Cercetatorii de la Universitatea din California, citati de BBC News, sustin ca au descoperit "telecomanda" chimica ce controleaza mecanismul genetic de reglare a ceasului nostru biologic. Ei afirma ca, desi procesul implica gene complexe, intregul mecanism este controlat de un singur aminoacid - care formeaza un zid de proteine. Cele mai dese afectiuni date de functionarea gresita a ritmului intern al organismului sunt insomnia si depresia.

Specialistii considera ca aceasta descoperire poate duce la conceperea unor medicamente mult mai eficiente pentru tratarea problemelor legate de somn, precum si afectiunilor conexe. in urma studiului efectuat recent, cercetatorii de la Universitatea din California au descoperit ca un singur aminoacid aflat intr-o proteina produsa de gena numita BMAL1 este responsabil cu declansarea unui lant genetic de evenimente implicate in stabilirea ritmului biologic.

Un aminoacid, „telecomanda" chimica

Astfel, acestia au explicat ca intreg ceasul biologic este reglat de activitatea acestui singur aminoacid. Specialistii au descoperit ca, in momentul in care activitatea acestui aminoacid este pusa in pericol, intregul mecanism al corpului poate fi oprit.

Acestia testeaza in prezent anticorpi care sa fie capabili sa declanseze activitatea aminoacidului. Ceasul intern al organismului este un mecanism foarte sensibil, capabil sa anticipeze orice schimbare care apare. Acesta regleaza anumite functii ale organismului, de la dereglari ale somnului la schimbari metabolice si comportamentale. Se estimeaza ca ceasul biologic regleaza activitatea a aproximativ 15 la suta din totalul genelor umane.

Integral in Adevarul.