Instinctul matenr: mit sau realitate? Abilitatea unui parinte de a identifica plansetul bebelusului sau este determinata de durata timpului petrecut alaturi de acel copil, nu de sexul parintilor, afirma autorii unui studiu recent, potrivit carora instinctul matern ar putea fi un simplu mit. Savantii francezi afirma ca mamele si tatii sunt la fel de buni atunci cand trebuie sa identifice plansetul bebelusilor lor. Cercetatorii de la Universitatea din Saint-Etienne au descoperit ca abilitatea unui parinte de a identifica plansetele bebelusului sau este determinata de durata timpului petrecut alaturi de acesta, nu de sexul parintilor. Potrivit acestui studiu, savantii francezi, a caror echipa a fost coordonata de profesorul Nicolas Mathevon, au inregistrat plansetele a 29 bebelusi, ale caror varste erau cuprinse intre 58 de zile si 153 de zile, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Mituri legate de somn: care sunt cele mai frecvente greseli cand vine vorba de odihna. Somnul se situeaza pe lista activitatilor esentiale supravietuirii, alaturi de mancat si de respiratie. Si, chiar daca nu e nevoie de nicio pregatire pentru a invata cum sa facem asta, exista riscul ca, si atunci cand dormim, sa nu o facem corect. Fie ca adormim cu televizorul pornit, cu animalul de companie in pat, ori mancam cu putin timp inainte de ora de culcare, multe dintre obiceiurile pe care le consideram normale in timpul sau inainte de somn sunt, de fapt, gresite. "Huffington Post" a stat de vorba cu experti pentru a identifica si pentru a dezminti cele mai intalnite mituri legate de somn. Cu totii avem nevoie de cel putin opt ore de somn pe noapte Nu toti oamenii au aceleasi nevoi. Ceea ce functioneaza pentru tine s-ar putea sa nu functioneze pentru altcineva. "Nevoia de somn a unei persoane este predeterminata genetic. Unii oameni au nevoie de mai mult somn, altii de mai putin", explica Michael Decker, profesor la Universitatea de Stat din Georgia si purtatorul de cuvant al Academiei Americane de Medicina a Somnului (AASM), anuntaAdevarul.

Trucuri de zi cu zi pentru o viata lunga. Cat de mult tii cont de studii, statistici si cercetari cand vine vorba de propria sanatate? Iata 24 de ponturi care, spun specialistii, te vor ajuta sa devii mai optimista si mai increzatoare in viitor. Mai nou, persoanele care includ cel putin 8 portii de fructe si legume au cu 25% mai putine sanse de a suferi de afectiuni cardiace, comparativ cu cele care consuma trei portii (media nationala din Marea Britanie). Lipsa somnului creste riscul producerii unui infarct sau a unui atac cerebral. Un studio american arata ca in cazul persoanelor care au inceput sa doarma cate 8 ore pe seara s-a constatat o echilibrare a tensiunii arteriale, informeazaLibertatea.

Unele probleme de sanatate pot fi dezvaluite de felul in care dormiti. Somnul fiecarei persoane dezvaluie informatii utile despre starea de sanatate, afirma specialistii, care au alcatuit cu aceasta ocazie si un ghid de informatii practice care sa ii ajute pe oameni sa puna capat problemelor care ii deranjeaza in timp ce dorm Potrivit expertilor atunci cand sunteti treaz, sunteti alerti la semnalele pe care corpul vi le trimite, indiferent daca acestea sunt pozitive sau negative. Insa organismul nu inceteaza sa comunice cu dumneavoastra atunci cand mergeti la culcare. Prezentam mai jos sase lucruri pe care somnul le dezvaluie despre starea dumneavoastra de sanatate, insotite de informatii utile specifice, care ar putea sa va ajute, scrieDoctorulZilei.ro.

Adolescentele au sanse mai mari sa aiba probleme de sanatate din cauza fumatului pasiv decat baietii. Potrivit unui nou studiu, fetele de varsta adolescentei au mai multe sanse sa aiba probleme de sanatate din cauza fumatului pasiv decat baietii de aceeasi varsta. Atunci cand adolescentele sunt expuse fumului de tigara acasa, au un nivel mai scazut al tipului de colesterol benefic, care reduce riscul problemelor de inima, potrivit "DailyMail". Lipoproteinele cu densitate crescuta (LDC) colecteaza colesterolul in exces din sange si o duc la ficat, acolo unde poate fi eliminat. Ele au un rol important in combaterea afectiunilor de inima. Cercetatorii au studiat mai mult de 1.000 de adolescente nascute intre 1989 si 1991. Studiul a adunat informatii despre fumatul pasiv in incinta locuintelor, incepand de la sarcina de 18 saptamani pana cand copiii au implinit 17 ani. In acel timp, 48 la suta dintre participant erau expusi fumatului pasiv acasa, anuntaAdevarul.