​Mersul pe jos "intinereste" creierul si previne aparitia Alzheimerului. Plimbarile in ritm sustinut, efectuate de trei ori pe saptamana, cresc dimensiunea hippocampusului, centrul cerebral al memoriei, una dintre primele regiuni ale creierului afectate de maladia Alzheimer, au descoperit cercetatorii americani. Studiul citat de Daily Mail a fost facut pe un grup de 120 de barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 de ani. Participantii au efectuat plimbari la pas sprinten cu durata a 40 de minute, de trei ori pe saptamana. Rezultul a fost uimitor. Desi in mod normal, creierul se micsoreaza odata cu varsta, dupa un an de plimbari sustinute s-a constatat ca regiunile-cheie la nivel cerebral, inclusiv hippocampusul, si-au marit dimensiunea cu 2%, scrieEVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Testul care poate identifica riscul de depresie la adolescenti. Un nou instrument pentru identificarea riscului depresiei clinice in cazul adolescentilor a fost realizat de catre cercetatori. Deocamdata, acest test este eficient doar in cazul baietilor. Adolescentii care au un nivel ridicat al hormonului de stres (cortizol) si raporteaza o dispozitie proasta, singuratate sau sentimente de tristete sunt mai supusi riscului de a face o depresie in viata adulta. Cercetatorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, doresc sa realizeze un mod de identificare a depresiei, in acelasi mod in care pot fi detectate probleme ale inimii. Totusi, metoda lor nu s-a dovedit atat de buna in cazul fetelor, noteaza BBC. Adolescenta este un moment critic pentru sanatatea mintala, studiile spunand ca 75% din tulburarile psihice dezvoltandu-se inaintea varstei de 24 de ani. Insa nu exista niciun mod de a identifica riscurile de depresiei in cazul adolescentilor. Acum cercetatorii spun ca au "facut primii pasi" in dezvoltarea unui instrument pentru detectarea depresiei adolescentine, anuntaAdevarul.

Usturoiul ne slabeste si ne vindeca. De ce? Originar din Asia Centrala, usturoiul era cunoscut de egipteni inca din anul 4500 inainte de Hristos. Acestia il includeau in ratia alimentara a sclavilor care lucrau la piramide. Asadar, beneficiile si proprietatile medicinale ale usturoiului sunt cunoscute de foarte mult timp. De-a lungul vremii, el si-a facut un renume in prevenirea multor afectiuni, de la raceli banale pana la boli grave. Crud, poate fi folosit pentru a trata simptomele acneei, dar exista si dovezi ca este un foarte bun adjuvant pentru hipercolesterolemie. Pe langa rolul deosebit in buna functionare a sistemului cardiovascular, usturoiul are un puternic efect antibiotic, contribuie la procesul digestiei si ofera protectie contra agentilor cancerigeni. Introducerea cu regularitate a usturoiului in alimentatie ajuta la asigurarea bunei functionari a organelor aparatului digestiv, la consolidarea rezistentei fata de agresiuni microbiene si virotice, la regenerarea normala a pielii si la mentinerea tenului frumos. Aceste efecte sunt date de cele 200 de substante active pe care le contine: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime. Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic, informeazaLibertatea.

Apa de gura, periculoasa pentru inima? Apa de gura ar putea creste riscul de infarct si accident cerebral. Motivul ar fi continutul de antiseptic numit clorhexidina, care ucide bacteriile bune ce contribuie la mentinerea unui nivel scazut al tensiunii arteriale. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii britanici, citati de "Daily Mail". Astfel, apa de gura de gura, care ajuta la relaxarea vaselor sangvine, contribuie astfel si la cresterea tensiunii arteriale. In plus, produsul este recomandata zilnic doar in cazul unor infectii ale gingiilor si dintilor, nu si in cazul unor persoane cu dantura sanatoasa. Astfel, riscul de a deceda din cauza unei maladii cardiace creste cu 7%, iar din cauza unui accident cerebral, cu 10%, potrivit unui studiu separat, scrieClick.

Gingko Biloba previne formarea cheagurilor de sange si imbunatateste memoria. Problemele de memorie, senzatia de maini si picioare reci, dificultatile de concentrare sau ametelile ocazionale sunt simptome care au deseori drept cauza tulburarile de circulatie cerebrala si periferica. Un remediu natural eficient pentru aceasta afectiune este Gingko Biloba, una dintre cele mai longevive specii de arbori, cunoscuta pentru calitatile terapeutice exceptionale. Aproape toate partile plantei (scoarta, mugurii, frunzele si fructele) au proprietati medicinale deosebite, insa cele mai utilizate si mai studiate sunt frunzele. Georgeta Ionica, farmacist, ne spune care sunt beneficiile Gingko Biloba. Gingko Biloba are un efect natural de fluidificare a sangelui, fiind des folosita in afectiunile venoase. Previne agregarea trombocitelor si formarea cheagurilor de sange si are un efect tonifiant asupra sistemului venos, anuntaDoctorulZilei.ro.

Ceara din urechi, o adevarata harta a starii tale de sanatate. La fel ca si sangele, ceara din ureche contine informatii specifice despre fiecare persoana in parte. Un nou studiu sugereaza ca ceara din ureche difera de la rasa la rasa, substantele cele mai urat mirositoare continute fiind specifice caucazienilor, spre deosebire de asiatici sau nativi americani. Numarul compusilor organici din ceara de ureche, adica moleculele care produc si mirosul specific, este mai mare in cazul caucazienilor, decat in cel al locuitorii Asiei de Est, au descoperit cercetatorii de la Centrul Monell din SUA. "Cercetarile anterioare au demonstrat ca mirosul subratului poate oferi foarte multe informatii despre un individ, inclusiv sexul, orientarea sexuala, identitate si stare de sanatate. Noi credem ca este posibil ca ceara de urechi sa contina informatii similare", declara George Preti, chimist in cadrul Centrului Monell, pentru "Huffington Post", informeazaAdevarul.