Dormi putin? N-ai de ce sa te lauzi! Bill Clinton, Thomas Edison sau chiar al nostru Mircea Eliade au facut tot ce au putut pentru a-si reduce programul de somn in scopul obtinerii a cat mai multe ore de munca, de studiu, de cercetare. Ei si multi altii au incercat sa ne convinga ca cel mai bun mod de a ajunge in top este sa renuntam la somnul de zi cu zi, sa-l scurtam cat mai mult si, de fapt, sa ne educam sa avem cat mai putina nevoie de el. Insa nu e chiar asa. Daca problemele de sanatate (sau chiar riscul de deces prematur) nu te pun pe ganduri si nu te fac sa-ti refaci programul pentru a include mai mult somn, poate ca macar beneficiile unui somn suficient te vor convinge, noteaza Adevarul.

UtileFoto: Colaj foto

Burta de bere, mit sau realitate? Cu un continut caloric mult mai mic decat al altor bauturi alcoolice, berea este acuzata pe nedrept de cresterea in greutate, demonstreaza studii recente. Cercetatorii spanioli de la Consiliul Superior de Cercetari Stiintifice din Madrid sustin ca berea, consumata cu moderatie, cu sau fara alcool, nu ingrasa si nici nu provoaca modificari in masa corporala, precum aparitia burtii. Afirmatia "Berea ingrasa" este un mit, in realitate berea nu ingrasa. Aceasta contine sodiu, carbohidrati, proteine si chiar vitaminele B2 si B6, arata cercetatorii. 350 de ml de bere contin 150 de calorii, 13 g de carbohidrati, 1.5 g de proteine, 0 g de grasimisi 5% alcool. In plus, berea, fie ea cu alcool sau fara, contine mult mai putine calorii pentru 100 de ml (doar 43 kcal in varianta cu alcool si 17 kcal in varianta fara alcool), decat bauturi precum laptele, sucul de portocale sau de mere. Asadar berea este o bautura alcoolica ce nu contine grasimi, iar studiile demonstreaza ca in realitate berea poate chiar sa regleze nivelul colesterolului, informeaza doctorulzilei.ro.

Vitamina E, periculoasa pentru barbati. Un studiu care ar fi trebuit sa demonstreze ca aportul de seleniu si vitamina E poate ajuta la prevenirea cancerului de prostata a obtinut rezultate total contrare. Astfel, ultimele rezultate ale cercetarilor demarate in 2001 si desfasurate sub egida Universitatii Harvard au aratat ca un exces al acestor substante in organism creste riscul de aparitie a cancerului de prostata. In anii '80 si '90, mai multe studii au sustinut ca vitamina E si seleniul sunt o buna protectie impotriva cancerului de prostata. In 2001, cercetarile desfasurate sub numele The Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT), au stabilit ca, din contra, efectele celor doua substante pot fi extrem de novice. SELECT a inclus 36.000 de voluntari sanatosi, de varsta mijlocie, care au fost impartiti in patru grupuri, potrivit publicatiei academice americane, scrie Romania Libera.

3 "accidente" miraculoase care au schimbat fata medicinei. Munca grea si pasiunea isi au locul lor in istoria inventiilor, insa valoarea esecului si incapacitatea au fost subapreciate timp de prea multa vreme. Se spune ca rabdarea este o virtute, dar cele cateva exemple de inventii accidentale demonstreaza ca lenea, neindemanarea si chiar lacomia au ajutat la salvarea a milioane de oameni. "Mental Floss" a realizat o lista cu doar cateva "accidente" ale inventatorilor care au putut fi de folos milioanelor de oameni. Iata trei inventii "esuate" care au salvat vieti. 1. Anestezia (1844) Oxidul de azot a fost descoperit in 1772, dar timp de decenii acest gaz a fost considerat, nici mai mult nici mai putin, decat un mijloc de distractie la petreceri. Oamenii stiau ca putin gaz te va face sa razi (de aici si numele de "gaz ilariant") si ca mai mult gaz te va face sa lesini. Nu se stie din ce motiv, nimanui nu i-a dat prin cap ca o asemenea proprietate (de a te lasa inconstient) ar putea fi de folos in, sa zicem, interventii chirurgicale. Continuarea in Adevarul.

Secretul tineretii vesnice: suplimentul care iti prelungeste viata. Un supliment poate reduce cu 18% riscul de deces din cauza cancerului sau a altor boli, potrivit unui studiu publicat in American Journal of Epidemiology. Dupa ce au monitorizat mai mult de 70.000 de oameni, cercetatorii au descoperit ca cei care folosesc suplimente de omega 3 sau mananca peste cel putin o data pe saptamana, au un risc de deces prematur mai scazut. Explicatia: acizii grasi omega 3 combat inflamatia. Exista numeroase studii care au aratat ca inflamatia cronica este una din cauzele bolilor de inima, cancerului si a altor probleme grave de sanatate, scrie doctorulzilei.ro.