Ce efect devastator are asupra creierului combinatia alcool-tutun. Cercetatorii de la University College London au descoperit ca fumatorii care consuma alcool in mod excesiv au un declin cognitiv cu 36% mai rapid decat nefumatorii care consuma cu moderatie bauturile alcoolice. Oamenii de stiinta au examinat 6.473 de adulti (4.635 de barbati si 1.838 de femei), cu varsta intre 45 si 69 de ani, in decursul unei perioade de 10 ani. Toti participantii au fost intrebati de consumul lor de tigari si de alcool, iar functiile lor cognitive (incluzand rationamentul verbal si matematic, memoria verbala de scurta durata si fluenta verbala) au fost analizate de trei ori in decursul celor 10 ani, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Ranile mintii si cele ale trupului pot fi vindecate prin scris. A vorbi despre experientele dificile din viata poate sa fie o modalitate ideala de a usura durerea emotionala a traumei. Ultimele cercetari arata insa ca exprimarea trairilor in cuvinte poate accelera nu doar vindecarea ranilor psihice, ci si a celor fizice, scrie revista "Time". Exprimarea intr-un mod coerent a emotiilor generate de o experienta traumatizanta din trecut poate sa ajute o persoana sa-si vindece ranile mintii, dar si pe cele ale trupului arata un studiu recent privind conexiunea minte-corp. Efectul calmant al scrisului poate sa reduca timpul de vindecare al ranilor fizice la aproape jumatate, se arata in acelasi studiu. Astfel, o echipa de cercetatori de la Universitate din Auckland, Noua Zeelanda, a studiat 49 de batrani, cu varste cuprinse intre 64 si 97 de ani. Timp de trei zile, jumatate dintre acestia au primit sarcina ca timp de 20 de minute pe zi sa scrie despre cel mai tulburator eveniment pe care l-au experimentat, fiind incurajati sa fie deschisi, sinceri si sa relateze ceea ce simteau la momentul respectiv. De asemenea, li s-a cerut sa impartaseasca ganduri sau emotii pe care nu le-au afisat pana atunci, anuntaAdevarul.

Cinci alimente surprinzatoare pentru oase rezistente. Odieta bogata in calciu si vitamina D este secretul pentru a avea oase sanatoase si puternice. Calciul fortifica oasele si dantura, in timp ce vitamina D imbunatateste absorbtia calciului si cresterea oaselor. Calciul si vitamina D sunt nutrienti importanti atat in copilarie, cat si la batranete. O cantitate mare de calciu si vitamina D in corp previne aparitia fracturilor si a osteoporozei, o boala caracterizata prin fragilitatea oaselor. Adultii de pana la 50 de ani ar trebuie sa consume zilnic o doza de 1.000 de miligrame de calciu si 200 de unitati de vitamina D, iar persoanele varstnice de peste 50 de ani au nevoie de o doza mai mare de 1.200 de miligrame de calciu si intre 400 si 600 de unitati de vitamina D. Principalele surse alimentare de calciu si vitamina D sunt produsele lactate: iaurt, lapte, branza. O cana de lapte degresat contine 30% din doza zilnica de calciu, iar daca este imbogatit cu vitamina D, ofera beneficii duble pentru sanatatea oaselor. In acelasi timp, doar 45 de grame de branza, adica aproximativ o felie de branza cheddar, contine mai mult de 30% din doza zilnica de calciu, asa ca trebuie consumata cu moderatie, informeazaRomania Libera.

Slabeste mancand! Iata ce alimente sunt recomandate! Pare incredibil, dar exista si asa ceva. Alimente care nu ingrasa, insa te satura. Specialistul Click! in nutritie, dr. Vera Daghie, ne spune care sunt acestea. Anumite fructe, legume, mirodenii sau condimente necesita pentru digerarea lor un consum mai mare caloric decat contin ele insele. De exemplu: 100 grame de ananas contine 30 calorii, dar pentru a fi digerate, organismul nostru consuma 60 calorii. Facand un calcul simplu, avem un castig de -30 calorii. Asadar, slabim mancand! Prin urmare, alimentele care au calorii negative sunt extrem de utile in diete, pentru proprietatea lor de a arde natural grasimile, scrieClick.

Slapii, un adevarat pericol pentru sanatate. Iata motivele pentru care medicii recomanda sa ii purtam cu moderatie. Desi par comozi, slapii cunoscuti si ca flip-flops, sunt la fel de periculosi pentru picioarele noastre ca si tocurile. Pe langa faptul ca pot provoca dureri la nivelul articulatiilor, slapii pot chiar sa deformeze mersul. Pentru ca picioarele sunt tinute in incaltari doar de o mica bretea, degetele incearca la fiecare pas sa apuce talpa slapilor pentru a reda o oarecare stabilitate. Cu timpul, aceasta actiune de prindere a talpii duce la suprasolicitarea muschilor, lucru care poate declansa tendinita (inflamarea tendonului care leaga muschiul de os). De asemenea, utilizarea zilnica, pentru o perioada lunga de timp, a slapilor favorizeaza deformarea degetelor (mai exact este vorba despre asa-numitele "deget in ciocan" ce se formeaza din cauza necesitatii de a prinde talpa cu degetele) si aparitia sau inrautatirea monturilor de pe ele,DoctorulZilei.ro.

Care este cea mai buna pozitie de somn. In timpul somnului, autocontrolul dispare, iar pozitia in care dormi este foarte importanta pentru sanatatea organismului. Nevoile corpului sunt cele care dicteaza o anumita pozitie de somn, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale asupra sanatatii. Nu toate pozitiile de dormit au acelasi impact pozitiv asupra organismului. In unele cazuri, modul in care dormi poate sa aiba un efect negativ asupra starii corpului tau, pe o perioada indelungata, dupa ce te-ai trezit. Pentru prevenirea efectelor negative, schimbarea obiceiurilor de dormit este un prim pas, de aceea este foarte bine de stiut care pozitie de somn este cea mai potrivita si benefica sanatatii tale, informeazaAdevarul.