Aveti tensiunea crescuta? Expertii spun ca ar trebui sa vorbiti mai rar la telefonul mobil. Oamenii de stiinta ii sfatuiesc pe hipertensivi sa inlocuiasca vorbitul la telefon cu mesajele text. Motivul: atunci cand sunt suntem intrerupti de un apel telefonic, tensiunea creste brusc. In cadrul unui studiu care a inclus aproape 100 de persoane de varsta mijlocie care urmau un tratament impotriva hipertensiunii, cercetatorii au incercat sa descopere daca apelurile telefonice modifica valorile tensiunii arteriale. Inainte de a le fi masurata tensiunea, participantii au fost intrebati cat de des vorbesc la telefon. Apoi, cercetatorii le-au monitorizat tensiunea de 6 ori, timp in care participantii au stat singur intr-o incapere. In acelasi timp, au fost sunati pe telefonul mobil de un numar necunoscut pana cand pacientii au raspuns. Rezulatatele au scos la iveala faptul ca atunci cand participantii au raspuns la telefon, tensiunea le-a crescut de la 121/77 la 129/82. Ritmul cardiac nu a suferit, insa schimbari semnificative, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Ce sa faci azi ca fii tanar si peste 10 ani. Cat de bine mancam si cat de multa miscare facem astazi sunt factori care influenteaza modul cum inaintam in varsta. Pentru a ne simti cel putin la fel de bine ca acum si peste 10 ani, trebuie sa actionam rapid. Speranta de viata a romanilor a crescut in ultimii ani. Faptul ca traim mai mult nu inseamna insa ca traim mai bine sau ca suntem mai sanatosi. Medicii atrag atentia ca, pentru a te bucura cu adevarat de anii in plus pe care ii vei trai, trebuie sa faci inca de pe-acum o serie de schimbari in ceea ce priveste stilul de viata. Principala schimbare care se impune pentru a duce o viata sanatoasa este renuntarea la vicii. Fumatul are consecinte grave nu doar asupra sanatatii (cancer pulmonar, afectiuni cardiovasculare), ci si asupra pielii. Cele aproximativ 400 de substante toxice prezente in tigari duc la ingalbenirea dintilor, la pierderea stralucirii pielii, la aparitia prematura a semnelor imbatranirii tenului. Renuntarea la fumat, asociata cu o ingrijire atenta a pielii, ajuta la intarzierea aparitiei ridurilor, anuntaAdevarul.

Efectele secundare ale scortisoarei. Cassia este o planta care arata si are gust de scortisoarasi poate fi gasita pe unele rafturi ale magazinelor. Cassia contine cantitati mai mari de cumarina decat scortisoara, aceasta fiind responsabila pentru unele dintre reactiile adverse enumerate mai jos. Uleiul esential de scortisoara nu trebuie aplicat direct pe piele. Cantitati mici de ulei diluat pot fi utilizatein bauturi racoritoare si in lupta impotriva infectiilor. Persoanele care au probleme la sistemul digestiv, cum ar fi ulcerul sau sindromul de colon iritabil, ar trebui sa fie atentecu, consumul de scortisoara. Cantitati mai mari de 1/2 lingurite potirita mucoasa stomacului, informeazaUnica.ro.

Circumferinta taliei, un indicator al riscului de boli. Cercetatorii au descoperit o metoda mai buna decat indicele de masa corporala pentru a prezice riscul de afectiuni, nivelul global al sanatatii si chiar cat va mai trai o persoana: masurarea proportiei dintre dimensiunile taliei si inaltimea lor. Indicele de masa corporala se calculeaza prin impartirea greutatii exprimate in kilograme la inaltimea exprimata in metri la patrat, insa un nou studiu a descoperit ca o masuratoare mult mai simpla - talia impartita la inaltime - prezice cu o acuratete mult mai mare cat mai are de trait o persoana. Persoanele care aveau cel mai mare rezultat atunci cand era masurata proportia dintre talie si inaltime, cu o talie masurand aproximativ 80% din inaltimea lor, traiau cu 17 ani mai putin decat media, scrieDoctorulZilei.ro.

Alunga stresul cu ajutoare din natura. Oboseala, stari de panica, incordare, nervozitate, insomnii. E clar: esti stresat! Inainte sa mergi la doctor, afla cum te poate ajuta natura. Rezultatele sunt garantate si nici nu trebuie sa te temi de efectele secundare. Renumita pentru parfumul sau imbietor, menta este un remediu excelent in combaterea oboselii si a starii de incordare. Tocmai de aceea, o cescuta de ceai de menta in timpul zilei poate face minuni. Specialistii insa recomanda ceaiul de menta si seara, inainte de culcare, deoarece combate insomnia si asigura un somn linistit. Pentru a obtine efecte maxime, ceaiul trebuie sa fie concentrat si, prin urmare, se recomanda doua pliculete de planta la o cana de apa. De asemenea, se mai pot unge tamplele cu ulei de menta sau se poate fac e aromaterapie, deoarece planta calmeaza durerile de cap. De asemenea, frunzulitele de menta pot fi puse in apa de baie, pentru a detensiona organismul, anuntaAdevarul.