Opt mituri despre consumul de carne. Desi este criticata de multi specialisti, carnea nu este un aliment nociv pentru organismul uman. Consumul de carne este adeseori incriminat si pus il legatura cu mai multe boli, ceea ce ii determina pe multi sa o consume in cantitati foarte mici sau sa devina vegetarieni. Business Insider a facut o selectie de opt mituri referitoare la consumul de carne. 1. Preparatele din carne nu sunt digerate complet si ajung "sa putrezeasca" in colon. In realitate, enzimele digestive si acidul gastric dizolva, incet-incet, carnea ajunsa in stomac, iar in intestinul subtire proteinele sunt "transformate" in aminoacizi, iar grasimile in acizi grasi. Digestia este facuta "ca la carte" si nu mai ramane nimic care "sa putrezeasca" in colon, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Cea mai sanatoasa parte din leguma e aceea pe care o aruncam. Este binecunoscut ca, in dieta noastra, nu trebuie sa uitam de fructele si legumele proaspete. Insa, uneori, partea din leguma sau din fruct cu cele mai mari beneficii asupra sanatatii noastre este inlaturata. Marul il decojim, aruncam frunzele sfeclei si chiar coditele enervante ale verdeturilor. Specialistii insa avertizeaza ca acestea sunt pline de vitamine, antioxidanti si, in general, de tot ce e mai bun pentru noi. Coaja marului sau a portocalei, frunzele ridichilor sau coditele verdeturilor sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanti si chiar au un gust bun. "Huffington Post" realizeaza o lista de sase legume si fructe de la care preferam sa aruncam ce e mai bun pentru noi, scrie Adevarul.

In ce conditii devin periculoase radiografiile. Razele X sunt radiatii electromagnetice care permit vizualizarea clara a organelor pentru diagnosticarea unor afectiuni. Beneficiile medicale sunt incontestabile, insa, in cantitate mare, aceste raze pot altera ADN-ul, pot provoca afectiuni ale pielii si parului si chiar cancer. Doza de radiatii difera de la investigatie la investigatie si de la aparat la aparat. Radioscopiile, investigatiile prin care se urmareste dinamica organelor cu ajutorul razelor X pe un ecran fluorescent, emit o cantitate mult mai mare decat tomografiile computerizate sau mamografiile, iar acestea din urma emit mai multe radiatii decat radiografiile, scrie Doctorul zilei.

Un mit desfiintat. Paradontoza nu provoaca atac de cord. Reclamele televizate la paste de dinti si numeroase articole de revista sustin ideea ca paradontoza, acea afectiune a tesutului gingival care duce la caderea dintilor, poate provoca atac de cord. Pana in 2012, chiar si unii oameni de stiinta considerau ca exista o legatura intre aceasta afectiune netratata si riscurile asupra inimii. Dar cercetari recente au demonstrat ca aceasta "conexiune" este un mit. Sa vedem de ce. Un studiu efectuat la cererea American Heart Association (AHA - Asociatia Americana a Inimii) a stabilit ca nu exista legatura intre parodontoza si bolile cardiace. De asemenea, tratarea parodontozei nu reduce riscul aparitiei acestora, scrie Romania libera.

Cum iti dai seama daca esti sau nu ipohondru. Ipohondria este o afectiune cat se poate de reala. De altfel, unii specialisti o numesc "maladia secolului". Ipohondria este manifestarea celor mai profunde angoase umane: teama de boala si de moarte. Iar acum, in epoca in care traim, aceste angoase sunt mai active ca niciodata, spun specialistii. "Problemele de sanatate nu au fost niciodata mai inspaimantatoare ca acum. Astazi, toate informatiile privind sanatatea populatiei sunt contradictorii. Ganditi-va, de exemplu, la chestiunea vaccinurilor: daca ma vaccinez, uite cate pot sa mi se intample, iar daca nu ma vaccinez, ma pot imbolnavi", subliniaza profesorul Michel Lejoyeux, psihiatru la Spitalul Bichat din Paris, scrie Adevarul.

Cat de nocive sunt pateurile si "mezelurile" de post si care sunt alternativele sanatoase. Crenvursti vegetali, pateurile si salamul de soia sunt doldora de chimicale menite sa suplineasca lipsa materiei prime - carne, lapte si oua, si duc ideea de purificare a organismului in derizoriu. Multe din ele contin chiar si ingrediente "de dulce", sunt destul de scumpe si chiar au mai multe calorii decat produsele "originale". "Pateul si cascavalul de post contin foarte multe E-uri si grasimi hidrogenate, foarte daunatoare si plus de asta, au in compozitia lor albumina sau coloranti de origine animala", explica prof. Dr. Mencinicopschi, potrivit Doctorul zilei.