Secretul longevitatii e la inedmana oricui. Cheia unei vieti lungi si sanatoase e sa avem un scop in viata, sustin cercetatorii. Faptul este valabil de-a lungul intregii vieti adulte, arata studiul realizat de o echipa de cercetatori americani si canadieni si publicat in Psychological Science. Studiul a urmarit sanatatea mentala si fizica a peste 7000 de adulti, cu varste intre 20 si 75 de ani. 14 ani mai tarziu, cercetatorii au constatat ca aceia care simteau ca au un scop in viata traiau mai mult decat semenii, chiar daca se elimina contributia altor factori care ar fi putut afecta sanatatea. Mai mult, efectul nu depindea de varsta participantilor sau de faptul ca se pensionasera ori nu, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Oare ochelarii purtati permanent iti strica mai rau ochii? Cu cat porti mai mult timp ochelarii, cu atat vederea ta se va inrautati - aceasta este o fraza pe care o cred foarte multi oameni. Oare au dreptate?, se intreaba "BBC Future". Exista multe motive pentru care oamenii nu-si poarta mereu ochelarii prescrisi. Poate le displace infatisarea lor, poate sunt tachinati sau poate, pur si simplu, se simt mai bine fara ei. Lasand la o parte confortul si estetica, unii se tem ca purtatul ochelarilor prea des le va slabi vederea si ca vor ajunge sa depinda de ei din ce in ce mai mult, noteaza "BBC Future". Un studiu nigerian publicat anul trecut a descoperit ca 64% din studentii unei universitati credeau ca purtatul ochelarilor strica ochii. O alta cercetare din statul indian Karnataka a descoperit ca 30% din oameni credeau asta, iar pakistanezii care cred ca ochelarii strica vederea sunt in procent de 69. In Brazilia, chiar personalul medical credea ca ochelarii slabesc vederea, anuntaAdevarul.

Cum iti dai seama ca ai o boala psihica. Uite cele mai bune indicii. Tulburarea bipolara este o problema serioasa - vezi mai departe cateva indicii care anunta ca schimbarile starii tale de spirit nu tin doar de personalitatea ta, ci ai putea fi bipolara. ulburarea bipolara este in primul rand caracterizata de schimbari ale starii de spirit, de la extrem de entuziasmat si fericit la foarte depresiv si lipsit de energie. Ai inceput un proiect, dar ti-ai pierdut din energie si entuziasm asa ca l-ai lasat balta, neterminat, apoi ai trecut la urmatorul. Si asa mai departe pana ajungi sa ai o serie lunga de proiecte incomplete, neterminate, pe care la inceput le-ai planuit minutios, dar acum nu mai ai niciun chef de ele. Tot timpul te distrage altceva, informeazaLibertatea.

Principala cauza a imbolnavirii in randul adolescentilor. Depresia este principala cauza a imbolnavirii si invaliditatii in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani, potrivit unui raport publicat miercuri de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) privind sanatatea adolescentilor. Totodata, OMS afirma ca cele trei principale cauze de deces in randul adolescentilor la nivel mondial sunt "accidentele rutiere, SIDA si sinuciderea". In 2012, 1,3 milioane de adolescenti au murit in intreaga lume. Este pentru prima data cand OMS publica un raport complet dedicat problemelor de sanatate care-i afecteaza pe adolescenti. Aceste probleme sunt legate de consumul de tigari, droguri si alcool, SIDA, sanatatea mintala, alimentatia, sexualitatea si violenta. "Lumea nu acorda suficienta atentie sanatatii adolescentilor", a declarat medicul Flavia Bustreo, director general adjunct pentru sanatatea femeilor si a copiilor din cadrul OMS, scrieDoctorulZilei.ro.

In ce moment al zilei e cel mai bine sa muncesti sau sa bei alcool si cand nu e bine sa conduci masina. Exista un timp pentru toate. Acesta este unul dintre principalele lucruri de care trebuie sa tinem cont ca sa ne mentinem sanatosi si, din pacate, unul dintre lucrurile pe care parca le-am uitat cu desavarsire. Este foarte important momentul din zi in care mancam, bem sau dormim. Daca nu tinem cont de cerintele corpului, avem un risc mai mare sa ne imbolnavim. Intre 6.00 si 8.59 - risc mai crescut de infarct. Este cel mai bun interval sa te trezesti. Este perioada din zi cu cel mai mare risc de infarct pentru persoanele cu afectiuni predispozante. Nivelul testosteronului la barbati este cel mai ridicat. Acesta este momentul din zi in care inima este cel mai vulnerabila. Vasele de sange sunt mai rigide decat in restul zilei, sangele are o consistenta mai groasa, iar tensiunea arteriala este mai mare. Toate acestea conduc la un risc crescut de atac de cord daca esti predispus. Organismul incepe sa devina din ce in ce mai alert, pe masura ce eliberarea hormonului somnului, melatonina, este oprita. Este cel mai prost moment al zilei pentru activitate fizica, anuntaAdevarul.