La asta nu te-ai fi asteptat. Ce beneficii au muraturile si caltabosul asupra sanatatii. Produse traditionale, cum sunt caltabosul, toba si gogosarii murati, va pot feri de raceli. Contin vitamine ce stimuleaza imunitatea In sezonul rece, ne confrunam cu deficit de vitamina D, care se sintetizeaza cand ne expunem la soare, dar si de vitamina C, din cauza ca mancam mai putine fructe si legume. Aceste vitamine au insa un rol esential pentru imunitate, iar carentele ne expun infectiilor. Va prezentam un ghid al alimentelor indicate in acesta perioada. VITAMINA D sau "vitamina soarelui" nu este buna doar pentru fixarea calciului in oase, ci si in combaterea infectiilor respiratorii. O dovedeste un experiment recent condus de profesorul Carlos Camargo de la Scoala de Medicina Harvard, care a testat efectele vitaminei D pe circa 250 de copii. Dupa o cura de cateva saptamani, micutii si-au redus cu 50% riscurile de imbolnavire, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Studiu: Consumul de cafea reduce riscul cancerului oral. De parca n-ar fi fost destule motive pentru a iubi cafeaua, un nou studiu arata ca daca bei mai multe cani de cafea pe zi, scade riscul de a muri din pricina cancerului oral. Studiul publicat in "American Journal of Epidemiology", arata ca exista o legatura intre consumul mai multor cani de cafea pe zi si reducerea riscului de a muri din cauza cancerului oral si faringian. Cercetatorii au facut legatura intre cele doua, insa e nevoie de mai multa documentare pentru a-si da seama exact ce au descoperit, potrivit "Huffington Post". "Cafeaua este cea mai consumata bautura din lume si contine antioxidanti, polifenoli si alti compusi biologici activi care protejeaza impotriva dezvoltarii sau progresul cancerului", a precizat Janet Hildebrand, unul dintre cercetatori. Studiul s-a bazat pe rezultatele obtinute in 26 de ani, de la un numar de 968,432 de persoane, care au fost monitorizate in timpul Studiului de Prevenire a Cancerului. Niciuna dintre persoanele inscrise nu suferea de cancer la inceputul studiului. In decursul anilor au murit 868 de persoane de cancer oral si faringian, anunta Adevarul.

Sfaturi pentru o digestie usoara de sarbatori. Intotdeauna in perioada sarbatorilor exista persoane care se confrunta cu diverse probleme digestive precum indigestie, balonare sau alergie alimentara. Fie ca este vorba de cantitatea mancarii sau de calitatea acesteia, problemele digestive apar negresit la persoanele care nu se pot controla in fata unei mese pline. Cu ocazia sarbatorilor de iarna, toate familiile pregatesc mese mari si imbelsugate cu preparate traditionale. Pentru ca acest rasfat culinar sa nu aiba insa efecte negative asupra sanatatii, atunci cand porniti la cumparaturi si mai apoi, cand preparati mancarurile, este bine sa tineti cont de cateva sfaturi care va pot ajuta sa pasiti cat mai sanatosi in noul an. Atunci cand faceti cumparaturi pentru masa de sarbatori, nutritionistii recomanda sa cumparati carne de porc numai din locuri autorizate si sa verificati ca aceasta sa aiba stampila de control sanitar-veterinar, pentru a elimina riscul imbolnavirii de trichineloza, informeaza Romania Libera.

Sfaturi la cumpararea cadourilor de Craciun. Milioane de oameni viziteaza in fiecare an targurile de Sarbatori in cautarea cadourilor potrivite. Sume importante din bugetul familiei se duc in aceasta perioada pe achizitionarea alimentelor si a altor produse specifice. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania explica la ce trebuie sa fim atenti atunci cand mergem la cumparaturi: Ambalajul nu trebuie sa fie impropriu, murdar sau deteriorat. Produsele alimentare trebuie cumparate numai din locuri autorizate Evitati cumpararea alimentelor in vrac (dulciuri, fructe uscate, plante pentru ceai, condimente) care sunt expuse la vanzare in acelasi spatiu cu cele preambalate. Asigurati-va ca sunt nu urme de mucegai pe lada sau sacul in care sunt depozitate. Uitati-va bine la alimentele pe care le cumparati. Verificati daca este scrisa denumirea produsului, data limita de consum si ingredientele susceptibile care pot produce alergii. Aceste indicatii sunt obligatorii. Integral in EVZ.

Secretele celui de-al doilea creier. Cand vine vorba de stari, decizii si comportament, creierul nu e singurul care actioneaza. O zi proasta se cunoaste, de obicei, inca de dimineata, iar cand suntem stresati creierul ne incurajeaza sa manancam. Ceea ce nu stiu multi dintre noi este ca aceste actiuni nu sunt determinte de creierul pe care-l stim noi, ci de un al doilea creier. Corpul nostru are un sistem nervos complex separat, care a fost supranumit "celalalt creier". El este alcatuit din aproximativ 500 de milioane de neuroni si este vinovat pentru pofta de ciocolata si prajituri pe care o avem atunci cand suntem stresati, scrie "New Scientist". Aflat in peretele intestinal, sistemul nervos enteric (SNE) detine controlul asupra digestiei. Acum se pare ca are un rol foarte important si in ceea ce priveste confortul nostru fizic si mental. Acesta functioneaza atat independent, cat si impreuna cu creierul si ne ajuta sa identificam amenintarile si reactiile la acestea, anunta Adevarul.