Semisomnia, noua tulburare de somn a omului modern. O persoană din trei adoarme cu dificultate, are somnul întrerupt din cauza frământărilor legate de serviciu şi este somnolentă pe tot parcursul zilei. Acestea sunt manifestările unei noi tulburări de somn denumită de specialişti semisomnie. Spre deosebire de insomnie, care înseamnă imposibilitatea de a adormi nopţi la rând, semisomnia se caracterizează prin dificultatea de adormi seara, trezitul în timpul nopţii cu gândul la probleme legate de serviciu sau chiar muncitul până târziu în noapte, incapacitatea de a ne trezi devreme şi weekenduri petrecute aproape în întregime dormind. Prin urmare, semisomnia este „sora mai mică a insomniei", după cum au denumit-o specialiştii, dar această nouă tulburare de somn nu este nici pe departe inofensivă, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Cercetatorii arunca bomba: apa la pet ne omoara! In urma unui test, s-a descoperit faptul ca apa imbuteliata in recipienti din plastic contine urme de bacterii, substante chimice, fluor, perturbatori endocrini etc. Explicatia acestei situatii alarmante: producatorii de apa imbuteliata nu sunt nevoiti sa furnizeze rapoarte periodice de calitate a apei. Si atunci noi ce ar trebui sa bem?! Studiul amintit mentioneaza faptul ca producatorii de apa imbuteliata nu sunt obligati sa precizeze ce metode de filtrare a apei folosesc, dar si daca le-ar declara, consumatorul tot in ceata ar ramane: indiferent daca procesul de filtrare este pur sau nu, unele dintre aceste chimicale nu sunt excluse din produs, din moment ce procesul de depozitare a apei in sticle de plastic PET (mai ales dupa ce au fost expuse la caldura in timpul transportului si al depozitarii) impregneaza apa cu scurgeri de substante chimice de la plastic , anunta Libertatea.

Fumatul "putrezeste" creierul. Fumatul are un efect daunator nu numai asupra plamanilor, cat si asupra creierului. Potrivit cercetatorilor de la King's College din Londra, fumatul "putrezeste" creierul, deteriorand memoria, capacitatea de invatare si rationamentul. De asemenea, tensiunea arteriala crescuta si obezitatea afecteaza creierul, potrivit unui studiu efectuat pe 8.800 de persoane de peste 50 de ani, informeaza BBC. Cercetatorii subliniaza faptul ca oamenii ar trebui sa fie constienti ca stilul de viata deterioreaza atat mintea, cat si trupul. Specialistii au investigat legatura dintre probabilitatea unui atac de cord si starea creierului, informeaza EVZ.

Iti urasti serviciul? Esti predispus tulburarilor mintale. Persoanele care au un loc de munca pe care il urasc sunt predispuse problemelor mintale, situatia fiind similara cu cea a somerilor, sunt de parere oamenii de stiinta australieni. Stresul, relatia proasta cu colegii sau seful, dar si conditiile precare de la serviciu pot afecta persoana la fel de mult ca si lipsa unui loc de munca. In cadrul studiului, specialistii de la Universitatea Nationala din Australia au comparat sanatatea mintala a mai multor someri cu cea a angajatilor care nu erau multumiti de serviciul lor, scrie Click.

Este simplu sa previi cancerul ovarian: bea ceai zilnic. Cancerul ovarian este una dintre cele mai frecvente forme de cancer in randul romancelor. Aceasta boala ar putea fi prevenita fara prea mult efort, consumand cu regularitate ceai negru sau verde. Cancerul ovarian este a cincea forma de cancer ca frecventa in randul romancelor. Aceasta boala ar putea fi prevenita fara prea mult efort, consumand cu regularitate ceai negru sau verde. Femeile care isi fac un obicei din a bea ceai negru sau verde inca de la 20 de ani isi reduc in mod considerabil riscul de a suferi de cancer ovarian. Teoria apartie oamenilor de stiinta australieni, de la Universitatea Curtin, din Perth si este rezultatul analizei starii de sanatate a 1.000 de femei din sudul Chinei, toate in jurul varstei de 60 de ani, anunta Adevarul.

Trei retete naturiste contra oboselii de sezon. Se apropie Sarbatorile, cu multa munca si multa distractie, iar tu te intrebi de unde vei lua energia necesara ca sa le faci fata? Problema se rezolva usor si placut, cu o cura de spirulina. Ti-o recomanda, alaturi de alte remedii la fel de eficiente, specialistul Libertatii, dr. Cristina Balanescu. Cura cu spirulina. Bogata in acizi grasi, fier si vitamine, aceasta alga combate anemia legata de oboseala prelungita. Si are efect in special asupra sexului frumos. In principiu, se recomanda co cura cu spirulina odata pe an (cu suplimente alimentare, pudra sau tablete), dar noi te sfatuim sa vorbesti, mai intai, cu medicul tau, informeaza Libertatea.