Un nou studiu da peste cap ce se credea pana acum despre grasimi. Grasimile saturate, considerate nesanatoase de majoritatea nutritionistilor, nu au efecte negative asupra sanatatii inimii, au descoperit cercetatorii britanici de la Universitatea Cambridge. In cadrul unui studiu amplu, efectuat pe 600.000 de participanti din 18 de tari, s-a stabilit ca grasimile polinesaturate sanatoase, regasite, de exemplu, in uleiul de floarea-soarelui, nu au efecte asupra riscului de boli cardiace. Spre deosebire de acest tip de grasimi, acidul margaric, regasit in produsele lactate, "reduce semnificativ" acest risc, in timp ce doua tipuri de grasimi saturate, regasite in uleiul de palmier si in produsele de origine animala, au doar o "legatura slaba" cu bolile de inima, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Lipsa somnului poate avea ca efect deteriorarea permanenta a celulelor cerebrale. Somnul insuficient precum si problemele de somn pot cauza o pierdere permanenta a celulelor cerebrale, informeaza un nou studiu al cercetatorilor americani, potrivit BBC. In cadrul unui studiu realizat pe soareci, lipsa prelungita a somnului a condus la deteriorarea a cel putin 25 la suta din celulele cerebrale, ceea ce demonstreaza potrivit cercetatorilor americani ca insomnia poate avea un impact si mai puternic asupra creierului decat s-a crezut anterior. Daca si in cazul creierului uman aceste descoperiri se aplica, oamenii de stiinta americani mentioneaza ca este inutil sa incercam recuperarea noptilor pierdute, deoarece efectele daunatoare sunt deja produse, se arata intr-un studiu publicat in revista "Journal of Neuroscience", anuntaAdevarul.

Sase secrete pentru o digestie mai buna. Afla care sunt secretele unei digestii bune, ca sa uiti de balonari, greturi sau dureri de stomac. Exista o serie de alimente care declanseaza frecvent problemele digestive. Acestea sunt: varza, ceapa, usturoiul, zaharul, painea proaspata, fasolea, prunele, dulciurile si mancarurile grase. Acum ai insa la indemana cele mai bune metode ca sa scapi de probleme. Unele alimente bogate in fibre pot produce balonari, insa nu e cazul sa renunti la ele. Mai degraba foloseste la gatit condimente pre-cum anasonul, cimbrul, ghimbirul, rozmarinul, sofranul sau chimenul. Acestea inlesnesc digestia dar previn si folosirea sarii in exces, informeazaLibertatea.

Topul alimentelor care scad riscul de cancer. Desi in multe cazuri, expertii nu stiu exact cum actioneaza super-alimentele, exista dovezi clare ca anumite fructe si legume pot preveni aparitia cancerului. Un pahar de suc de rosii consumat zilnic ar putea combate cancerul la san, stimuland secretia unui hormon care lupta impotriva bolii, au descoperit cercetatorii americani. "Avantajele consumului de rosii sau a produselor pe baza de rosii, chiar si pentru o scurta perioada de timp, au fost evidente in descoperirile noastre", au afirmat cercetatorii americani de la Universitatea Rutgers din New Jersey. De exemplu, un pahar de suc de tomate pe zi contine o cantitate suficienta de licopen, substanta chimica din rosii care stimuleaza secretia de adiponectina, hormonul care combate factorii de risc ai cancerului la san, scrieDoctorulZilei.ro.

Alimente care inlocuiesc apa. Pentru a functiona corespunzator, organsimul are nevoie de hidratare, iar apa este esentiala in acest sens. Daca nu poti sa bei cei 2 litri necesari zilnic, consuma alimente proaspete care ii suplimenteaza. O portocala este formata in proportie de 90% din apa, iar aceste fructe se gasesc cu usurinta indiferent de anotimp. Sucul de portocale te hidrateaza si-ti intareste sistemul imunitar datorita aportului de vitamina C. Le poti consuma si sub forma de salata de fructe, iar feliile de portocale le poti pune in apa cu zahar si vei obtine o minunata oranjada. Probabil ce de-abia ai asteptat primavara pentru a-ti prepara o savuroasa salata de cruditati, iar din ea nu putea lipsi salata verde. Contine 92% apa si vine intr-o varietate de soiuri. Simpla, creata sau radicchio, toate sunt la fel de bune si-ti hidrateaza organismul in absenta apei, anuntaAdevarul.

Cum faci ca rana sa se vindece mai repede si fara cicatrice. Care ai zice ca este cea mai buna metoda sa ajuti o rana sa se vindece mai repede si fara sa lase in urma cicatrice - s-o lasi sa respire sau sa o bandajezi? Uite ce zice Dr. Schultz. Cand iti lasi rana nebandajata, in aer liber, se usuca si face coaja. Exact acea coaja care ramane se face tot mai mica in timp si apoi cade, dupa ce pielea s-a vindecat, insa lasa in urma si o cicatrice urata. Doar pare ca se vindeca mai repede, dar din contra, ai sanse mai mari sa se infecteze in acest fel, din cauza bacteriilor cu care poate intra in contact, informeazaLibertatea.