Cat de eficiente sunt tratamentele hormonale la menopauza. Menopauza apare in jurul varstei de 50 de ani, iar din cauza modificarilor hormonale inerente femeile acuza frecvent simptome care le afecteaza calitatea vietii: bufeuri insotite de palpitatii, transpiratie excesiva si insomnii, usturimi si uscaciune vaginala. In acelasi timp, scade dorinta sexuala, femeile se ingrasa, au migrene si sunt predispuse depresiei. Ameliorarea acestor simptome se poate obtine prin administrarea de hormoni prin doua metode: terapia de substitutie hormonala clasica sau cu hormoni bioidentici, dar si prin tratamente alternative. "Orice tratament hormonal se prescrie numai de catre medic, dupa o evaluare amanuntita a starii de sanatate care include obligatoriu analize de sange, consult genital, ecografie transvaginala si mamografie", atentioneaza Corina Manolea, medic ginecolog la Spitalul Filantropia, din Bucuresti, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Dieta recomandata de specialisti in caz de hipertensiune arteriala. Cand ai tensiunea mare, evident, trebuie sa respecti tratamentul recomandat de medic, dar cea mai simpla cale de a o tine sub control este alimentatia. Desigur, cea mai importanta masura pe care trebuie sa o iei este sa limitezi drastic aportul de sare. Numeroase studii au demonstrat ca obiceiurile alimentare corecte sunt la fel de importante ca medicatia in controlul hipertensiunii arteriale. Afectiunea este, de multe ori, direct asociata cu excesul de sodiu si nivelul redus de potasiu din hrana zilnica. Astfel, daca ai tensiune arteriala crescuta, alimentele bogate in potasiu, calciu, magneziu, vitamina C si acizi grasi Omega 3 sunt cele mai recomandate de specialisti. Pentru a facilita scaderea tensiunii arteriale trebuie sa mananci cat mai multe legume si fructe proaspete si macar de doua-trei ori pe saptamana lactate slabe si peste, anuntaAdevarul.

Sfecla rosie combate anemia si scade hipertensiunea arteriala. Desi este plina de vitamine si minerale, sfecla rosie nu se numara printre alimentele consumate in mod frecvent. Afla care sunt cele mai importante efecte pozitive pe care le are sfecla rosie asupra sanatatii. Anemie. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 200 g de salata din sfecla, morcovi si ridichie neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie si putin ulei de masline. Constipatie si hemoroizi. Se pun la fiert cinci l de apa, si cand da in clocot se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza trei ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24 de ore. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute si se pastreaza in frigider sau in congelator. Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla, informeazaLibertatea.

Trucuri ca sa rezistati tentatiei de a fuma. Fiecare persoana are o atitudine diferita legata de renuntarea la fumat si de aceea este important sa gasiti formula care vi se potriveste. Multi fumeaza cand sunt plictisiti, cand socializeaza, la stres, la cafea, la finalizarea unei sarcini sau cand se pregatesc sa inceapa o activitate. Pentru a putea renunta, este important sa cunoasteti ce rol au tigarile si sa folositi trucuri care sa inlocuiasca gestul de a aprinde o tigara. Specialistii sustin ca trebuie sa renuntati si la cafea in cazul in care aceasta va "trezeste" pofta de tigara. "Daca nu puteti face fata unei zile fara o ceasca de cafea, nu trebuie neaparat sa renuntati la ea. Eu recomand limitarea consumului de cofeina si plasarea lui in prima parte a zilei", spune psihologul Elena Draghici. Nici alcoolul nu este un prieten de nadejde, pentru ca va face sa fiti mai toleranti si riscati sa nu respectati decizia de a renunta la tigari, scrieDoctorulZilei.ro.

Alimente pentru o imunitate de fier. Consumul de alimente fast-food creste inflamatia la nivelul tesuturilor si oboseste organismul. Afla ce trebuie sa mananci ca sa te feresti de boli in acest sezon! Sistemul imunitar este similar unei armate care ne protejeaza organismul de atacurile straine: bacterii, virusuri, paraziti sau fungi. Pentru o buna functionare, acest arsenal are nevoie de resurse nutritive. I le putem furniza prin dieta zilnica si prin cure de fortificare, la schimbarea de sezon. Acizii grasi esentiali Omega 3 din peste reprezinta un foarte puternic agent antiinflamator. Cea mai mare cantitate de acizi Omega 3 se gaseste in pestele gras, oceanic, cum ar fi tonul, somonul, macroul, heringul si sardina. Specialistii recomanda consumarea a cel putin doua mese de peste saptamanal, anuntaAdevarul.