copiilor in medii foarte aglomerate (magazine, malluri, sali de spectacole etc.). Cea mai eficienta modalitate de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia este considerata in continuare vaccinarea antigripala anuala. Medicii recomanda ca aceasta sa fie efectuata in lunile septembrie si octombrie, inainte de aparitia epidemiei de gripa, deoarece organismul are nevoie de cel putin doua saptamani din momentul vaccinarii, pentru a se instala protectia si pentru a fabrica anticorpi impotriva virusului, scrie Libertatea.

UtileFoto: Colaj foto

Hreanul te scapa repede de tuse. Aromat si cu gust "intepator", hreanul face parte din familia condimentelor bune pentru sanatatea. Iata cateva motive sa-l consumati des. Substanta care da gustul picant al hreanului creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare persoanelor anemice sau anorexice. Pentru un efect deosebit trebuie consumat hrean ras amestecat cu putina miere. Hreanul are si calitatea de a descongestiona aparatul respirator, fiind astfel recomandat in tratamentul astmului. In crizele de tuse se inghite cate o lingurita dintr-o compozitie formata din hrean ras amestecat cu zahar si lasat o jumatate de zi intr-un loc calduros. Cura nu trebuie sa dureze mai mult de o luna, deoarece in cantitati mari hreanul este iritant. Atentie insa: persoanele care sufera de gastrita hiperacida sau de sindromul colonului iritabil ar trebui sa evite consumul de hrean. In afectiunile biliare, preparatele pot fi condimentate cu hrean, respectand insa sfatul medicului, informeaza Click.

ALIMENTELE IDEALE DUPA VARSTA DE 40 DE ANI! Varsta maturitatii si pragul varstei a doua pot avea efecte asupra siluetei. Totusi, asta nu inseamna ca, dupa o anumita etapa a vietii, cu siguranta te vei ingrasa. Din contra, medicul specialist iti spune ce trebuie sa consumi ca sa arati excelent si sa fii in forma maxima! Necesarul caloric pentru femeile care se afla in jurul varstei de 40 de ani e de aproximativ 1.800 kcalorii, pentru cele care sunt sedentare, in timp ce pentru cele care sunt active, cu peste 60 de minute de activitate fizica zilnica, numarul optim este de 2.200 kcalorii. Odata cu inaintarea in varsta, rata metabolismului bazal scade cu 15-20%, mai exact cu 5% la fiecare decada dupa varsta de 40 ani. "In cadrul procesului fiziologic de imbatranire apare o scadere a masei slabe, musculare, de 2-3% la fiecare 10 ani. Aceasta scadere a masei musculare, care este tesutul cel mai activ din punct de vedere metabolic, se insoteste de scaderea proportionala a ratei metabolice si implicit de crestere a cantitatii de grasime corporala, scrie Libertatea.

Cum poti slabi fara infometare prin DIETA CU FAINOASE SI DULCIURI. Carbohidratii va ajuta sa slabiti fara sa va infometati. Medicii recomanda mai ales painea si pastele integrale, fasolea si bananele Desi multi se feresc de paine, cartofi si chiar fructe atunci cand incearca sa slabeasca, preferand sa consume mai ales proteine, medicii atrag atentia ca nu exista greseala mai mare. Orice dieta trebuie sa contina in proportie de jumatate alimente pe baza de glucide, necesare pentru a furniza organismului energie. De preferat este sa alegeti produsele integrale, cu un indice glicemic redus, insa puteti consuma si alimente rafinate, intr-o cantitate mai redusa. Alegeti glucide "cu bataie lunga" Exista trei categorii de carbohidrati: glucidele cu absorbtie lenta (cereale si derivatepaste, paine, orez, cartofi, fasole, mazare), glucide simple (lapte si fructe) si rafinate (zahar si derivate- dulciuri, ciocolata etc.). Continuarea in EVZ.

Terapia antiangiogenica ofera sperante persoanelor cu probleme de vedere. Cercetarile in domeniul angiogenezei, centrate pe intelegerea modului in care organismul uman produce vase de sange, au dezvaluit secretele multor boli si au relevat noi modalitati de a le combate. Ultimele descoperiri in domeniu sunt tratamentele antiangiogenice pentru tulburarile de vedere. Inmultirea in exces a vaᅡseᅡlor de sange in orgaᅡnism poate cauza probleme grave de sanatate, inᅡclusiv cancer si pierdeᅡrea vederii. Terapia antiangioᅡgenica are ca scop interceptarea si stoparea cresterii vaselor de sange pentru a mentine starea de sanatate. Ultimele descoperiri in domeniu sunt tratamentele antiangiogenice pentru tulburarile de vedere, precum degenerescenta maculara, o boala care afecteaza, de obicei, persoanele in varsta si se manifesta prin pierderea claritatii vederii in zona centrala a retinei. Cu ajutorul noilor tratamente, pacientii isi pot recupera partial vederea, chiar si in cazurile in care problemele de vedere sunt avansate. Tulburarile de vedere afecteaza dramatic calitatea vietii pacienᅡtilor prin mobilitatea redusa, cresterea dependentei de familie si povara psihologica. Aceste persoane, de obicei, in varsta, nu mai pot sa citeasca ziarul sau sa mai vada la televizor, dar si mai grav nu isi mai recunosc copiii sau nepotii, nu pot sa mai iasa singuri pe strada si nu pot sa mai citeasca prospectul de la medicamente. Asadar, terapia antiangiogenica ofera sperante persoanelor cu probleme de vedere care inainte erau condamnate sa orbeasca, informeaza Romania Libera.

Trei leacuri contra arsurilor la stomac. In aceasta perioada, este posibil ca arsurile la stomac sa fie mai des intalnite, deoarece toamna creste aciditatea gastrica. Pentru a beneficia de efectele benefice, este nevoie sa fie excluse din dieta condimentele, alimentele prea acre, alcoolul si sa se renunte la tigari, daca este cazul. Este indicat ca, in caz de hiperaciditate, infuziile si decocturile sa se consume neindulcite, intre mese. Obligeana combate gastrita. Un excelent remediu in problemele gastrice este obligeana. Rizomii acestei plante au in componenta principii active care regleaza aciditatea gastrica, avand actiune calmanta asupra mucoasei stomacului. Se poate administra sub forma de pulbere (un varf de cutit, de trei ori pe zi, intre mese) sau ca infuzie (o lingurita de rizomi la 200 ml de apa clocotita - se iau trei linguri pe zi), intr-o cura de doua saptamani. Continuarea in Click.

ALCOOLUL CA MEDICAMENT. Calitatile terapeutice ale TUICII DE PRUNA i-au dat pe spate pe cercetatorii americani. Un studiu american spune ca, in cantitati moderate, populara tuica de pruna poate proteja inima si poate trata anumite probleme ale stomacului si bilei. Bautura cea mai populara in randul romanilor este, mai nou, medicament. Nu e minciuna, studiile biochimistilor americani confirma inca o data ca batranii nu greseau deloc atunci cand alungau bolile cu leacuri in care "picurau" si traditionala bautura. Consumata cu moderatie- nu mai mult de 30 de mililitri pe zi- poate combate cu succes bolile de inima, de stomac si problemele la bila, care fac viata un calvar multor romani. Care este insa secretul acestor vindecari miraculoase? Cercetatorii americani au descoperit ca o enzima prezenta in cactusul Karroll viridis enoae se gaseste in cantitati de opt ori mai mari in tuica de prune, anunta EVZ.