De ce nu reusim sa slabim iarna. In general, curele de slabire tinute in aceasta perioada nu au sorti de izbanda. Dimpotriva, este posibil ca, in loc sa scapam de kilograme, la sfarsitul iernii sa cantarim cu cel putin doua kilograme in plus. Motivul nu este doar alimentatia grasa, spun specialistii. Cand nu te simti bine, evident, este putin probabil sa mergi la sala. Dar mai e ceva: infectia cu virusul Ad36, similar celor care provoaca banalele raceli din sezonul rece, dar si conjunctivita si tulburari digestive, stimuleaza cresterea tesutului adipos, potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Louisiana. Solutia: Cercetatorii nu au descoperit inca de ce Ad36 actioneaza asupra tesutului gras. Totusi, pentru a evita infectia, ei recomanda sa ne spalam des pe maini, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Bolile copilariei complica viata adultilor. Rubeola, rujeola, varicela, hepatita A apar si la maturitate. Vaccinul facut in copilarie nu garanteaza protectie pe viata, iar in unele cazuri nu are efect Zilnic, zeci de romani ajung la spitalele de boli infectioase cu boli specifice copilariei: varicela, rujeola, rubeola. "Sunt valuri epidemice pe care le-am intalnit in toata cariera mea de 40 de ani. Avem, zilnic, doi-trei bolnavi adulti. Cei mai multi nu au nevoie de internare, pot fi ingrijiti acasa si supravegheati prin medicul de familie. Doar in cazul in care sunt si alte boli asociate e necesara internarea", comenteaza directorul medical al Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti, Sorin Petrea. Atat varicela, cat si rujeola (pojar) debuteaza cu febra (in jur de 38 de grade C,) insa manifesatarile si intensitatea bolii depind de la caz la caz. "Mai intai a facut varicela copilul meu de 5 ani, apoi am luat si eu. El a avut febra mare, a fost plin de bube, iar intr-o noapte chiar a delirat, la mine au fost bubite mai putine si febra moderata", povesteste o bucuresteanca de 30 de ani, care e in carantina la domiciliu, anunta EVZ.

Cum scapi repede de stres: 7 pasi simpli pe care ii poti urma in fiecare zi. Mai multe studii realizate de cercetatori din diferite tari evidentiaza cateva modalitati simple de a scapa de stres, care pot fi urmate in fiecare zi si pe care specialistii le recomanda ca fiind eficiente, potrivit Mediafax. Cercetatorii din Australia si Anglia au descoperit ca cei care mesteca guma in momente de stres se simt mai putin incordati si au nivelul cortizolului (hormonul stresului) din saliva mai scazut cu 18 la suta, scrie Huffington Post. "Mestecatul intensifica circulatia sangelui spre creier, ceea ce ne poate face sa ne simtim mai alerti - si ne poate distrage, de asemenea, de la factorii stresanti", spune Andrew Scholey, coautor al studiului si directorul Centrului de Psihofarmacologie de la Universitatea Swinburne. Oamenii care au baut patru portii de ceai negru pe zi timp de sase saptamani au fost capabili sa se elibereze mai repede de stres si au rezultat ca avand niveluri mai joase de cortizol dupa un eveniment stresant, potrivit unui studiu de la University College din Londra. Componentele chimice din bautura plina de antioxidanti ne pot relaxa prin efectul pe care il au asupra neurotransmitatorilor din creier, informeaza Romania Libera.

Medicamentele pot duce la pierderea memoriei - studiu. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Montreal arata ca anumite medicamente pot afecta memoria, mai ales in cazul persoanelor varstnice. Specialisti in farmacologie si geriatrie de la Universitatea din Montreal au observat ca exista o legatura intre tratamentul medicamentos si tulburari ale memoriei, atentiei, concentrarii si performantei intelectuale. Au descoperit trei mari clase de medicamente. Benzodiazepinele, care trateaza anxietatea si insomnia. Acestea induc "sistematic" efecte asupra memoriei si concentrarii, existand o relatie intre doza si gradul de alterare a acestor facultati. Antihistaminicile, cu utilizare in special in tratarea alergiilor. Au efect asupra atentiei si capacitatii de prelucrare a informatiei, scrie Libertatea.

Ce trebuie sa stii despre chisturile ovariene. Te dor ovarele? Ai menstruatia neregulata si acuzi dureri abdominale? Atunci ar trebui sa iei in calcul existenta unui posibil chist ovarian. Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. De obicei, chisturile ovariene apar la femeile aflate la varsta fertila. De cele mai multe ori, acestea sunt asimptomatice, in majoritatea cazurilor fiind depistate intamplator la un examen ginecologic de rutina. Chisturile ovariene se impart in doua categorii : functionale si nefunctionale (organice). Chisturile ovariene functionale apar in 90% din cazuri, sunt benigne, regreseaza de cele mai multe ori de la sine sau dupa administrarea tratamentului si sunt de doua tipuri : chistul folicular si chistul luteal (chistul de corp galben), anunta Adevarul.