Kilogramele in plus cresc riscul de aparitie a 10 tipuri de cancer. Iata cum calculezi daca esti in pericol. Excesul de greutate si obezitatea cresc riscul de aparitie a 10 tipuri de cancer, inclusiv cele de uter, vezica biliara, rinichi, ficat si de colon, potrivit unui studiu publicat joi in revista medicala britanica The Lancet. Realizat de cercetatorii de la School of Hygiene and Tropical Medicine din Londra, studiul a fost efectuat pe un esantion de peste 5 milioane de britanici in varsta de peste 16 ani, al caror indice de masa corporala (IMC) era cunoscut. Participantii au fost monitorizati timp de sapte ani si jumatate. IMC reprezinta raportul dintre inaltime si patratul inaltimii unei persoane, iar un indice mai mare de 30 este considerat un semn de obezitate la adulti. Persoanele supraponderale au indici situati intre 25 si 30. Analizand cele 167.000 de cazuri de cancer observate in randul participantilor, cercetatorii au facut o legatura intre IMC si 17 dintre cele 22 tipuri de cancere cu cea mai mare frecventa observate in Marea Britanie, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Te-a ars soarele? Iata ce risti! Persoanele cu pielea alba sunt cele mai expuse arsurilor solare. Atunci cand apar dureri puternice de cap, ameteli, varsaturi si lesin, victima trebuie dusa de urgenta la spital. Soarele poate deveni un adevarat inamic pentru sanatate daca nu se respecta recomandarile medicilor. Astfel, expunerea trebuie sa se faca gradat, incepandu-se cu jumatate de ora, fara a se depasi trei ore in cursul unei zile, evitandu-se intervalul orar 11.00 - 16.00. In plus, sunt foarte importante protejarea pielii cu creme cu factor de protectie solara si se vor consuma pana la trei litri de apa plata pe zi (vara se pierd mai multe lichide prin transpiratie), anuntaAdevarul.

Specialistii se contrazic cu privire la modul corect de periere a dintilor. Cercetatorii au descoperit ca medicii stomatologie nu sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste spalatul pe dinti, iar sfaturile lor, cat si cele ale companiilor producatoare de pasta de dinti sunt de multe ori contradictorii. Cercetatorii de la UCL, dr John Wainwright si profesorul Aubrey Sheiham, au analizat 66 de surse diferite de sfaturi din intreaga lume pentru studiul lor, publicat in British Journal Dental. "In acest studiu, am constatat o serie inconsistenta de sfaturi de la surse diferite", a declarat autorul studiului, Aubrey Sheiham, de la UCL. "Cel mai ingrijorator,este faptul ca metodele recomandate de asociatiile dentare nu sunt la fel ca cele mentionate in manuale dentare", informeazaEVZ.

Trei alimente cu care poti inlocui painea. Painea, in special cea din faina alba, este un aliment nelipsit de pe mesele romanilor. Totusi, o dieta cu un consum mare de paine predispune la acumularea de kilograme. "Click! pentru femei" iti arata cu ce alimente poti inlocui cu succes painea, oferind in acelasi timp si aportul de substante nutritive al acesteia. Romanii ocupa primul loc in clasamentul Uniunii Europene privind consumul de paine, cu 97 de kilograme anual pe cap de locuitor. Painea este facuta din cereale, fiind o sursa excelenta de carbohidrati si fibre. O felie medie de paine are in jur de 80 de calorii si 15 grame de carbohidrati. Cantitatea de fibre variaza, in functie de tipul de cereale din care este fabricata painea. Si cum putine sunt persoanele care mananca doar 1-2 felii de paine pe zi, aportul caloric pe care-l are acest preparat in dieta zilnica este semnificativ, favorizand instalarea obezitatii si a diabetului de tip 2, scrieClick.

Picioarele umflate: cauze si tratament. In jur de 30% dintre romani au probleme din cauza umflarii picioarelor. Edemele membrelor inferioare pot fi tratate, spun medicii, iar aparitia lor poate fi prevenita prin anumite exercitii. Operatiile se recomanda numai atunci cand este afectat sistemul venos superficial. In cele mai multe cazuri, edemul de gamba este reversibil, membrele inferioare revenind la dimensiunile normale in repaus (in special in timpul noptii). "Cauzele edemului de gamba sunt multiple. Printre cele mai frecvente sunt insuficienta venoasa si/sau limfatica, imobilizarea prelungita (in special pe scaun), expunerea la temperaturi ridicate (edemul de gamba este accentuat pe timpul verilor foarte calduroase), diferite boli care determina obstacole in circulatia venoasa sau limfatica", explica Valerian Ciubotaru, de la Clinica Medicala Flebestet din Bucuresti, vicepresedinte al Societatii Romane de Flebologie. Medicul ii sfatuieste pe cei care stau mult timp cu picioarele in jos, la birou, sa ia pauze la fiecare 30- 40 de minute, sa se ridice si sa faca miscare intr-un ritm alert, timp de 3-5 minute. "Sfatul este valabil si pentru cei care fac drumuri lungi cu masina, cu trenul sau cu avionul", mai spune specialistul, anuntaDoctorulZilei.ro.