Hepatitele B si C: cum le previi, cum le tratezi. In jur de doua milioane de romani sufera de hepatita B si C. Exista insa si multe alte persoane care nu stiu ca au contractat virusurile care cauzeaza hepatita.In jur de doua milioane de romani sufera de hepatita B si C. Hepatita este una dintre cele mai frecvente infectii ale ficatului. Netratata, ea poate produce ciroza sau cancer hepatic. Exista mai multe tipuri de hepatita, dintre care cele mai raspandite sunt cele de tip B si C. Atat in cazul hepatitei B, cat si in cazul celei de tip C, simptomele apar de cele mai multe ori destul de tarziu, cand boala se cronicizeaza. Cateva dintre simptomele acestor hepatite sunt: oboseala, durerile abdominale cauzate de marirea ficatului, starile de voma, ingalbenirea pielii si febra. Medicii recomanda sa se faca periodic controale medicale, in primul rand analize de sange, care arata existenta virusului in organism, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Lucrezi noaptea? Ai grija cat si cand mananci! Suntem facuti sa dormim noaptea si sa fim activi ziua. Cand schimbam aceasta ordine a lucrurilor, ceasul biologic se deregleaza si asa apar, in timp, problemele: ne ingrasam excesiv si ne "capatuim" cu fel de fel de boli. Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv, spune insa ca putem anula riscurile daca avem mese regulate, ca toata lumea. Ce inseamna asta, concret? "Sfatul meu pentru persoanele care lucreaza noaptea este sa incerce sa nu isi altereze atat de mult alimentatia, incat sa ajunga sa manance doar seara, inainte de a intra la serviciu, si dimineata, cand s-au intors acasa. Sa incerce sa aiba mese regulate, la fel ca toata lumea. Poate parea un pic ciudat sa iei masa de pranz la ora trei noaptea, dar, daca lucrezi pe termen lung in acest regim, poti ajunge sa functionezi in ritmul tau normal", spune dr. Serban Damian, anunta Libertatea.

Nu toate fructele sunt bune pentru dieta! Afla care dintre ele te ajuta sa slabesti. Fructele sunt unele dintre cele mai gustoase si sanatoase alimente, dar sunt recomandate cu moderatie in timpul unui regim de slabire deoarece majoritatea au un continut mare de zahar. Exista insa si fructe delicioase care sunt mai putin dulci si pot contribui la detoxifierea organismului in timpul regimului. "Fructele au un continut mare de apa care ajuta la dizolvarea substantelor toxice si curata tesuturile si in acelasi timp asigura organismului aminoacizi, minerale, vitamine si acizi grasi vitali pentru o stare de sanatate foarte buna", spune nutritionista Kimberly Snyder in cartea Frumusete prin detoxifiere. "Daca fructele va provoaca greata, eructatii, diaree severa, inseamna ca aveti un organism acid sau probleme cu zaharul, care va impiedica sa metabolizati fructele", adauga experta in nutritie, informeaza Romania Libera.

Ceasca de sanatate / Bauturi tonice care fac concurenta cafelei. Pentru a alunga oboseala si pentru a ne inviora, fiecare dintre noi poate avea nevoie de o ceasca de cafea. Exista insa persoane care nu au voie sau nu tolereaza aceasta bautura energizanta. In astfel de situatii, nutritionistii recomanda bauturi preparate din legume, din fructe sau din ceaiuri, care sunt mai sanatoase si, deseori, mai eficiente decat cofeina. La prepararea unei portii de bauturi energizante nu trebuie sa amestecam mai multe sortimente de inlocuitori de cafea. Minola, o bautura preparata din morcovi, si-a capatat renumele de tonic pentru orice varsta. Morcovul este ingredientul-vedeta al acestei bauturi si furnizeaza organismului necesarul de vitamina A pentru o zi intreaga, protejeaza plamanii si contribuie la buna functionare a sistemului respirator, scrie Click.

Slabesti in timp-record cu dieta cu grepfrut. Vrei sa pierzi rapid kilograme bune? Ei bine, dieta cu grepfrut este cea mai indicata. Este o cura de tinut pe termen scurt, adica maximum doua luni si jumatate, si are rezultate spectaculoase. Daca vrei sa arati trasnet in timp-record, cura de grepfrut e cea mai recomandata. Fructul are continut mic de calorii (66-84 de calorii), este extrem de bogat in fibre, are virtuti purificatoare pentru piele si contine din plin vitamina C. Se spune ca fructul contine o enzima naturala care "taie foamea", lucru care insa nu a fost dovedit stiintific. Se mai spune ca ajuta la accelerarea combustiei grasimilor din mancare - o alta afirmatie controversata. Singurul lucru dovedit e aportul nutritional sanatos, precum si faptul ca dieta da totusi roade: sunt femei care au pierdut 20 de kilograme in 75 de zile, anunta Adevarul.

Deviatia de sept, cauza unor dezechilibre grave. Daca ar fi doar o problema estetica, poate ca nu ar insemna mare lucru. Insa deviatia de sept reprezinta cauza unor afectiuni cu consecinte grave pe termen lung. In ultima vreme, am tot auzit multa lume plangandu-se din cauza problemelor de sanatate cauzate de "banala" deviatie de sept. Fie ca e vorba de dureri de cap, fie de sinuzite dese, fie de oboseala cronica, un lucru e cert: respiratia nu se mai produce corect, iar oxigenul nu mai ajunge intr-o cantitate suficienta la creier. Ignorata, aceasta problema se agraveaza in timp. Potrivit statisticilor, peste 80% dintre persoane au deviatie de sept. Ce inseamna asta? Cu alte cuvinte, peretele subtire care desparte cele doua nari ale nasului este usor inclinat intr-o parte, asa incat cele doua cavitati nazale, care ar trebui sa fie perfect simetrice, devin inegale, informeaza Libertatea.