Studiu surprinzator. Un aliment considerat sanatos scade dramatic fertilitatea barbatilor. Barbatii tineri care mananca mai mult de trei felii de branza pe zi risca sa nu mai poata avea copii, arata un studiu efectuat de o echipa de cercetatori de la Universitatea Havard. Acelasi efect pot avea si produsele lactate bogate in grasime- smantana, lapte integral, sana - chiar daca sunt consumate in cantitati mici. Barbatii care consuma trei portii de branza sau alte lactate grase au o calitate a spermei cu 25% mai scazuta decat cea a barbatilor care nu obisnuiesc sa consume astfel de produse. O portie inseamna cam 30 de grame de branza, o lingura de smantana sau un pahar de lapte integral. De vina pentru acest lucru ar fi hormonul sexual feminin estrogen, care se gaseste in lapte, dar si alte substante- pesticide, metale grele, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Alternativa / Painea preparata in casa este cea mai sanatoasa. Painea face parte din hrana noastra cea de toate zilele. Nu mai este un secret ca sortimentele de paine procurate din comert contin conservanti. Painea de casa, coapta la cuptor sau la aparatele moderne de copt lansate pe piata, este cea mai sanatoasa. "O paine de casa este cu adevarat nutritiva daca se prepara din faina de grau, asa cum s-a obtinut acesta dupa macinare la moara. O paine alba este lipsita de nutrienti, deoarece nu contine nici vitamine, nici minerale, nici enzime", spune Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si nutritie. Painea preparata din faina neagra isi pastreaza proprietatile nutritive si prospetimea fara conservanti sau alte adaosuri. Pentru a prepara o "portie" de paine de casa, folosim urmatoarele ingrediente: 500 g faina neagra, o lingurita de drojdie de bere, 300 ml apa, o lingurita rasa de sare si o lingura de ulei de masline. Integral in Click.

Sportul, esential pentru buna-crestere a copiilor. Cand eram mici, toata ziua alergam pe afara. "Ratele si vanatorii", "Leapsa" sau "Frunza" erau jocurile noastre preferate. Copiii din ziua de azi vor insa sa stea la calculator. Astfel, isi pun in pericol nu doar dezvoltarea fizica, ci si pe cea psihologica. Un studiu realizat in Romania la inceputul anului a aratat ca 43% dintre copiii cu varste intre 2 si 18 ani nu practica nicio activitate sportiva, ceea ce este ingrijorator. Dr. Alin Popescu, medic primar specializat in medicina sportiva, a observat ca daca cei mici practica un sport in mod regulat isi dezvolta abilitatile de miscare, dar si de gandire. In plus, ii ajuta sa fie mai sociabili si mai disciplinati. Pe langa cresterea armonioasa, care nu e posibila decat cu ajutorul miscarii practicate zilnic, dr. Alin Popescu observa si o serie de alte beneficii. Copiii isi dezvolta abilitati cum ar fi coordonarea miscarilor, viteza, rezistenta, supletea, dar si unele cognitive, cum ar fi intelegerea a ceea ce se intampla in exterior, elaborarea de strategii, gandirea anticipativa, capacitatea de a-si forma propriile pareri si de a lua decizii, informeaza Libertatea.

Avem si grasime buna in organism, de care nici nu stiam! Aflati cum o "activati". Grasimea bruna, caracteristica nou-nascutilor, continua sa fie prezenta si in organismul adultilor si poate fi activata daca folositi mai putin aerul conditionat si daca beti lichide reci, printre altele. Inca de la nastere, grasimea bruna este prezenta in organismul uman in zona omoplatilor si a gatului, avand rol de a consuma depozitele de grasime si de a regla temperatura interna a corpului. Pana acum cinci ani, cercetatorii credeau insa ca grasimea bruna dispare la varsta adulta, insa dupa o serie de experiemnte, au demonstrat ca ea continua sa existe si sa aiba un rol activ in organismul adultilor. Spre deosebire de "sora" ei galbena, care creste in volum daca exagerati cu mancarea, grasimea bruna face exact contrariul: arde excesul de grasimea pentru a genera caldura si, implicit, pentru a mentine temperatura interna. Oamenii de stiinta spun ca produce de 300 de ori mai multa caldura decat oricare alt organ. Femeile au o cantitate mai mica de grasime bruna decat barbatii, scrie EVZ.

Scapati de stres fara medicamente. Unele statistice europene aduc argumente care vor sa demonstreze ca romanii sunt oameni stresati. Organizatia Mondiala a Sanatatii prezinta o incidenta a tulburarilor mentale cu aproape o treime mai mare la romani decat media europeana. Totusi, nivelul nostru de optimism privind viitorul este asemanator celui din tarile dezvoltate din Uniunea Europeana (53 % fata de 55%). Un studiu realizat recent de cercetatori europeni demonstreaza ca o imbratisare rapida sau cateva minute de afectiune impartasita, in care sa-ti tii de mana omul cel drag sau o alta persoana de incredere: o ruda, un prieten sau medicul personal te poate ajuta sa alungi stresul cu un procent de... 200%! Cercetatorii au solicitat participantilor la studiu sa evoce un eveniment stresant din viata lor. O astfel de situatie contribuie la cresterea tensiunii arteriale. Intr-adevar, s-a constatat ca in grupul participantilor care au evocat evenimentul stresant, fara sa fie in compania unei persoane dragi, valorile tensiunii au fost duble, iar ritmul cardiac s-a accelerat foarte mult, anunta Click.