Cum sa tii in frau tensiunea arteriala fara medicamente. Aproximativ 80 % din decesele cauzate de bolile cardiace pot fi prevenite prin controlul eficient al factorilor de risc, sustin specialistii, care fac apel la preventie. Presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, Maria Dorobantu, a declarat ca hipertensiunea arteriala este foarte frecventa in Romania, 4 din 10 persoane adulte prezentand aceasta afectiune. "Romanii afla uneori intamplator ca au aceasta afectiune si nu sunt convinsi ca dupa ce le scade tensiunea trebuie continuat tratamentul toata viata", a spus Dorobantu. Ea a atentionat asupra factorilor de risc si a sustinut ca educatia pentru prevenirea hipertensiunii arteriale ar trebui sa inceapa din scoala. "Trebuie sa educam generatiile tinere sa se miste cat mai mult, sa nu se ingrase, sa comunicam cu producatorii de alimente pentru a reduce cantitatea de sare", a mai spus presedintele SRH. In opinia acesteia, in scoli ar trebui facute ore de educatie sanitara, noteaza doctorulzilei.ro.

UtileFoto: Colaj foto

Cum iti dai seama ca ai meningita. Meningita este o inflamatie a membranelor care invelesc creierul si maduva spinarii si este cauzata de o infectie. Afla cum stii ca o ai si ce trebuie sa faci la primele simptome. Meningita apare, de obicei, la copii, adolescenti si adulti tineri, dar si oamenii in varsta si cei care au probleme de sanatate sunt supusi riscului de a face boala. Exista doua tipuri de meningita, potrivit webmd.com: meningita virala, care nu provoaca probleme grave, si cea bacteriana, care poate duce si la deces. Meningita virala este cauzata de virusi, iar cea bacteriana, de bacterii, insa in cazuri rare, poate fi provocata si de alte organisme sau medicamente. Acesti germeni pot trece usor de la o persoana la alta, prin tuse, stranut ori contact apropiat, asa ca boala este contagioasa, informeaza Unica.ro.

Prunele ne tin inima sanatoasa. In lume exista peste 2000 de specii de prune, unele dintre cele mai apreciate fructe ale toamnei. Nu doar pentru gustul inconfundabil, ci si pentru efectele benefice asupra sanatatii. Revista "Click! pentru femei" iti spune care sunt acestea. Previn anemia. Vitamina C si fierul fac din prune unul dintre fructele ideale in prevenirea, cat si in tratarea anemiei feriprive (lipsa de fier din organism). Sunt eficiente atat proaspete, dar si uscate. Vitamina C are si rolul de a creste rezistenta organismului la infectii. Ajuta inima. O suta de grame de prune contin 210 mg de potasiu, un mineral esential pentru o buna functionare a inimii. Mai multe studii au aratat ca potasiul previne hipertensiunea arteriala si scade riscul de infract. Totodata, datorita acidului propanoic pe care il contin fibrele insolubile din prune, acestea ajuta si la scaderea colesterolului "rau" din sange, responsabil pentru unele afectiuni ale inimii.

De ce ne incarunteste parul? Albirea firelor de par este un semn al inaintarii in varsta, pe care cei mai multi oameni il intampina cu mari rezerve. Dar ce anume determina incaruntirea? Motivul pentru care parul incarunteste are de-a face cu productia de pigmenti in foliculii de par. Acest proces de productie poate fi modificat de mai multi factori, stresul fiind unul dintre acestia. Pentru a intelege de ce incarunteste parul, trebuie mai intai sa intelegem motivul pentru care parul creste si are culoarea sa obisnuita. Intr-un articol publicat de Business Insider se explica faptul ca nunta parului unei persoane este dat de pigmenti cunoscuti sub numele de melanina. Acesti pigmenti, ce sunt compusi din doi aminoacizi (tirosina si fenilanina), sunt produsi de un grup specializat de celule denumite melanocite. Procesul poarta numele de melanogeneza, scrie Adevarul.

Semne ca vei face paradontoza. Paradontoza este o boala serioasa a gingiilor, care, netratata, poate duce la pierderea dintilor. Pe langa o igiena orala corespunzatoare, trebuie sa stii care sunt cauzele si primele semne ca vei face paradontoza. Bacteriile din gura ta se hranesc cu zahar si amidon, pe care si-l procura din hrana. Cum dintii sunt suprafete cu tot felul de spatii si adancituri, bacteriile se prind de dinti si gingii, la fel ca si resturile mici din hrana pe care o consumi. bacteriile si bucatile microscopice de hrana formeaza ceea ce dentistii numesc placa bacteriana. Daca nu cureti placa si nu te speli pe dinti doua sau trei zile la rand, placa bacteriana incepe sa se intareasca, se oxideaza si devine tartru. Tartrul se aduna in spatiile dintre gingie si dinte si ascunde bacteriile de periuta si pasta de dinti, ceea ce inseamna ca intri intr-un cerc vicios. Cu cat ai mai mult tartru, cu atat placa bacteriana creste, ceea ce inseamna si mai mult tartru si chiar carii, daca bacteriile sapa in smaltul dintilor. In timp, tartrul adunat apasa si impinge gingiile, formand pungute cu aer, mancare, bacterii si alte depozite. Daca nu mergi la dentist pentru o curatare profesionista, gingiile se infecteaza si risti sa pierzi unul sau mai multi dinti, noteaza Unica.ro.