​Esti in depresie? Iata ce afectiuni grave te pandesc. Persoanele care trec printr-o depresie risca mai mult decat celelalte sa sufere de o criza cardiaca, arata un studiu desfasurat de cercetatori norvegieni pe mii de oameni. Cu cat simptomele sunt mai grave, cu atat consecintele sunt mai semnificative. Efectele depresiei nu sunt numai psihologice, ci si fizice, persoanele depresive riscand mai mult sa aiba insuficienta cardiaca, boala cronica grava (muschiul inimii nu pompeaza destul sange). Circulatia sangelui in corp devine astfel insuficienta, iar organele nu primesc destul oxigen, lucru care determina semne clinice ca tahicardie, oboseala si ral pulmonar. Sunt concluziile unui studiu norvegian prezentat la EuroHeartCare 2014, conferinta europeana initiata de Societatea Europeana de cardiologie. Este unul din primele studii care stabilesc o legatura fiabila intre cele doua boli. Datele au fost stranse in cadrul unei ample cercetari epidemiologice desfasurate in Norvegia pe aproape 63.000 de persoane, voluntarii fiind observati timp de 11 ani, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Memoria este imbunatatita de extractul de ceai verde. Cercetatorii au descoperit ca extractul de ceai verde mareste functiile cognitive, imbunatatind, in special, memoria activa. Mai mult, se ia in considerare un posibil tratament pentru dementa. Cercetatorii elvetieni au descoperit ca extractul de ceai verde imbunatateste functia cognitiva. Descoperirile oamenilor de stiinta de la Universitatea din Basel sugereaza implicatii clinice importante in tratamentul tulburarilor psihice si a afectiunilor cognitive, cum este dementa, anunta "Science Daily". In trecut, principalele substante care intra in compozitia ceaiului verde au fost indelung studiate, mai ales in cazul cercetarilor care aveau ca scop vindecarea cancerului. Oamenii de stiinta s-au intrebat daca aceasta bautura poate avea efecte benefice si asupra creierului. In ultima vreme, mai multe studii au reusit sa asocieze ceaiul verde si performantele cognitive. Totusi, mecanismele neurale implicate in acest proces de marire a capacitatilor cognitive raman necunoscute, anuntaAdevarul.

Ai cazut si te-ai lovit? Tinctura de arnica te scapa de vanatai. Drumul spre casa ori spre serviciu poate fi o adevarata cursa cu obstacole: trotuarele sunt pline de denivelari si, daca nu esti cu ochii in patru, te alegi cu o cazatura zdravana, contuzii si vanatai. Cum te tratezi, daca ai patit-o, iti spune dr. Cristina Balanescu, specialist in medicina complementara. Florile de arnica contin multe substante cu actiune antiseptica si antiinflamatoare. Imbiba o compresa din tifon cu tinctura de flori de arnica (o gasesti in magazinele naturiste) si fixeaz-o pe zona afectata, ca sa scapi cat mai curand si de durere, si de vanataia atat de inestetica, informeazaLibertatea.

Sapunurile antibacteriene iti pot pune sanatatea in pericol. Un nou studiu a scos la iveala ca triclosanul din sapunurile antibacteriene creste riscul unei infectii cu un stafilococ periculos. Triclosanul, un compus chimic folosit la fabricarea unei game largi de produse antibacteriene, cum ar fi sapunul, pasta de dinti, blaturile de bucatarie a fost descoperit in caile nazale ale 41% din adultii participanti la studiul efectuat de Universitatea din Michigan, SUA. O proportie si mai mare din subiectii studiului la care s-a descoperit triclosan, au prezentat in nas si colonii de Stafilococ Auriu, o bacterie periculoasa care este responsabila si de infectiile contactate in spital, scrieDoctorulZilei.ro.

E mai sanatos sa nu crezi tot ce vezi: 6 mituri demontate despre alimente. Sfaturile despre nutritie sunt foarte variate si se contrazic, deseori, unele pe altele, astfel incat este greu sa tii pasul cu ce e bun si ce e rau pentru tine. Totusi, nu trebuie sa renunti complet la dressingurile cu grasimi pentru salata si, uneori, ai voie sa mananci anumite legume care par indoielnice din punct de vedere nutritiv, cum este cartoful. Publicatia "Times" a realizat un top cu cele mai populare mituri despre mancare pe care apoi le-a demontat cu ajutorul specialistilor. Iata adevarul din spatele celor mai frecvente mituri despre alimente: Gatitul la microunde este printre putinele moduri de a pastra toate substantele bune din legume. Daca le fierbi, mare parte din vitamine si minerale se pierd, insa, pentru ca in cuptorul cu microunde alimentele se gatesc fara ajutorul unei cantitati mari de apa, legumele vor ramane pline de vitamine, anuntaAdevarul.

Cinci motive sa renunti definitiv la bauturile racoritoare. Sunt pline de zahar, iar acidul nu face bine nici dintilor, nici organelor interne prin care trece. Vezi si alte motive din care ar trebui sa renunti la bauturile racoritoare. Pentru ca indulcitorii artificiali adaugati in aceste bauturi au aroma mai intensa decat zaharul, in timp corpul tau nu va mai simti gustul dulce natural al fructelor, de exemplu. Mai mult, chiar daca nu contin zahar - cele dietetice - indulcitorii au exact acelasi raspuns in organismul tau: cresc productia de insulina, iar corpul tau incepe sa adune mai multe grasimi si astfel te ingrasi. O singura bautura racoritoare consumata pe zi, in fiecare zi, creste riscul cu 36% de aparitie a diabetului de tip 2, arata studii recente, informeazaUnica.ro.