Top cinci alimente care lupta impotriva cancerului de plamani. Cancerul pulmonar reprezinta una din principalele cauze de mortalitate prin neoplazii, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. Se estimeaza ca peste 1.3 milioane de persoane mor anual, in intreaga lume din cauza cancerului pulmonar. Fumul de tigari este principalul vinovat de aparitia cancerului la plamani si chiar si fumatul pasiv duce la dezvoltarea acestui tip de cancer. Potrivit statisticilor, 17,9% dintre pacientii cu cancer pulmonar nu au fumat niciodata. Pe langa fumat mai exista si alti factori care duc la aparitia cancerului de plamani precum predispozitia genetica, expunerea la materiale precum azbestul si o alimentatie nesanatoasa, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Accidentul vascular cerebral poate sa apara si la 20 de ani. In fiecare an, aproximativ 3 milioane de oameni din intreaga lume sufera un accident vascular cerebral cauzat de tulburarile de ritm cardiac, avertizeaza specialistii cu ocazia Zilei Mondiale de constientizare a Accidentului Vascular Cerebral, marcata astazi. Iar numarul tinerilor care fac atac cerebral este in crestere. Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci cand un vas sangvin care pompeaza sange catre creier se sparge sau este blocat de un cheag, fiind echivalentul cerebral al unui atac de cord. Unul dintre principalii factori care favorizeaza aparitia AVC-urilor este fibrilatia atriala, cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac. Pacientii cu fibrilatie atriala au un risc de cinci ori mai mare de a suferi un atac vascular cerebral. Anual, aproximativ 3 milioane de oameni din intreaga lume sufera un accident vascular cerebral cauzat de fibrilatia atriala. Totodata, accidentele vasculare cerebrale la pacientii cu fibrilatie atriala cresc cu 70% riscul de deces, prelungesc cu 20% spitalizarea si reduc cu 40% rata de recuperare, anuntaAdevarul.

Ce trebuie sa stiti despre ceaiurile exotice: ceaiul negru, cel verde, cel rosu si cel alb, cele mai puternice bauturi antioxidante. Cercetatori din America si din Japonia au demonstrat ca ceaiul negru, cel verde, cel alb si cel rosu sunt cele mai puternice bauturi antioxidante. Proprietatile lor se datoreaza continutului bogat in saruri minerale, in flavonoizi si in vitamine, dintre care vitamina C este cea mai importanta. Radicalii liberi, care vin din exterior prin fumul de tigara, alcool, aer poluat, pesticide, medicamente si reziduri continute in alimente, sunt factori de risc pentru organismele vii, care contribuie la procesul de imbatranire si modifica structura proteinelor. Toate structurile celulare pot fi atacate de catre radicalii liberi, chiar daca nu toate au acelasi grad de vulnerabilitate. Impotriva acestui "atac", ne folosim de barierele naturale de aparare din hrana de fiecare zi: vitamine (precum A,C, E), flavonoizi si saruri minerale. Toate acestea se gasesc din abundenta in ceaiurile exotice, informeazaClick.

Suplimentele alimentare, ajutor sau pericol? Suplimentele alimentare sunt folosite de tot mai multe persoane. Unele le consuma ocazional, altele in mod frecvent... Dar se pot lua, totusi, fara a prezenta si riscuri? Cele mai populare sunt, cum poate era de asteptat, suplimentele destinate scaderii in greutate. Acestea sunt urmate de "tonice" generale si de alte produse anti-stres. Potrivit Comisiei Europene, "suplimentele alimentare sunt produse comestibile ce au scopul de a completa alimentatia normala si care constituie o sursa concentrata de nutrienti sau de alte substante, avand un efect nutritiv sau fiziologic, singure sau in combinatie, comercializate sub forma unor doze normale". Cu alte cuvinte, suplimentele nu pot inlocui sub nicio forma mesele, dar pot completa cu succes o alimentatie corecta, daca sunt luate cu masura, scrieLibertatea.

Dieta mediteraneeana, buna pentru romani, daca au si relaxarea italienilor! Bazata pe ulei de masline, somon, fructe de mare si vin rosu, dieta mediteraneeana este considerata foarte "prietenoasa" cu inima. Cat se poate de adevarat, avand in vedere ca inlocuieste alimentele bogate in colesterol, precum carnea de porc, cu "grasimi bune", precum uleiul de masline. Si, totusi, mai e ceva. Stilul de viata al italienilor, francezilor sau grecilor difera mult de cel al est-europenilor. In timp ce ei traiesc "a le legere", romanii sunt mult prea incrancenati. "Dieta bogata in grasimi bune e foarte importanta, dar o atitudine relaxata in mod clar nu strica!", spune Johanna Rolston, presedinta Fundatiei Mondiale a Inimii, anuntaDoctorulZilei.ro.

Ce masuri previn hipertensiunea arteriala? Hipertensiunea arteriala este cea mai raspandita tulburare cronica. Veste buna este ca un stil de viata sanatos te poate ajuta sa iti pastezi tensiunea in limite normale. Sangele este transportat de inima catre tesuturile organismului prin artere, presiunea sangelui reprezentand forta cu care sangele impinge in peretii arterelor. La fiecare bataie a inimii (60-70 batai pe minut in repaus) se pompeaza sange in artere, presiunea maxima fiind in momentul contractiei inimii si pomparii sangelui. Asa apare tensiunea arteriala sistolica. Atunci cand inima se relaxeaza, sangele are o presiune mai mica si in acest caz este vorba despre presiunea arteriala diastolica. Este motivul pentru care, la masurare tensiunii se obtin doua cifre, de exemplu 120 cu 80. Numarul mai mare este valoarea sistolica, iar numarul mai mic reprezinta valoarea diastolica. Tensiunea este considerata normala atunci cand are valori mai mici de 140/90 mm Hg. Dar, exista persoane care au in mod contant tensiunea arteriala ridicata deoarece sangele lor impinge in peretii arterelor cu o forta mai mare decat cea normala. Acest fenomen se numeste hipertensiune, informeazaAdevarul.