Bebeluşii care se nasc prin cezariană prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme respiratorii, arată un studiu danez. În cadrul acestei cercetări au fost monitorizate 34.000 de naşteri, ţinându-se cont de vârsta, greutatea şi posibilele vicii ale mamei.

Specialiştii de la Universitatea Aarhus au observat că micuţii născuţi prin această intervenţie chirurgicală sunt de patru ori mai expuşi riscului de a avea probleme respiratorii, în comparaţie cu bebeluşii născuţi pe cale naturală. Explicaţia constă în faptul că perioada travaliului ar putea ajuta la dezvol­ta­rea plă­mânilor mi­cu­ţilor.

Cerce­tătorii afir­mă că micuţii năs­cuţi prin ce­zariană nu expe­ri­mentează schimbă­rile hormonale şi fiziologice care apar de regulă în timpul travaliului.

Multe femei nu sunt conştiente de faptul că o cezariană planificată poate avea un impact negativ asupra sănătăţii nou-născutului. În urma acestei cercetări, specialiştii cer să se ia măsuri pentru reducerea numărului de femei programate pentru această intervenţie chirurgicală.

Adevarul