Exista adevar in regula de cinci secunde? Bacteriile chiar "asteapta" atat inainte sa infecteze alimentele? Cu totii am auzit de regula de cinci secunde: daca scapi mancare pe jos, ai timp cinci secunde s-o ridici, inainte sa se "infecteze" cu tot felul de "animalute". Normal ca aceasta idee a fost demontata. Insa a aparut un nou studiu, care spune ca ar putea fi ceva adevar in ea. Anumite alimente iau mai greu bacteriile de jos, plus ca totul depinde de locul in care scapi mancarea. Un nou studiu a descoperit ca daca ridici imediat alimentele scapate pe jos, riscul contaminarii cu bacterii scade, dand astfel putina credibilitate "regulii de cinci secunde", scrie Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

"Gena grasimii", descoperita recent de cercetatori. "Gena grasimii", identificata recent de o echipa de cercetatori din Canada si Statele Unite ale Americii, ar putea duce la crearea unui tratament impotriva obezitatii. Gena respectiva, care codifica proteina IRX3, controleaza metabolismul si consumul de energie, iar cercetatorii au descoperit ca soarecii care au un deficit de 30% din aceasta proteina sunt de obicei mai slabi decat ceilalti. Cercetatorii au descoperit ca soarecii care aveau un deficit din aceasta proteina cantareau mai putin in ciuda faptului ca mancau la fel si faceau la fel de multa miscare ca ceilalti soareci de laborator, scrie Romania libera.

De ce apare insomnia si cat de periculoasa este apneea de somn. Functionarea optima a corpului si a mintii depinde de calitatea si cantitatea somnului. Perioadele de somn intrerupt sau redus calitativ pot conduce in timp la manifestari fiziologice grave, cu impact major asupra sistemelor organismului si asupra modului in care acestea comunica intre ele. Principalele cauze asociate tulburarilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive si apneea. Netratate, acestea pot induce aparitia unor noi afectiuni precum: narcolepsia, somnambulismul sau terorile nocturne, scrie Doctorul zilei.

Cat de curate sunt asternuturile tale? Pernele trebuie inlocuite la fiecare doi ani. Nu conteaza numai cat de des schimbi lenjeria de pat si cat de des aerisesti pernele si pilotele. Toate trebuie inlocuite la un anumite intervale, fiindca se deterioreaza si-ti pun in pericol sanatatea, avertizeaza specialistii. In urma unui studiu care a aratat ca britanicii isi risca sanatatea fiindca folosesc aceleasi asternuturi prea mult timp, Consiliul Somnului din Marea Britanie a lansat un set de recomandari privind intervalele de timp la care trebuie schimbate pernele si pilotele. Asadar, potrivit specialistilor britanici, pernele ar trebui inlocuite la fiecare doi ani si pilotele trebuie aruncate dupa cinci ani de utilizare, scrie Adevarul.

Greselile pe care le facem atunci cand ne spalam pe cap. Nu am mai schimbat marca de sampon de mai bine de cativa ani, nu umezim parul suficient si aplicam samponul in doar cateva puncte de pe scalp - acestea sunt doar cateva dintre greselile pe care facem atunci cand ne spalam pe cap. Expertii in frumusete spun ca aceste obiceiuri ne deterioreaza podoaba capilara. Deseori, parul nostru este lipsit de stralucire de a doua zi dupa ce ne-am spalat pe cap. Expertii in frumusete spun ca de cele mai multe ori suntem tentati sa face mici greseli, din cauza carora podoaba capilara se ingrasa repede si are un aspect murdar, scrie Gandul.

Cinci semne de alarma care anunta bolile de rinichi. In fiecare zi rinichii filtreaza 200 de litri de sange, inlaturand in acest proces, doi litri de toxine, deseuri si apa. Deseurile si apa sunt eliminate sub forma de urina si prin acest proces, rinichii regleaza nivelul de lichide din corp. Rinichii elibereaza, de asemenea, hormoni care regleaza tensiunea arteriala, produc celule rosii si ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. In cazul in care rinichii nu functioneaza optim, substantele reziduale si lichidele raman in organism si cauzeaza edeme la nivelul membrelor, dificultati de respiratie si dificultati de golire a vezicii urinare, scrie Doctorul zilei.