Cum puteti prepara sanatos mancarurile care ingrasa. Potrivit nutritionistilor, cei mai multi oameni nu se pot feri de tentatia mancarurilor grase sau excesiv de dulci. Sunt prea atractive pentru papilele gustative. Medicii tin cont de acest lucru si indeamna mai degraba la ponderatie decat la excluderea totala din alimentatie a acestor categorii de alimente. Asta, deoarece chiar si mancarurile grase pot fi preparate intr-un mod mai dietetic. Iahnia de fasole cu ciolan este una dintre mancarurile greu de digerat, dar chiar si pe aceasta o puteti prepara intr-un mod mai sanatos. Specialistii recomanda sa nu ii adaugati grasime sau rantas, pentru a o pastra cat mai saraca in calorii. "Iahnia traditionala se face cu ceapa prajita in ulei, ceea ce inseamna un aport caloric mare. Nu va sfatuiesc sa o faceti asa", atrage atentia medicul nu tritionist Corina Zugravu. O idee buna este renuntarea la ciolanul din iahnie. Mancarea va fi mai putin gustoasa, dar mult mai sanatoasa, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Cat ne costa osteoporoza. Romania va inregistra o crestere de 17% a cheltuielilor directe si indirecte necesare tratarii pacientilor cu fracturi osteoporotice, de la 468 milioane de euro in 2010 la 537 milioane de euro in 2025. La nivel international osteoporoza ocupa al doilea loc in lume dupa bolile cardiovasculare, ca problema majora de sanatate publica in conditiile in care una din trei femei si unul din cinci barbati cu varsta peste 50 de ani sufera de o afectiune osteoporotica, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In Romania, numarul de femei si barbati de peste 50 ani, cu risc crescut de fractura este de aproximativ un milion, din care in prezent sunt tratati cel mult 20%. Cresterea medie anuala a cheltuielilor este estimata la 4,6 milioane de euro, suma care poate fi considerabil redusa prin actualizarea listei cu medicamente de ultima generatie care au o eficienta sporita comparativ cu tratamentul existent, anuntaAdevarul.

Cat de contagioase sunt, de fapt, bolile de piele? Multa lume se sperie de bolile de piele. De cate ori nu ati patit ca o simpla eczema sau iritatie sa va faca probleme cu coafeza, manichiurista sau la intrarea intr-un complex SPA? Afla adevarul despre cat de contagioase sunt, de fapt, bolile de piele. Boli de piele contagioase, de care trebuie sa te feresti Numiti si veruci, negii sunt o infectie cu anumite tulpini ale Papiloma Virusului Uman (HPV). Lumea nu ia negii foarte in serios, poate pentru ca nu sunt foarte periculosi pentru sanatate. Dar negii sunt foarte contagiosi! Altii se sperie cand aud de HPV, deoarece acest virus este asociat cu aparitia cancerului de col uterin. De fapt, numai anumite tulpini de HPV sunt asociate cu aparisia cancerului de col, iar cele care provoaca negii nu fac parte din ele, informeazaLibertatea.

Plante care iti asigura un somn linistit. Problemele cu somnul nu strica doar noptile, ci si zilele celor care nu dorm bine. In multe cazuri, somniferele pot fi inlocuite cu plante. Oamenii isi petrec o treime din viata, adica 25 de ani in medie, dormind. Insa, din opt persoane, doua nu reusesc sa aiba un somn odihnitor. Insomnia afecteaza intre 20% si 30% dintre francezi si aproape 10% iau regulat produse anxiolitice sau hipnotice. Somnul este la fel de indispensabil ca aerul sau hrana, iar lipsa lui se reflecta rapid asupra sanatatii. Dupa cateva nopti nedormite se remarca dificultati de concentrare, de memorie si o stare psihica proasta si, pe termen mai lung, scaderea imunitatii, hipertensiune, diabet, luare in greutate, vulnerabilitate la stres si depresie. Atunci apare cercul vicios fiindca anxietatea si depresia se afla la originea insomniilor in 50% din cazuri, scrieDoctorulZilei.ro.

Saracia din copilarie scade rezistenta la gripa si raceala in viata adulta. Un copil sarac devine mai predispus la raceli atunci cand ajunge adult, conform unui studiu. Cercetatorii au descoperit ca statutul socioeconomic din timpul copilariei influenteaza rezistenta la virusuri din viata de adult. Oamenii de stiinta au asociat saracia resimtita de copii si lungimea telomerilor la maturizare. Telomerii sunt capetele cromozomilor, similare cu bucatelele de plastic de la capatul sireturilor care le impiedica sa se desire. Acesti telomeri au fost asociati in trecut cu imbatranirea celulara, dar si cu susceptibilitatea la bolile infectioase, noteaza "Huffington Post". Cercetatorii au studiat lungimea telomerilor a 152 de adulti sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani. Participantii la studiul realizat de Universitatea "Carnegie Mellon" din SUA au fost rugati sa raspunda la intrebari despre statutul social din copilarie, daca parintii detineau o casa sau locuiau cu chirie, o intrebare considerata etalon a statutului social, anuntaAdevarul.

De ce ai probleme cu digestia dimineata. Problemele cu digestia de dimineata pot fi provocate de ceea ce ai mancat sau baut in seara precedenta sau pot avea cauze mai serioase, de exemplu sindromul colonului iritabil sau gastrita. Cand ai problemele cu digestia de dimineata - greata, varsaturi, dureri abdominale, arsuri la stomac - te gandesti imediat la ce ai mancat cu o seara inainte. Daca ai mancat prea mult, prea condimentat, prea repede poti sa ai o indigestie, care nu e deloc placuta, dar va trece repede daca esti atenta la alimentatie. De asemenea, consumul de alcool, mai ales daca a fost in exces poate sa provoace greturi si varsaturi, informeazaLibertatea.