Probleme de sanatate precum stresul, insomniile sau durerile pot fi diminuate cu ajutorul muzicii. Muzica nu doar va binedispune, ci va diminueaza si diferitele tipuri de dureri cu pana la 20%, arata studii recente citate de publicatia americana „Prevention”. Mai mult, starile de depresie sunt reduse cu pana la 25%, in timp ce oboseala dispare cu 30 de minute de exercitii fizice efectuate pe muzica, de cinci ori pe saptamana. Pentru tratarea fiecarei probleme de sanatate este nevoie de un anumit tip de muzica. Spre exemplu, muzica clasica scade tensiunea.

Cantece in loc de calmante

Cercetatorii de la Clinica Cleveland au descoperit recent ca ascultatul muzicii timp de o ora zilnic nu numai ca diminueaza durerile cu pana la 20%, dar si reduce nevoia de calmante inainte si dupa interventiile chirurgicale. Acest lucru se explica prin faptul ca muzica stimuleaza eliberarea endorfinei in creier, care are rol de „mascare a durerii”, considera Cheryl Dileo, profesor de terapie a durerii si director la Centrul de Cercetare a Artei si a Calitatii Vietii din cadrul Universitatii Temple.

Exercitii fizice combinate cu muzica

De asemenea, muzica mai poate amplifica efectele unui exercitiu, denumit „imaginatie ghidata”, folosit pentru diminuarea durerilor. In acest exercitiu, pacientii se concentreaza pe o imagine sau o senzatie care evoca emotiile pe care vor sa le simta, explica Ronit Azoulay, specializat in terapia prin muzica la Centrul de Muzica si Medicina „Louis Armstrong”, din New York.

Pentru a face un exercitiu de „imaginatie ghidata” in propria casa, stati cu picioarele ridicate si ochii inchisi, pe un scaun confortabil, intr-o camera linistita, sugereaza Joke Brandt, director adjunct la Centrul de Cercetare a Artei si a Calitatii Vietii din cadrul Universitatii Temple. Daca nu va puteti misca din cauza durerii, alegeti o melodie energica; daca durerea nu va lasa sa dormiti, alegeti mai degraba melodii care va relaxeaza. Dupa ce ati pus muzica, ganditi-va la un loc preferat sau la o imagine calmanta, cum ar fi o plaja parasita, va sugereaza Joke Brandt.

Evenimentul Zilei