Ata dentara iti mentine respiratia proaspata si dintii fara carii, iar pantofii cu toc mic iti protejeaza articulatiile. Expertii americani citati de publicatia „Prevention” iti recomanda cateva obiceiuri sanatoase pe care trebuie sa le ai ca sa eviti probleme grave de sanatate.

1 Ia-ti vitaminele din fructe, nu din suc. „Majoritatea sucurilor din comert sunt doar bauturi indulcite cu zahar, chiar daca pe eticheta scrie ca sunt naturale 100a”, afirma Elizabeth Somer, specialistul citat de publicatia „Prevention”. Daca totusi nu-ti place sa mananci fructe deloc, alege sucurile naturale, preparate in casa.

2 Evita sa mergi pe tocuri. Daca ai mult de mers pe jos, nu purta incaltari cu toc inalt. „Talpa pantofilor cu toc inalt nu este construita pentru a merge pe distante mari. Cu cat tocul este mai inalt, cu atat incaltarile vor fi mai incomode”, te avertizeaza Stephen Pribut, presedinte la American Academy of Pediatric Sports Medicine.

3 Foloseste ata dentara. Periajul simplu lasa in jur de 40a din dantura necuratata. Ata dentara curata si zonele in care periuta nu poate ajunge. Foloseste-o in fiecare seara pentru a elimina bacteriile care dau respiratiei un miros neplacut si duc la aparitia cariilor.

4 Schimba-ti pantofii de sport. Pe masura ce-i folosesti, pantofii isi pierd din capacitatea de a prelua socurile care, in mod normal, te ajuta sa-ti protejezi picioarele si articulatiile, spune Stephen Pribut.

5 Taie-ti unghiile corect. Daca ti s-a agatat o unghie si nu ai la indemana o unghiera, cea mai proasta solutie este sa o rupi cu dintii. „Daca-ti musti o unghie, risti sa-ti transferi o eventuala infectie”, explica dermatologul american Robert Loucas. Pentru a-ti fi mai usor, specialistii te sfatuiesc sa-ti pui o unghiera si o pila in locul unde petreci cel mai mult timp (la birou, in masina, in geanta sau in sertarul din bucatarie).

6 Nu manca de la fast-food. Ai observat cat de repede ti se face iar foame dupa ce mananci produse de la fast-food? „Acest lucru se intampla deoarece aceste alimente sunt sarace in fibre, dar bogate in sare, zahar si grasimi saturate”, explica specialistul Elizabeth Somer.

7 Intalneste-te cu prietenii. Femeile care aveau un risc ridicat de a se imbolnavi de inima au redus acest pericol daca au avut sprijinul celor dragi, arata un studiu amplu realizat de cercetatorii de la National Heart, Lung and Blood Institute.

Evenimentul Zilei