Spalatul pe dinti si curatarea danturii cu ata dentara sunt metode care va ajuta sa aveti un zambet frumos. Importante sunt insa si alimentele pe care le consumati. Specialistii americani, citati de publicatia „Prevention”, si cei romani va sfatuiesc ce este bine sa mancati si totodata ce sa evitati sa faceti pentru a nu avea probleme cu dintii.

Mancati fructe si legume, deoarece va curata dintii. Aceste alimente contin fibre si, pentru ca sunt mai tari, au un efect mecanic de curatare a dintilor. Chipsurile, in schimb, va pot deteriora dintii. Acestea se transforma in zaharuri, pe care bacteriile din gura le convertesc in placa dentara. „Chipsurile, caramelele, ciocolata, biscuitii se lipesc pe dinti si pot duce la aparitia cariilor.

De asemenea, daca mancati carne, fibrele musculare din ea raman pentru o perioada mai lunga intre dinti si fermenteaza. Pot aparea carii si leziuni ale mucoasei. De aceea, este bine sa folositi ata dentara dupa masa”, explica Bogdan Bader, medic stomatolog, chirurg principal buco-maxilo-facial la „BB Clinic”, din Capitala. Unele studii au aratat ca un consum indelungat de alimente piperate combinat cu alcool si tutun cauzeaza leziuni ale gingiei sau chiar cancer bucal, mai spune specialistul.

Consumati ceai verde sau negru. Ceaiurile verzi si negre contin antioxidanti care previn asezarea placii dentare pe dinti si aparitia cariilor. „Ceaiul poate imbunatati respiratia neplacuta deoarece inhiba dezvoltarea bacteriilor care produc acel miros”, explica Christine Wu, decan asociat la University of Illinois at Chicago College of Dentistry.

Multe tipuri de ceaiuri contin fluoride, substante care ajuta dintii sa nu se deterioreze. „Fluorul este un element esential in protectia impotriva cariilor dentare. Daca beti seara ceai neindulcit, nu este nevoie sa va spalati pe dinti”, mai spune Bogdan Bader.

Alegeti sucurile fara zahar. Majoritatea sucurilor si bauturilor energizante contin acizi ce pot eroda smaltul dintilor, sustin specialistii. Acest lucru se intampla chiar daca este vorba despre bauturi dietetice. Daca folositi paiul, contactul acestor produse cu dintii este redus, protejandu-le astfel smaltul. „Cele mai bune sunt sucurile naturale cu concentratie 100a. Nectarul, in schimb, contine suc natural, zahar si apa”, completeaza Bogdan Bader.

Integral in EvZ