Produsul de slabit Pure Caffeine 200 mg comprimate (D-Hacks Laboratoires) contine o substanta foarte toxica, avertizeaza Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, citand date anuntate de autoritatea competenta din Germania, dupa ce a facut mai multe verificari, potrivit Mediafax.

In urma unor verificari efectuate de autoritatea competenta din Germania, s-a constatat prezenta pe piata a produsului de slabit Pure Caffeine 200 mg comprimate (D-Hacks Laboratoires) care contine 2,4-dinitrofenol, o substanta foarte toxica. Substanta se acumuleaza in organism, in 2008 fiind raportate cazuri de deces dupa consumarea timp de patru zile a unei doze de 600mg/zi., arata ANMDM, pe site-ul institutiei.

"Simptomele care pot aparea dupa consumul acestei substante sunt: dureri de cap, hipotensiune, tahicardie, aritmii cardiace, stop cardiac, edem pulmonar, hiperaritmie si disfunctii multiple de organe. Nu este disponibil un antidot", avertizeaza autoritatile germane, citate de ANMDM

ANMDM a inregistrat, in perioada 2010-2013, alte opt alerte rapide privind probleme legate de produsele pentru slabit din diverse tari.

Una dintre alerte a vizat produsul "din plante" cu denumirea "RockHard Weekend", care continea o substanta sintetica, o alta - produsul cu denumirea "Po Chai Pills", care continea sibutramina si fenolftaleina, iar o a treia - produsul cu denumirea "Herbal Diet Natural", care continea sibutramina si alte ingrediente.

Au fost vizate de alerte, de asemenea, medicamentul "Metabolite Adelgazante", vaccin contrafacut destinat pierderii in greutate, si produsul Alli contrafacut, folosit pentru pierderea in greutate. Testele de laborator pentru produsul contrafacut Alli capsule 60mg (ambalaj cu 120 capsule) au aratat ca acesta contineau sibutramina in loc de orlistat, potrivit sursei citate.

In acest context, ANMDM avertizeaza consumatorii cu privire la pericolul cumpararii de medicamente de pe website-uri neavizate.

Agentia a demarat, de asemenea, o campanie impotiva medicamentelor contrafacute.