Cu cati ani iti scurteaza viata tigarile si alcoolul? Crezi ca o singura tigareta nu iti face niciun rau? Ei bine, te poate costa 14 minute din viata, potrivit unor noi calcule. Un nou site arata cu cat isi scurteaza viata fumatorii, alcoolicii si dependentii de droguri. De exemplu, o persoana care fumeaza 20 de tigari pe zi, va trai cu 10 ani mai putin decat un nefumator. Alcoolicii isi scurteaza viata cu 23 de ani, iar dependentii de cocaina cu 34 de ani, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Hotnews

Sapte lucruri care ne impiedica sa dormim bine noaptea. Pentru creier, somnul este la fel de necesar ca sinele pentru tren: fara el, pur si simplu, nu poate functiona. Exista insa cel putin sapte obisnuite banale care ne impiedica sa ne bucuram de nopti cu somn adanc si odihnitor. Somnul nocturn adanc si odihnitor are ca rezultate mai multa energie, un sistem imunitar mai puternic, o stare generala mai buna si chiar o viata mai lunga. Rapoartele medicale arata insa ca intre 30%-50% din populatia lumii are probleme cu somnul, iar 10% sufera de insomnie cronica. Cifrele ar arata cu totul altfel, daca oamenii ar acorda mai multa atentie igienei somnului, spun specialistii. Principalele sapte lucruri care ne impiedica sa beneficiem din plin de efectele pozitive ale somnului nocturn profund sunt cat se poate de banale si simplu de inlaturat, anuntaAdevarul.

Ce boli poti face daca ai o igiena orala precara. Numeroase studii au stabilit o legatura intre igiena orala precara si aparitia unor boli grave. Vezi care sunt si ce trebuie sa faci pentru a ramane sanatoasa. Cele mai comune afectiuni cauzate de igiena orala precara sunt gingivita si paradontoza, manifestate prin inflamarea gingiilor si o sensibilitate crescuta a oaselor care sustin dintii. Placa bacteriana duce la infectarea gingiilor si a dintilor, iar la final ajunge sa afecteze si tesutul care sustine dintii. In aceasta situatie, bolnavul ajunge sa isi piarda dintii. Gingivitae si paradontoza iti pot slabi organismul si pot duce la numeroase probleme de sanatate. Igiena orala precara a fost legata si de un risc crescut de aparitie a dementei, mai ales la pacientii batrani. Cercetatorii de la Universitatea din Columbia au analizat un grup de persoane peste 60 de ani, iar cei care nu aveau grija de dintii lor au scos un punctaj mai mic la teste de memorie, fiind predispusi la dementa. Specialistii sustin ca o bacterie care se gaseste in cavitatea bucala ajunge la creier si favorizeaza aparitia bolii Alzheimer, informeazaUnica.ro.

Efect miraculos. Ce se intampla daca mananci varza rosie cruda sau murata. Varza rosie contine de cateva ori mai multe vitamine decat surata sa verde-alburie, iar punctul forte al acestei legume este constituit de bogatia de pigmenti care ii dau culoarea purpurie-violacee si care au un efect de stimulare a imunitatii, antitumoral si antioxidant extrem de puternic. Pentru efectele ei terapeutice este indicat a se consuma in stare cruda, sub forma de salata sau suc, si murata. Studii statistice recente arata ca la populatiile care consuma multa varza murata, rata anumitor forme de cancer este mult redusa, ceea ce sugereaza faptul ca o parte din vitaminele si antioxidantii din varza se pastreaza intr-un procent semnificativ, in urma murarii, scrieDoctorulZilei.ro.

Afectiuni care te pot imbolnavi de depresie. In timp ce oamenii asociaza, de obicei, singuratatea cu depresia, este important sa stii ca depresia este o stare clinica, care nu se caracterizeaza doar prin niste simptome de obscuritate si deznadejdii. Este o conditie mentala care are nevoie de ajutor de specialitate pentru a fi abordata si tratata. Uneori, depresia se poate instala ca urmare a unor conditii de sanatate, care pot afecta in vreun fel sau altul sanatatea mentala. Iata cateva dintre ele! Mai multe studii au ajuns la concluzia ca incidenta atacului de cord sau a altor probleme cardiace poate fi o cauza majora a depresiei. Cercetatorii spun ca aproximativ 70% dintre pacientii care au suferit un atac de cord s-au imbolnavit si de depresie, chiar si dupa un an de la atacul de cord, anuntaAdevarul.