Cea mai invalidanta boala a tinerilor: scleroza multipla. In Romania sunt diagnosticati intre 6.000 si 8.000 de bolnavi de scleroza multipla, o boala despre care se stiu foarte putine lucruri, dar al carei impact asupra vietii bolnavilor este extrem de distructiv. In luna ianuarie 2010, un tanar din judetul Alba, tatal a doua fete si angajat al Fabricii de Arme Cugir, cu nume rezonant, George Enescu, nu a mai putut sa-si miste partea stanga a corpului. Evident, a mers de urgenta la medic. E prea tanar sa fi suferit un atac cerebral, s-a gandit, desi astazi nu mai este neobisnuit sa faci accident vascular cerebral nici la 30 de ani... Dupa o investigatie imagistica prin rezonanta magnetica, medicul neurolog a stabilit diagnosticul: scleroza multipla, scrie Adevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Ati auzit de superfructul Gac? Este noua minune a europenilor. In ultima vreme, un fruct exotic, mult mai bogat in vitamine, in minerale si in antioxidanti decat oricare fruct obisnuit, superfructul Gac, trezeste foarte mult interesul europenilor. Deliciosul fruct de culoarea portocalei, avand forma lamaii, este folosit in medicina traditionala din Asia de sute de ani. Renumitele beneficii ale fructului Gac se datoreaza proprietatillor sale antioxidante, spun specialistii. Studiile laborioase au aratat ca beta-carotenul din compozitia fructului Gac ( de zece ori mai mult decat contin morcovii) este asimilat mult mai repede decat beta-carotenul din morcovi. . De asemenea, fructul Gac contine licopena (o cantitate de 70 de ori mai mare decat au tomatele). Aceasta substanta previne bolile cardiovasculare si degenerarea maculara, anunta Click.

Sfaturi pentru un somn linistit. Hai sa recunoastem, sunt nopti intregi in care te-ai perpelit de pe-o parte pe alta, incercand sa pui geana pe geana, cum se spune. Fara rezultat, nu-i asa? Daca stresul si problemele cotidiene nu te lasa sa dormi, ar trebui sa schimbi ceva! Noptile nedormite te pot imbolnavi! In esenta, privarea de somn, incapacitatea de a adormi si noptile repetate fara somn afecteaza capacitatea de a efectua sarcini care implica memoria, studiul si rationamentul logic. Aceste lucruri pot duce la erori sau la un potential scazut, atat la scoala, cat si la locul de munca. De asemenea, cum spuneam mai sus, te poti imbolnavi; nesomnul creste riscul de diabet zaharat, hipertensiune arteriala, greutate si chiar obezitate, boli de inima si depresie. Si acestea sunt numai cateva dintre posibilele afectiuni cauzate de lipsa unui somn odihnitor, informeaza Adevarul.

De ce sunt prajelile "delicatese" extrem de nocive si ce boli te pandesc daca le consumi in exces. Mancam mult prea multe prajeli iar medicii avertizeaza ca din acest motiv ulcerele, gastritele si chiar cancerele sunt din ce in ce mai frecvente. Sunt insa solutii care sa te ajute sa mai scazi din efectele nocive ale prajelilor: folosirea uleiului de masline, a celui de palmier, controlul temperaturii de prajire sunt doar cateva dintre acestea. Rantasurile, carnea de pui sau de porc prajite, jumarile sau carnaciorii prajiti sunt "delicatese" la care multi romani nu vor sau nu pot sa renunte. In timp, toate acestea pot agrava boli grave de stomac, cum sunt ulcerele si gastritele si chiar cancerele de stomac. Daca esti in situatia in care tu sau cei din familie nu pot renunta la prepararea mancarurilor in acest fel, incearca sa urmezi sfaturile unor medici specialisti pentru a avea cat mai putin de suferit, scrie Doctorulzilei.ro

Te sacaie astenia de primavara? Remediile naturale te scapa de acest "rau de sezon". Te concentrezi cu greu la treburile pe care le ai de facut si te simti fara vlaga, taman acum, cand bate vant de primavara? Dr. Cristina Balanescu, specialist in medicina naturista, spune ca tocmai sezonul mult asteptat iti provoaca aceste stari. Pe scurt, ai astenie de primavara. Peste iarna, organismul a fost privat de doza optima de lumina solara si "hartuit" de vremea schimbatoare. Alimentatia a fost bogata in grasimi si conservanti si saraca in verdeturi. De aceea ti s-au cam "descarcat bateriile"! Este momentul sa le reincarci. Miros, nu gluma, dar nu te poti lipsi de ele: sunt delicioase si-ti fac mult bine: fortifica imunitatea, au efect antioxidant (previn imbatranirea prematura) si, prin gustul incitant, "alimenteaza" starea de bine, anunta Libertatea.

Contractiile: cand sunt normale si cand nu. Contractiile sunt parte din scenariul unei sarcini, insa, in unele cazuri, ele sunt si motiv de ingrijorare. Afla cum sa deosebesti contractiile normale de cele cu risc si cand prevestesc travaliul! Contractiile uterine nasc numeroase intrebari in randul femeilor insarcinate. "Cand apar?", "Cat dureaza?", "Cum le recunosc?", "Cand trebuie sa intru in panica?", "Cand anunta travaliul?" Sa incepem cu putina anatomie! Uterul, care este constituit in cea mai mare parte dintr-un muschi, este locul unde se produc contractiile in diverse momente, cum ar fi perioada ovulatiei, dupa un contact sexual, dar mai ales in sarcina. Pe tot parcursul celor noua luni, uterul "lucreaza", antrenandu-se pentru travaliul. Iata de ce este firesc sa resimti, chiar din primele saptamani de sarcina, o incordare a muschilor uterului. Cu toate acestea insa, multe gravide nu experimenteaza aceste contractii, ci doar pe cele din timpul travaliului, informeaza Adevarul.