Brutarii: O treime din painea neagra e vopsita. In goana dupa profit, numerosi producatori uita sa aplice legea si vand paine colorata chimic in locul painii facute dupa reteta bunicelor, adica din faina, drojdie si apa. Asa se face ca o treime din painea comercializata in Romania ca fiind neagra este de fapt paine colorata cu chimicale. In aceste conditii, autoritatile au luat masuri pentru ca producatorii sau comerciantii care nu respecta legea sa nu mai poata pacali consumatorii, scrie EVZ.

UtileFoto: Colaj foto

Cat zahar contine un pahar de cola. Presedintele "Coca-Cola Europa" pus la zid de un reporter BBC. Cand te duci la cinema si comanzi, pe langa gustarile deja pline de zahar si grasimi, si un pahar de cola, ce preferi? Paharul mare, care contine 44 de lingurite de zahar, sau pe cel mic, care are doar 23 de lingurite? Presedintele european al companiei "Coca-Cola" recunoaste ca exista oameni care nu stiu cat zahar le este servit intr-un singur pahar de Coca-Cola, insa sustine ca produsele sunt etichetate corespunzator, scrie Adevarul.

Ce semnale trimite organismul cand tensiunea e prea mare sau prea mica. Hipotensiunea provaca ameteli si stari de lesin, iar hipertensiunea dureri de cap si tiuit in urechi. In timp ce o tensiune arteriala scazuta nu cauzeaza probleme grave de sanatate, hipertensiunea poate provoca accident vascular cerebral sau infarct. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, valoarea optima a tensiunii arteriale este 12,8 cm- Hg. Daca tensiunea coboara sub 9/6 cmHg este considerata hipotensiune si daca trece de 14/9 este considerata hipertensiune, scrie Doctorul zilei.

Cum recunosti alunitele periculoase. Suntem obisnuite, din spusele din popor, sa avem impresia ca toate alunitele de pe corpul nostru pot reprezenta un pericol de sanatate. Acest lucru nu este adevarat, insa alunitele de pe piele nu sunt mereu inofensive. Unele dintre ele pot genera afectiuni grave daca evolutia lor ia o intorsatura nefasta. Alunitele se numesc de fapt, in terminologia medicala, nervi novocelulari si sunt aglomerari ale celulelor pigmentare, melanocitelor, scrie Romania libera.

Cum ne afecteaza zgomotele puternice din jur sanatatea. Sunetele din mediul inconjurator sunt un element cotidian si esential al vietii noastre, insa in momentul in care sunetele devin zgomote care se repeta le nesfarsit sanatatea noastra este pusa in pericol. Varietatea sunetelor ne face de multe ori ziua placuta. Poate fi vorba de interactionarea cu persoanele placute din jurul nostru, muzica preferata sau trilurile pasarilor care in timpul sezoanelor calde ne fac ziua mai frumoasa, scrie Adevarul.

Cum ne pacalesc restaurantele fast-food sa mancam mai mult. Oamenii de stiinta considera ca epidemia obezitatii la nivel global este cauzata, in primul rand, de alimentatie si, in ciuda tututor avertismentelor din partea specialistilor, oamenii se lasa convinsi de trucurile restaurantelor de tip fast-food sa le consume produsele. Un studiu realizat de Brian Wansink, de la Universitatea Illinois, a analizat legaturile dintre felul in care produsele sunt prezentate si cantitatea pe care clientii o mananca, scrie Doctorul zilei.