Ceaiuri si medicamente, o combinatie periculoasa. In sezonul ceaiurilor, medicii atrag atentia ca unele dintre ele pot interactiona cu tratamentele pentru diferite boli si ne pot trimite la spital. Infuzia de sunatoare este una dintre cele mai riscante atunci cand urmam tratamente tonice cardiace, cand luam medicamente antiastmatice, tratamente antiraceala si chiar atunci cand luam anticonceptionale, avertizeaza specialistii. "Sunatoarea scade efectul medicamentelor administrate in aceeasi perioada, iar la oprirea ingerarii produselor pe baza de sunatoare, efectul medicamentelor creste, in unele cazuri, periculos de mult", atrage atentia prof. dr. Ioan Fulga, seful Catedrei de Farmacologie a UMF "Carol Davila" din Bucuresti. De asemenea, infuzia de echinacea, consumata frecvent in perioada rece este contraindicata in cazul persoanelor care iau tratamente anticanceroase, imunosupresoare, hipocolesterolemiante (statine) sau anxiolitice, fiindca poate provoca reactii secundare grave, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Teoria care schimba tot ce stia despre ingrasare. Cauza obezitatii nu ar fi mancatul in exces! Obezitatea ar putea fi cauzata mai degraba de prezenta anumitor tipuri de bacterii decat de consumul excesiv de alimente si sedentarism, arata un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Shanghai. Oamenii de stiinta au monitorizat soareci dintr-o rasa "rezistenta" la obezitate, timp de cateva luni. Cobaii au ramasi "supli" in ciuda faptului ca au fost hraniti mai mult timp cu alimente foarte bogate in calorii. Lucrurile au luat insa o intorsatura ciudata in momentul in care acestia au fost injectati cu o enterobacterie, timp de zece saptamani. Soarecii au inceput sa ia proportii serioase dupa ce au fost expusi acestor bacterii. Experimentul arata ca aceste microorganisme pot sta la baza obezitatii in randul oamenilor, iar dietele care "omoara" bacteriile ar putea fi mai eficiente decat curele de slabire traditionale. Lucru confirmat, de altfel: un barbat a pierdut peste 50 de kilograme in doar noua saptamani dupa ce a tinut un regim de reechilibrare cu cereale integrale, probiotice si mancare traditionala chinezeasca, anunta EVZ.

Virusul gripal, foarte periculos. Poate cauza infectii letale. Virusul gripal este deosebit de periculos, pentru ca acesta poate trece de la nivelul nasului si al gatului la cel al plamanilor, cauzand infectii severe, precum pneumonia, iar in unele cazuri poate duce chiar la deces, in lume fiind, anual, intre 250.000 si 500.000 de imbolnaviri letale. Daniela Stefanescu, medic primar medicina de familie si vicepresedinte al Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti (AMFB), atentioneaza ca gripa este o afectiune virala extrem de contagioasa, care se transmite cu usurinta de la o persoana la alta, mai ales in familie si in randul colectivitatilor cum sunt scolile, gradinitele si centrele de afaceri. Virusul gripal, spun specialistii, este deosebit de periculos, pentru ca acesta poate trece de la nivelul nasului si al gatului la nivelul plamanilor, cauzand infectii severe, precum pneumonia, iar in unele cazuri poate duce chiar la deces. La nivel mondial, gripa cauzeaza, anual, intre 250.000 si 500.000 de decese. Cea mai eficienta metoda de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia este vaccinarea, mai spune medicul, informeaza Romania Libera.

Vin sarbatorile! Vrei sa eviti mahmureala dupa petrecere? Iata cele mai bune sfaturi anti-betie! Sa te imbeti este foarte usor. Pe de alta parte, sa bei si sa nu te imbeti este o arta sau, cel putin, un exercitiu de control. Oricum ar fi, este o indeletnicire pe care o inveti prin mult antrenament. 1. Mananca inainte sa bei. Daca stii ca te vei duce intr-un loc in care vei fi tentat sa bei alcool, incearca sa mananci ceva inainte. Daca nu te hranesti, te vei imbata mult mai usor, nu vei putea sa te concentrezi foarte bine, iar pe termen lung poate provoca grave probleme de sanatate. 2. Seteaza-ti o limita Pentru barbati, limita ar fi trei bauturi pe zi, iar pentru femei doua. 3. Trage cat mai mult de prima bautura. Decide ca prima ta bautura alcoolica va fi si ultima, iar in aceste conditii, trage cat mai mult de ea. Mai soarbe din cand in cand din ea, in timp ce mai bei un suc sau o apa, pe care ti le-ai cumparat in acelasi timp. Daca-ti setezi o limita, atunci, o bautura alcoolinca pe ora, ar trebui sa fie suficient, scrie Cancan.

Trateaza tusea cu antitusive din plante. Daca nu tratezi tusea chiar din prima zi, poate da complicatii grave. Cum ai inceput sa tusesti, incearca antitusivele din plante care vindeca si calmeaza caile respiratorii. Tusea nu este o boala, ci un simptom al diferitelor afectiuni respiratorii. Este un act reflex de aparare a organismului impotriva bacteriilor sau a virusurilor care irita caile respiratorii. La inceput, apare o tuse seaca sacaitoare, care-ti taie respiratia. De aceea, ar trebui sa faci un tratament care s-o calmeze. Apoi apare tusea productiva, pe care o tratezi cu siropuri sau cu ceaiuri expectorante. Daca nu o combati corect, tusea poate deveni cronica si se vindeca mult mai greu, anunta Adevarul.