Cat de periculoase sunt E-urile din farfuria zilnica. Daca mancam la o masa doua produse cu E-uri, deja ne punem serios in pericol sanatatea. Este semnalul de alarma tras de specialisti intr-o dezbatere despre aditivii alimentari ce a avut loc pe Adevarul Live. Producatorii din industria alimentara pot adauga pe lista de ingrediente a unui produs chiar si 15 E-uri. Asa a declarat ieri in cadrul emisiunii Adevarul Live, Sorin Mierlea, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) care a adaugat ca peste 90% din produsele alimentare de pe piata romaneasca sunt autorizate si legale. Insa medicii atrag atentia ca pentru fiecare dintre acesti aditivi exista o doza zilnica maxima care este sigura. Cand depasim aceste doze, ne compromitem sanatatea.

Pasi spre sanatateFoto: Colaj foto

6 mituri despre colesterolul marit. Auzim tot mai des de colesterolul "rau", dar si de efectele negative pe care acesta le are cand vine vorba de sanatate. Afla din randurile de mai jos publicate de Click care dintre informatiile despre colesterol sunt adevarate si care nu! 1. Nivelul ridicat al colesterolului il mostenesti si nu poti face nimic In timp ce mosterenirea genetica are un rol important in ceea ce priveste nivelul mare al colesterolului ,,rau", alegerile alimentare si cele ce tin de stilul de viata au un impact semnificativ asupra acestuia. Persoanele care au un istoric medical al familiei in acest sens pot lua din timp masuri de prevenire, astfel incat riscul de aparitie a complicatiilor sa fie minim. 2. Colesterolul marit se poate reduce doar cu ajutorul medicamentelor...

Operatie spectaculoasa. Reconstructia sanului cu piele de pe abdomen. Medicii din Capitala efectueaza, astazi, o operatie complexa de reconstructie mamara, folosind tesut de pe abdomenul pacientei. Interventia va fi realizata pro-bono. Pacienta care urmeaza sa fie operata a fost diagnosticata cu cancer mamar, iar in urma cu un an, i-a fost extirpat sanul drept. De atunci, viata ei familiala si sociala a suferit transformari dramatice. "E incredibil de greu sa treci printr-un astfel de soc, iar societatea noastra - de la medici la oamenii de pe strada - nu e pregatita sa ajute femeile in situatia mea. Niciun oncolog nu mi-a vorbit vreodata despre posibilitatea refacerii sanului dupa operatie si stiu multe alte femei care va pot spune acelasi lucru. Sa mergi pe strada si sa auzi oameni razand de tine pentru ca ai un singur san este extrem de greu, doare pana la lacrimi", marturiseste pacienta pentru EVZ.ro

Cum ne-a manipulat industria slabitului de-a lungul timpului: "Mananca zahar", "Fumeaza Lucky Strike" si "Renunta la legumele 'pentru iepuri". Faptul ca astazi ne e greu sa slabim sanatos este explicabil, de vreme ce zeci de ani, prolifica industrie a slabitului ne-a inoculat, prin reclamele vremii, idei contestate cu vehementa de lumea medicala de astazi, cred specialistii. "Cand ti-e foame inseamna, de obicei, ca nivelul tau de energie este la pamant." Aceasta este explicatia folosita de o companie producatoare de zahar pentru a-si promova produsul in revistele anilor 1970. "Daca mananci ceva cu zahar, iti ridici rapid nivelul energetic". O lingurita cu zahar contine doar 18 calorii, "numai energie", sustineau producatorii. Totusi, astazi oricine stie ca dupa ridicarea brusca a energiei prin consumul alimentelor cu zahar urmeaza o la fel de brusca prabusire a energiei. Consecintele fiind cresterea apetitului, o stare persistenta de oboseala si, in timp, ingrasare, scrie Adevarul.

Plante care alunga insomnia.Valeriana, un leac stravechi Foarte apreciata pentru efectul calmant asupra sistemului nervos central si pentru redobandirea unui somn linistit, este tinctura de valeriana, procurata de la magazinele Plafar. Doza necesara este de 20 de picaturi care se amesteca in ceai de tei sau in apa plata si se bea seara, inainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat timp de cinci-sase saptamani. Maghiranul are efect antidepresiv. De secole, maghiranul este folosit ca medicament si condiment. Fitoterapeutii europeni recomanda tratamentul cu maghiran pentru efectele sale sedative, antiseptice si fortifiante. Sunatoarea este una dintre plantele eficiente intr-o varietate de boli. In acelasi timp, planta este unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente, fiind indicata in insomnii, anxietate, depresii si in atac de panica, scrie Click.